Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Ekonomikas ministrija: Lai noturētu eksporta pieauguma tempu, jāuzlabo konkurētspēja

Lai noturētu līdzšinējo eksporta pieauguma tempu, ir jāuzlabo konkurētspēja, kā arī jāapgūst jauni eksporta tirgi un jāpaplašina eksportējamo preču sortiments, aģentūrai LETA norādīja Ekonomikas ministrijas Tautsaimniecības struktūrpolitikas departamenta vecākais eksperts Edmunds Gergelevičs.

"Sagaidāms, ka, turpinot augt ārējam pieprasījumam, palielināsies arī ienākumi no eksporta. Tomēr, lai noturētu līdzšinējos eksporta pieauguma tempus, nākotnē ir svarīgi uzlabot konkurētspēju, apgūt jaunus eksporta tirgus, vienlaikus palielinot arī eksportējamo preču sortimentu," sacīja Gergelevičs.

Viņš norādīja, ka eksporta izaugsmi šogad septembrī salīdzinājumā ar pagājušā gada septembri būtiski veicināja mehānismu un ierīču, dzelzs un tērauda izstrādājumu un graudaugu kultūru eksports. Tāpat būtiski pieauga stipro alkoholisko dzērienu eksports. Savukārt negatīvi eksportu ietekmēja citu augu valsts produktu eksporta vērtības samazinājums.

2017.gada septembrī salīdzinājumā ar pagājušā gada septembri uz Eiropas Savienības (ES) valstīm preču eksporta vērtība nedaudz samazinājās - par 2,9%. To lielākoties ietekmēja augu valsts produktu un mehānismu un ierīču eksporta samazinājums, savukārt pieauga dzelzs un tērauda, pārtikas, kā arī ķīmiskās rūpniecības preču eksports. ES ietvaros eksports būtiski pieauga uz Itāliju un Somiju, bet samazinājās uz Vāciju, Spāniju un Zviedriju.

Septembrī turpināja augt eksports uz NVS valstīm - par 16,9%, tajā skaitā uz Krieviju - par 24%, kas raksturo situācijas stabilizēšanos reģiona ekonomikā. Eksporta pieaugumu uz NVS valstīm ierasti būtiski veicināja alkoholisko un bezalkoholisko dzērienu eksports, taču pieauga arī mehānismu, elektroierīču un iekārtu eksports.

Gergelevičs atzīmēja, ka gada laikā strauji pieauga eksports uz trešajām valstīm - par 59,6%. To būtiski ietekmēja mehānismu un ierīču eksporta pieaugums uz ASV, kā arī graudaugu eksporta pieaugums uz Saūda Arābiju.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka šogad deviņos mēnešos Latvija eksportēja preces 8,255 miljardu eiro apmērā, kas ir par 9,5% jeb 716 miljoniem eiro vairāk nekā 2016.gada attiecīgajā periodā, bet importēja - par 10,375 miljardiem eiro, kas ir pieaugums par 16,5% jeb 1,471 miljardu eiro. Tostarp septembrī Latvija ir eksportējusi preces 1,034 miljardu eiro apmērā, kas ir lielākais eksporta apmērs mēneša laikā šogad, bet importējusi preces 1,246 miljardu eiro apmērā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē