Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Endziņš: Ir viena daļa "melno uzņēmēju", kas centīsies nodokļus nemaksāt vienmēr

Ir tādi absolūtie "melnie" uzņēmēji, kas vienmēr meklēs veidus kā nenomaksāt nodokļus, bet otra daļa ir "pelēkā ekonomika", kur uzņēmējs nav ļauns pēc būtības, otrdienas rītā, stāstot par ēnu ekonomikas tendenču pētījumu, LNT raidījumā 900 sekundes skaidroja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras vadītājs Jānis Endziņš.

Lai gan kopējā situācija ar katru gadu nedaudz uzlabojas, kā intervijā atzina Endziņš, ēnu ekonomikas īpatsvars vēl aizvien ir pietiekami liels - apmēram 20%.  

"Tas [ēnu ekonomikas īpatsvara procents - red.] ir liels cipars un jādomā ko darīt, lai to mazinātu," norādīja LTRK vadītājs, piebilstot, ka kopumā pētījums neuzrāda revolūciju, taču tas "iet dziļāk" dažādās jomās. Runājot par nelegāli iegūto līdzekļu legalizāciju, Endziņš skaidroja, ka, situācija ir uzlabojusies, bet jautājumā par nelegālo uzņēmējdarbību, mēs Latvijā "šķiet izskatāmies pat nedaudz labāk kā citas Baltijas valstis".

Savukārt, kā liecina pētījums, jautājumu kārtošana ar koruptīviem paņēmieniem ir apmēram līdzīgā līmenī kā iepriekš. 

Par šiem un citiem secinājumiem otrdien Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) prezentēs pētījumu, kurā vētītas aktuālās tendences ēnu ekonomikā, korupcijā un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijā.

Endziņš skaidroja, ka pamatā ir divi nodokļu nemaksātāju modeļi - viena daļa ir tādi absolūtie "melnie" uzņēmēji, viņi vienmēr meklēs veidus kā nenomaksāt nodokļus, proti, ir runa par kontrabandistiem un citiem nelegālu biznesu veicējiem. Bet otra sadaļa ir "pelēkā ekonomika", kur uzņēmējs nav ļauns pēc būtības, bet vai nu ir aizvainojums pret valsti, vai biznesa modelis, kas neļauj visus nodokļus godīgi nomaksāt. LTRK vadītājs uzskata, ka tie otrie būtu gatavi maksāt nodokļus, ja justu pretimnākšanu no valsts.  

Kā būtisku risinājumu viņš min, ka jārealizē princips - konsultē vispirms. Proti, uzņēmēju nevajadzētu sodīt par pieļautām kļūdām. Otra lieta ir līdzekļu lietderīgs izmantojums - uzņēmējs maksā nodokļus smagi strādājot un, "ja viņš redz, ka var šo naudu iztērēt nelietderīgi, arī tas nemotivē [maksāt nodokļus - red.]".

Savukārt, runājot par melno ekonomiku, vajag nodrošināt tehnisko aparatūru, lai izķertu kontrabandu. Bet korupcijas jautājumā - "uzņēmējs skatās pulkstenī", viņam "laiks ir nauda", kas nozīmē, ka viņš ir gatavs samaksāt kukuli, ja tas pasteidzina jautājumu risināšanu, bet, ja atrisinātu birokrātijas slogus, tad samazinātos arī šādu gadījumu skaits. Kā labo piemēru Endziņš minēja CSDD, kur viss notiek tik raiti un sakārtoti, ka "nevar pat saprast kam kukuli iedot". 

 

Top komentāri

Anzis
A
ja pisness nevelk , nu nav saprotams , kādēļ cilvēks cīnās? nemaksās nodokļus un par to nesodīs , ganbei jaunemaksāja , domājat tagad 100% maksā? barigas nav ārstējamiun sods ganbejas su*kai bija izteikti maigs , miljonu ilmēnesi gar kasi aizlaist , ķīnieši šo būtu nošāvuši kā traku suni un to brūtgānu deputātu katorgā sapūdējuši , kamēr vien mē auklēsimies ar oligarķiem un ganbejiem , mums nekas valstī neuzlabosies , bey cilvēki turpinās mukt no tās, pieņem vēl ka augstākā izglītība obligāta , te nebūs ne tikai medmāsas , nebūs arī apkopējas un sētnieki.
Reksis
R
Piekrītu. Pat pie ideālas nodokļu sistēmas būs maitas.Latvijā ir nodokļu sistēma kura veicina to nemaksāšanu, jo ja man ir izdevīgāk izdomāt shēmu kā nemaksāt tad es to daru. Ja izdomāt shēmu kā nemaksāt man ir neizdevīgi tad es korekti samaksāju visus nodokļus un guļu mierīgi. Pagaidām neizskatās ka mūsu viedajiem valsts vīriem-sievām, ar pirksta platuma pierītēm, tas būtu pielecis. Galvenais ir paplašināt kantori un palielināt algu
j
tie pie kuriem pietuvināti siles biedriem .
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairāk raugās uz Rietumiem

Latvijā aizvien populārāks kļūst viedoklis, ka nepieciešama dziļāka integrācija Eiropas Savienībā (ES), pat ja tā nes līdzi politiskās un ekonomiskās suverenitātes mazināšanos. 2019. gada pavasar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē