Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

LTRK: Uzņēmēji par bezjēdzīgāko Covid-19 izplatības mazināšanā vērtē tirdzniecības ierobežojumus

Uzņēmēji par efektīvāko ierobežojumu risinājumu Covid-19 izplatības mazināšanā uzskata ierobežojumus ieceļošanu no ārvalstīm un izolāciju pēc tās, savukārt par bezjedzīgāko - tirdzniecības ierobežojumus, secināts Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS veiktajā aptaujā.

Uzņēmējiem cita starpā tika lūgts novērtēt Covid-19 laika ierobežojumus vai aizliegumus, un atbalsta pasākumus. Pēc novērtējumu apkopošanas, katram no pasākumiem, ierobežojumiem vai aizliegumiem tika piešķirts indekss.

Tas tiek aprēķināts no pozitīvo vērtējumu īpatsvara atņemot negatīvo vērtējumu īpatsvaru, turklāt pilnībā pozitīvo un pilnībā negatīvo vērtējumu īpatsvars tiek reizināts ar viens, bet daļēji pozitīvo un daļēji negatīvo vērtējumu īpatsvars - ar 0,5. Indeksa vērtības var būt robežās no -100 gadījumā, ja visi respondenti snieguši pilnīgi negatīvus vērtējumus, līdz 100 gadījumā, ja visi respondenti snieguši pilnīgi pozitīvus vērtējumus. Aprēķinot indeksu, netiek ņemti vērā neitrālie vērtējumi un atbildes "grūti pateikt" un tamlīdzīgi.

Ierobežojumu ieceļošanai no ārvalstīm un 10 vai 14 dienu izolācija pēc ieceļošanas indekss sasniedza +53 punktus, ierobežojumu kultūras un izklaides pasākumu norisei indeksa vērtība bija +43, bet ierobežojums izglītības iestāžu darbam klātienē tika novērtēts ar +20 indeksa punktiem.

Savukārt ierobežojumu skaistumkopšanas pakalpojumu sniedzējiem indekss bija -36 punkti, aizlieguma strādāt daļai klātienes veikalu indekss bija -46 punkti, bet ierobežojuma klātienē tirgot atsevišķas preču grupas indeksa vērtība bija -56 punkti.

"Manuprāt, SKDS veiktā uzņēmēju aptauja pamatā dod divus signālus. Pirmais - Covid-19 atbalsta pasākumu kopumu un saņemšanas vienkāršību uzņēmēju lielākā daļa novērtē ļoti atzinīgi. Otrais - apliecina LTRK ilgstoši un neatlaidīgi pausto, ka jāizvēlas efektīvākie Covid-19 ierobežojumi, pie kādiem noteikti nevar pieskaitīt preču sarakstus un tamlīdzīgos ierobežojumus tirdzniecībā," teica LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš, paužot cerību, ka valdība "šo nepareizību" labo.

Ņemot vērā, ka ierobežojumi tiek kompensēti ar valsts atbalsta programmu, aptaujas ietvaros uzņēmējiem tika lūgts arī novērtēt, cik noderīgi ir dažādi atbalsta pasākumi Par noderīgāko atbalstu uzņēmēji atzinuši dīkstāves pabalstus darbiniekiem, no uzņēmēju atbildēm aprēķinātā indeksa vērtība ir +73.

Pārmaksātās pievienotās vērtības nodokļa summas atmaksa īsākā termiņā indekss sasniedza +62 punktus,; grants apgrozāmo līdzekļu plūsmas nodrošināšanai, kā arī nodokļu samaksas termiņa pagarinājums vai sadalīšana nomaksas termiņos indeksā katrs novērtēts ar +61, bet atbalsts algu subsīdijai nepilna laika darbiniekiem indeksa vērtība bija +53 punkti.

Atbalsts pašnodarbinātajiem un patentmaksas maksātājiem indeksā saņēma +46 punktus, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras atbalsts eksportējošiem uzņēmumiem Covid-19 krīzes seku pārvarēšanai novērtēts ar +38, bet apgrozāmo līdzekļu aizdevumi no Attīstības finanšu institūcija Altum ar +28 punktiem.

Aptaujā Uzņēmēju viedoklis par uzņēmējdarbības stāvokli Latvijā piedalījās 750 uzņēmēji un uzņēmumu vadītāji (rūpniecības, pakalpojumu, būvniecības un tirdzniecības) dažāda lieluma uzņēmumiem visā Latvijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē