Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Baltcom valdes locekle Lūse: Pirātisma ēna pār mūsu valsti

Pastāv maldīgs priekšstats, ka no pirātiska satura patērēšanas zaudē tikai filmu studijas, mūzikas ierakstu kompānijas un mākslinieki. Patiesībā ik reizi, kad kāds Latvijas iedzīvotājs lieto nelegālu televīzijas saturu, lielākais zaudētājs ir viņš pats un arī visa mūsu valsts kopumā. Turklāt augstais pirātisma līmenis Latvijā grauj mūsu valsts tēlu un uzticamību mums starptautisko partneru acīs.

Aptuveni 100 000 mājsaimniecību Latvijā ir pieslēgtas nelegālajiem TV izplatītājiem, liecina Rīgas Ekonomikas augstskolas asociētā profesora Arņa Saukas 2016. gada pētījums. Tādējādi vairāk nekā 240 000 jeb 12% valsts iedzīvotāju iecienīto pārraižu skatīšanos nodrošina pirātiskie operatori. 

Nelegālās TV industrijas kopējais apgrozījums tiek lēsts 12 miljonu eiro apmērā. No šīs summas netiek maksāti nodokļi, radot zaudējumus valsts budžetam, tāpat nelegālo pakalpojumu sniedzēji uzturas ēnu ekonomikas zonā arī kā darba devēji. 

Pirātisko pakalpojumu sniedzēju klienti ļoti riskē, jo nevar būt pārliecināti, ka tiks nodrošināta viņu personas un maksājumu datu aizsardzība, kā arī pakalpojuma pieejamības nepārtrauktība. Pastāv liela iespēja, ka drīz pie nelegālā pakalpojumu sniedzēja durvīm klauvēs likumsargi un klientam šī televīzija vairs nebūs pieejama. Visticamāk, kompensācijas par nesaņemtiem pakalpojumiem šādā gadījumā nesekos. 

Tā kā liela daļa nelegālo komersantu ar klientiem slēdz līgumus, klienti paši bieži pat nenojauš, ka maksā rēķinus par zagtiem pakalpojumiem jeb atkodētiem satelīta signāliem, nelikumīgi izmantotām TV signāla uztveršanas kartēm un nelegāli izveidotiem kabeļtīkliem. Vēl viens būtisks drošības jautājums, kura aktualitāte šogad arvien pieņemsies spēkā, ir nelegālo satelītu izplatība un tajos pārraidītais propagandas kanālu saturs, kas apdraud Latvijas informatīvo telpu. 

Pirātisma kontekstā nozīmīgi ir diskutēt par attieksmi pret intelektuālo īpašumu. Aptaujas rāda – katrs otrais nelegālā satura lietotājs attaisno pirātisko darbību un uztver kā normu skatīties filmas, TV kanālus un klausīties mūziku nelegāli. Ar stingrāku normatīvo regulējumu un dzelžainākiem kontroles mehānismiem pirātisma karavānu iespējams apturēt. 

Biedrība Par legālu saturu kopā ar Valsts policiju aktīvi darbojas nelegālo filmu un TV izplatītāju darbības ierobežošanā. Pēdējo divu gadu laikā cīņā ar nelegālajiem televīzijas pakalpojumu sniedzējiem panākts ievērojams progress. 2017. gadā policijā uzsākti 19 kriminālprocesi, apturēta divu populāru nelegālās straumēšanas vietņu darbība, publiskās vietās notikuši vairāk nekā 560 policijas reidu un ir krietni mazināta nelegālās televīzijas lietošanas izplatība. 

Taču svarīgi ir arī turpināt iedzīvotāju izglītošanu.

Lai gan ļoti lēnām, tomēr pamazām izmainās izpratne par to, ka, piemēram, nelegāla filmas lejupielāde internetā neatšķiras no zādzības veikalā.

No legāla satura patērēšanas ilgtermiņa ieguvumu būs daudz – gan katram individuāli, gan kā atbildīgi domājošai sabiedrībai kopumā.

Top komentāri

Janka
J
Turklāt augstais pirātisma līmenis Latvijā grauj mūsu valsts tēlu un uzticamību mums starptautisko partneru acīs.° ----------- Vai, vai, vai... Ka tikai nav tā, ka augstais cenu līmenis, ko uzliek alkatīgie darboņi un visādas akkas-kakkas grauj iedzīvotāju pirkspējas līmeni?! Varbūt tur būtu jāmeklē cēloņi, nevis jāmoralizē?!
Anonīms
A
Informāciju nevar salīdzināt ar fiziskiem objektiem, tapēc nē, pirātisms nav pielīdzināms zādzībai veikalā
Neslāvs
N
Baltcom valdes locekle Lūse: krievijas TV ēna ēna pār mūsu valsti
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē