Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Kučinskis: Valstij jāsaglabā ietekme LMT un Lattelecom

Valdība oktobrī sniegs skaidru atbildi jautājumā par uzņēmumu Latvijas Mobilais telefons (LMT) un Lattelecom apvienošanu, taču skaidrs, ka valstij jāsaglabā kontrole šajos uzņēmumos, otrdienas rītā Latvijas Televīzijas raidījumā Rīta Panorāma teica premjers Māris Kučinskis (ZZS).

Atbildot uz jautājumu, vai saglabājama Latvijas valsts ietekme šajos uzņēmumos, Kučinskis atbildēja, ka "kaut kādā mērā pilnīgi noteikti jā. Mūsu valstij šī ir svarīga infrastruktūra, [valsts rokās saglabājama] kontrolpakete vai kā savādāk, bet ietekmei noteikti ir jābūt. Šobrīd tas nav brīvais tirgus, kas visu noregulēs, mēs no valdības puses skatāmies ļoti uzmanīgi uz nākotni attiecībā uz infrakstruktūru, kas saistīta ar valsts drošību."

Viņš atzina, ka jautājums par šo uzņēmumu nākotni ir ļoti sarežģīts, jo runa ir par diviem pirmrindas uzņēmumiem, katru gadu tiek dotas balvas par labāko pārvaldību un inovācijām. Nevarēšot pieļaut, ka iespējami apvienotais uzņēmums kļūst par pašreizējā līdzīpašnieka Telia Sonera filiāli, kas nenodarbojas "nenodarbojas ar tām inovatīvajām lietām, par ko cienām un respektējam".

"Lēmums patiešām tiks pieņemts, lai beigtos šī neziņa un jautājumi," solīja Kučinskis, norādot, ka līdzīpašniekam Telia Sonera to solīts paveikt oktobra laikā.

Jau ziņots, ka auditorkompānija KPMG, kura bija izvērtējusi tālākās rīcības scenārijus attiecībā uz LMT un Lattelecom, rosināja uzņēmumus apvienot.

Tāpat vēstīts, ka 2015.gada 20.novembrī tika saņemts LMT un Lattelecom apvienošanas piedāvājums no TeliaSonera, taču pērn aprīlī valdība nolēma, ka LMT un Lattelecom turpinās darbu kā līdz šim - atsevišķi. Ministru kabinets arī vienojās piesaistīt neatkarīgu starptautisku konsultantu, kas veiks makroekonomisko, mikroekonomisko un sociālekonomisko izpēti par turpmāko rīcību ar Lattelecom un LMT valsts kapitāla daļām, izskatot visus iespējamos rīcības variantus un novērtējot katra varianta stiprās un vājās puses.

KPMG Baltics uzvarēja Privatizācijas aģentūras slēgtajā iepirkumā par valsts stratēģijas izstrādi rīcībai ar Lattelecom un LMT kapitāla daļām. Minēto stratēģiju auditorkompānija piedāvāja izstrādāt par 179 400 eiro.

Par uzņēmumu apvienošanu vairākkārt iestājies Lattelecom valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis, savukārt LMT vadītājs Juris Binde paudis, ka nesaskata ieguvumus no kompāniju apvienošanas.

Kā liecina SIA Firmas.lv informācija, Nīderlandē reģistrētajai kompānijai Sonera Holding B.V. uzņēmumā LMT pieder 24,5% kapitāla daļu, Telia Company AB - 24,5%, SIA Lattelecom pieder 23%, VAS Latvijas Radio un televīzijas centrs - 23%, bet Privatizācijas aģentūrai - 5%.

Savukārt uzņēmuma Lattelecom 51% kapitāla daļu pieder Privatizācijas aģentūrai, bet 49% - Dānijā reģistrētajai kompānijai Tilts Communications.

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē