Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Latvijas Nacionālā sporta centra attīstības ceļš

Latvijas Nacionālais sporta centrs ir daudziem, pirmšķietami, neko neizsakošs nosaukums, kas pēc sava fonētiskā skanējuma jau pats pēc definīcijas piešķir zināmu pretenziju uz ko nacionāla līmeņa ievērības cienīgu. Kas ir Latvijas Nacionālais sporta centrs? Tā ir 100% Izglītības un zinātnes ministrijai piederoša kapitālsabiedrība, kas savu darbību jaunajā veidolā uzsāka tikai 2022. gadā.

2022. gada septembrī pēc ilgas un sarežģītas procedūras tika reorganizētas četras valsts kapitālsabiedrības, proti, SIA Sporta centrs Mežaparks, SIA Bobsleja un kamaniņu trase Sigulda, SIA Tenisa centrs Lielupe, pievienojot šīs organizācijas VSIA Kultūras un sporta centrs Daugavas stadions, izveidojot kapitālsabiedrību SIA Latvijas Nacionālais sporta centrs.

Jauns pārvaldības modelis

Kapitālsabiedrības reorganizācijas ietvaros tika izveidots jauns uzņēmuma pārvaldības modelis, realizējot gan kopīgu iepirkumu organizēšanu, gan vienotu administratīvu funkciju nodrošināšanu, t. sk. izveidojot līdz šim faktiski neeksistējošu mārketinga un produktu pārdošanas funkciju. Būtiski, ka reorganizācijas rezultātā tika ieviesti labas korporatīvās pārvaldības principi, veicinot procesu atklātību, nodrošinot vienotas iekšējās dokumentu pārvaldības kontroles sistēmas esamību, vienota iepirkumu ierosināšanas un preču/pakalpojumu iegādes sistēmas ieviešanu u. c. uzņēmuma labas pārvaldības principiem atbilstošu procesu integrāciju uzņēmuma ikdienas darbībā.

Lai gan sākotnēji pret reorganizāciju iebilda gan dažādas ar sportu saistītas organizācijas, kā arī ne sevišķi pozitīvi to uztvēra pievienojamās kapitālsabiedrības, tomēr pēc konstruktīva un vērtīga dialoga ar nozares pārstāvjiem izdevās šo procesu veiksmīgi realizēt. Pārliecība par to, ka lēmums bija 100% pareizs, radās tad, kad saņēmām deviņu mēnešu finanšu rādītājus. Reorganizācijas rezultātā uzņēmuma apgrozījums, salīdzinot 2022. gada deviņus mēnešus ar 2023. gada deviņiem mēnešiem, ir pieaudzis par 71,9%.

Galvenais apgrozījumu veicinošais apstāklis bija pakalpojumu noslodzes veicināšana. Veicot analīzi par 2022. gada deviņiem mēnešiem pretstatā 2023. gada deviņiem mēnešiem (analīzē neiekļaujot bobsleja un kamaniņu trasi, jo sezona sākas tikai oktobrī), var novērot, ka ir būtiski kāpis pakalpojumu pieprasījums.

Lai gan 2022. un 2023. gads, kā jau jebkurai sporta infrastruktūras pārvaldošai organizācijai, ir bijis īpaši sarežģīts, ņemot vērā elektroenerģijas un citu komunālo pakalpojumu strauju pieaugumu pretstatā iepriekšējiem gadiem, reorganizācijas ietvaros ieviestu vienotu uzņēmuma pārvaldes principu rezultātā spējām samazināt faktisko elektroenerģijas patēriņu.

Ņemot vērā t. sk. iepriekš minētos apstākļus, tika izstrādāts biznesa plāns tuvākajiem pieciem gadiem, kā rezultātā 2023. gada 13. novembrī tika noslēgts aizdevuma līgums ar Citadele banku, kas attiecīgā līguma ietvaros ir piešķīrusi finansējumu 12,8 miljonu eiro apmērā Latvijas Nacionālā sporta centra struktūrvienību ‒ kultūras un sporta centra Daugavas stadions rekonstrukcijai, kā arī sporta centra Mežaparks attīstībai.

Ambiciozi attīstības plāni

Līdztekus iepriekš minētajam 2023. gada 5. decembrī tika apstiprināta uzņēmuma vidēja termiņa darbības stratēģija, kas sevī ietver visai ambiciozu biznesa un infrastruktūras attīstības modeli.

Attiecībā uz infrastruktūras attīstību nevar nepieminēt uzņēmuma straujo progresu tieši Eiropas fondu projekta realizācijas rezultātā, kas sevī ietvēra visa Daugavas stadiona kultūras un sporta kompleksa atdzīvināšanu. Jau 2018. gadā ekspluatācijā tika nodota centrālā stadiona Rietumu tribīne, kas šobrīd līdz ar papildus plānotajiem dabīgā zāliena uzlabojumiem un zāliena apsildes sistēmas integrāciju pretendēs uz ceturtās UEFA kategorijas jeb augstākās kategorijas stadiona statusu. Šāds solis faktiski pavērs iespējas stadionā aizvadīt visaugstākā līmeņa spēles un beidzot novērsīs situāciju, ka Latvija būs bez neviena ceturtās kategorijas stadiona. Vienlaikus centrālajā stadionā tiek veikta arī vieglatlētikas skrejceļu nomaiņa, lai novērstu situāciju, ka Rīgā nav augstākās kvalitātes āra vieglatlētikas skrejceļu, kuros aizvadīt starptautiska līmeņa sacensības.

Tas pats kontekstā ar sporta infrastruktūras pieejamības novēršanu galvaspilsētā sakāms arī par mūsu vienu no lielākajiem un, iespējams, sporta sabiedrībā pašu gaidītāko objektu, proti, Vieglatlētikas multifunkcionālo manēžu, kas savas durvis vērs vaļā 2024. gada janvārī. Par šādas manēžas nepieciešamību runāja jau stipri pirms Latvijas neatkarības atgūšanas, un ar prieku raugāmies uz to, ka mums ir iespēja šo situāciju labot un patiesi sniegt ne tikai augsta līmeņa sportistiem, bet arī sporta entuziastiem iespēju nodarboties ar sportu augstas kvalitātes infrastruktūrā. Vārds "multifunkcionāls" sevī ietver to, ka mums ir iespēja manēžā izvietot arī komandas sporta spēlēm nepieciešamo grīdas segumu, kas gan vairāk būs pieejams vasaras mēnešos, kad vieglatlētu saime pārcels savu ikdienas treniņprocesu uz jau iepriekš minētajiem āra laukumiem. Ceļš uz manēžas nodošanu ekspluatācijā gan nebūt nav bijis viegls, ņemot vērā būvniecības izmaksu sadārdzinājumus un faktisko stadiju, kurā mēs pie šo neparedzēto apstākļu iestāšanās bijām. Mēs bijām viens no pirmajiem Eiropas fondu finansētajiem objektiem (bez integrētas indeksācijas līgumā), kas projektēšanas stadijā vienojās par būvizmaksu sadārdzinājuma kompensējošo algoritmu. Tāda vienošanās faktiski tika panākta pēdējā brīdī, un līdz ar to arī faktiskos būvdarbus bija iespējams kvalitatīvi uzsākt tikai aprīlī. Ņemot vērā Eiropas fondu līdzekļu administrēšanas prasības par piešķirtā finansējuma apguvi, faktiskais laiks būvniecībai bija tikai deviņi mēneši. Šķietami sākotnēji teju neticamā maratona distance sprinta tempos ir paveikta, un tur noteikti var un vajag uzteikt AS UPB komandas profesionālo darbu. Līdz šim nebiju pieredzējis tik koordinētu procesu virzību būvniecības nozares ietvaros.

Protams, no savas puses ļoti lepojamies arī ar Komandas sporta spēļu halles projekta realizāciju. Šis sporta objekts nodrošinās specifiskas nišas segmenta, proti, komandas sporta spēļu nepieciešamās infrastruktūras pieejamību. Kā sporta seguma tips būs basketbola saimei pazīstamais Kanādas kļavas parkets, kas vienlaikus ir ieredzēts arī futzāla un citu komandas sporta spēļu pārstāvju vidū. Šajā objektā būs nedaudz vairāk par 2000 skatītāju sēdvietu, kā arī 24 dienesta viesnīcu numuriņi, lai vajadzības gadījumā spētu uzņemt dažādu sporta turnīru dalībniekus. Lai nodrošinātu fleksiblākus objekta finansiālos uzturēšanas apstākļus, esam noslēguši papildu vienošanos ar būvnieku SIA Arčers par saules paneļu stacijas integrāciju objektā. Attiecīgo objektu plānots nodot ekspluatācijā 2024. gada oktobra beigās, un jau pirmais lielais pasākums ir paredzēts 2025. gadā, uzņemot Eurobasket 2025 treniņprocesa norisi.

Ņemot vērā Latvijas Nacionālā sporta centra uzņemtos attīstības tempus, nebrīnīšos, ja kopā ar komandu kopīgiem spēkiem nonāksim pie vēl kādas jaunas iespējas, kā uzlabot sporta infrastruktūras pieejamību.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē