Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Levits: Valdošā koalīcija ar likumprojektu par RD atlaišanu sniegusi politisku domes darba vērtējumu

Valdošā koalīcija ar likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu sniegusi politisku domes darba vērtējumu, sacīja Valsts prezidents Egils Levits.

"Paust šādu politisku vērtējumu par Rīgas domes darbu ir leģitīmi un pieļaujami. Tomēr šim vērtējumam ir jābūt pietiekami pamatotam, par to savukārt ir jādiskutē Saeimā. Diskusijām ir jābūt nopietnām un vispusīgām, lai varētu teikt, ka lēmuma pieņemšana ir bijusi taisnīgs process," norādīja prezidents, komentējot opozīcijas pausto koalīcijas kritiku, sakot, ka tā "klaji ignorē likumus un notiek varas uzurpācija".

Tāpat prezidents prognozēja, ka saņems oficiālu aicinājumu neizsludināt Saeimā pieņemtos grozījumus likumā Par pašvaldībām un Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumā, ar kuriem mainīta pašvaldību ārkārtas vēlēšanu kārtība.

"Patlaban šķiet, ka būs pietiekams skaits deputātu, kas lūgs neizsludināt šos likumu grozījumus, saskaņā ar Satversmes 72.pantu. Ja tas notiks, attiecīgi tiks lemts par tālāko rīcību," sacīja prezidents.

Satversmes 72.pants paredz, ka Valsts prezidentam ir tiesības apturēt likuma publicēšanu uz diviem mēnešiem. Viņam likuma publicēšana ir jāaptur, ja to pieprasa ne mazāk kā viena trešā daļa Saeimas locekļu.

Šīs tiesības Valsts prezidents vai viena trešā daļa Saeimas locekļu var izlietot desmit dienu laikā, skaitot no likuma pieņemšanas Saeimā. Šādā kārtā apturētais likums nododams tautas nobalsošanai, ja to pieprasa ne mazāk kā viena desmitā daļa vēlētāju.

Ja minēto divu mēnešu laikā šāds pieprasījums neienāk, tad pēc šī laika notecēšanas likums ir publicējams. Tautas nobalsošana tomēr nenotiek, ja Saeima vēlreiz balso par šo likumu un ja par tā pieņemšanu izsakās ne mazāk kā trīs ceturtdaļas no visiem deputātiem.

Kā ziņots, Saeima 19.decembra vakarā pirmajā lasījumā atbalstīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavoto likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu. Par likumprojektu nobalsoja 53 deputāti, savukārt pret bija 40 deputāti.

Kā jau iepriekš bija pauduši, pret likumprojektu balsoja vairākums no KPV LV deputātiem. Savukārt par Rīgas domes atlaišanu nobalsoja arī viens no aktīvākajiem koalīcijas kritiķiem, parlamenta deputāts Aldis Gobzems, kurš gan arī kritizēja likumdošanas procesu šajā jautājumā.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš likumprojekta galīgajam lasījumam noteikts 3.janvāris un izskatīšana Saeimas sēdē noteikta 16.janvārī.

Deputātu vairākums tāpat piekrita likumprojektu noteikt par steidzamu, tādējādi tas tiks skatīts divos nevis trīs lasījumos.

Debates par Rīgas domes atlaišanas likumprojektu ilga aptuveni trīs stundas, opozīcijas deputātiem asi kritizējot koalīcijas vēlmi pēc iespējas ātrāk panākt likumprojekta izskatīšanu un pašvaldības atlaišanu.

Top komentāri

jurists
j
Ļeņins, Staļins ar visu darīja vadoties no politiska vērtējuma, un tas nozīmē tik vienu - sēdies, Levit, divi! Likums ir skaidri definējis -kādos gadījumos var atlaist domes, un ne kāda politiska vērtējuma.
ļuļa
ļ
tiešām? tā pēkšņi un pinīgi negaidīti sniedza domes darba vērtējumu? kur domes darbs ir zem katras kritikas jau 20 gadus? un kā ar jelgavas domi? kad to atlaidīs? ak jā, pavisam aizmirsu. kad atlaidīs saeimu, kas nepilda pašas izdotos likumus? kā ar tās darba vērtējumu?
Ekharts
E
Levits ,diemžel,ir apliecinajis,ka ir tikai valdošās koalīcijas piedēklis,bet viņam bija iespēja kļut par visas tautas prezidentu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē