Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

ĀM: Turcijas uzsāktā operācija vēl vairāk pasliktinās civiliedzīvotāju situāciju

Turcijas ceturtdien uzsāktā militārā operācijas pret Kurdu kaujiniekiem Sīrijas ziemeļaustrumos vēl vairāk pasliktinās civiliedzīvotāju situāciju reģionā, aģentūrai LETA norādīja Latvijas Ārlietu ministrijā (ĀM).

Ministrija uzsver, ka risinājums konfliktam Sīrijā nevar tik rasts militārā ceļā, tāpat Turcijas vienpusējā rīcība apdraud līdz šim paveikto teroristu grupējuma Daesh (Islāma valsts) apkarošanā.

Komentējot iespējamo bēgļu situāciju, ministrijā skaidroja, ka risinājums šai problēmai jārisina politiskā ceļā.

Jau vēstīts, ka šodien sākusies Turcijas operācija pret kurdu kaujiniekiem Sīrijas ziemeļaustrumos, paziņoja Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans.

"Turcijas bruņotie spēki un Sīrijas Nacionālā armija (Ankaras atbalstītie nemiernieku grupējumi) Sīrijas ziemeļaustrumos sākuši operāciju Miera pavasaris," tviterī raksta Erdogans.

Pēc viņa teiktā, ofensīva ir vērta pret kurdu nemierniekiem un džihādistu grupējumu Islāma valsts Sīrijas ziemeļaustrumos.

"Mūsu misija ir novērst terora koridora izveidošanu pāri mūsu dienvidu robežai un nest mieru reģionā," paziņoja Erdogans.

"#OperationPeaceSpring neitralizēs terora draudus pret Turciju un vedīs pie drošas zonas izveides, veicinot sīriešu bēgļu atgriešanos mājās," norādīja Erdogans. "Mēs saglabāsim Sīrijas teritoriālo integritāti un atbrīvosim vietējās kopienas no teroristiem."

Sīrijas kurdu spēki izsludinājuši vispārēju mobilizāciju un paaugstinājuši trauksmes stāvokli.

Kurdu vadītie Sīrijas Demokrātiskie spēki (SDF) apstiprināja, ka Turcijas kara aviācija sākusi uzlidojumus.

"Turcijas kara lidmašīnas sākušas veikt uzlidojumus civilistu rajonos. Cilvēku vidū reģionā ir milzīga panika," tviterī paziņoja SDF preses pārstāvis Mustafa Bali.

Turcijas valsts raidorganizācija TRT vēsta, ka armija apšaudījusi piecus posteņus Sīrijas pierobežas pilsētas Rāselainas apkaimē. Aģentūras AFP korespondents novērojis sprādzienu Rāselainā un Turcijas kara lidmašīnas virs galvas.

TRT ziņo, ka Turcijas artilērija apšauda kurdu spēku posteņus Sīrijas pilsētā Tell el Abjadā.

Abas pilsētas atrodas līdzās Turcijas robežai.

Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers trešdien pieprasīja Turcijai apturēt operāciju un norādīja, ka Eiropa nemaksās par "drošības zonu", ko Ankara iecerējusi izveidot Sīrijas ziemeļos.

"Es aicinu Turciju un arī pārējos spēlētājus rīkoties savaldīgi un apturēt operācijas, kuras šobrīd notiek," Eiropas Parlamentā paziņoja Junkers.

Tikmēr Turcijas Aizsardzības ministrija pavēstīja, ka pāris stundas pirms operācijas sākuma par to informējusi ASV, Krieviju un Eiropas sabiedrotos Vāciju, Lielbritāniju, Franciju un Itāliju, kā arī NATO un ANO.

Erdogans pirmdien pavēstīja, ka Turcija pēc "zaļās gaismas" saņemšanas no ASV prezidenta Donalda Trampa grasās izvērst militāru operāciju pret kurdiem Sīrijas ziemeļaustrumos.

Trampa lēmums par karaspēka izvešanu no reģiona izsaucis asu kritiku ASV, arī no Trampa sabiedroto puses, kas kritizējuši Trampu, ka viņš nodod kurdus, kas Sīrijā ASV vadītajā operācijā pret džihādistu grupējumu Islāma valsts nesuši lielus upurus.

Eiropas Savienības (ES) amatpersonas ir izteikušās, ka gadījumā, ja Turcija iebruks Sīrijā, tad daudzi no četriem miljoniem Turcijā esošo bēgļu varētu izlemt doties uz Eiropu, lai netiktu piespiedu kārtā repatriēti uz dzimteni.

Turcijas armija pēdējo gadu laikā divas reizes veikusi operācijas pāri robežai Sīrijā pret kurdu kaujiniekiem un Islāma valsti - 2016. un 2018.gadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē