Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Mežsaimnieks: Tirgū šobrīd bērzs ir īpaši pieprasīts

Tirgū šobrīd īpaši pieprasīts ir bērzs, aģentūrai LETA pauda meža īpašnieku kooperatīva Mežsaimnieks koksnes tirdzniecības daļas vadītājs un valdes loceklis Mārcis Saklaurs.

Viņš norādīja, ka finierkluču vidējās kravas vērtības sasniedz 90 eiro kubikmetrā, vienlaikus dažos gadījumos pat vairāk nekā 100 eiro par kubikmetru. Arī bērza papīrmalkas pieprasījums ostās ir būtiski audzis, sasniedzot cenu pat 50 eiro par kubikmetru.

"Šobrīd noteikti jāizmanto tirgus situācija, un iesakām organizēt gan galvenās cirtes, gan krājas kopšanas cirtes audzēs, kur galvenā suga ir bērzs," norāda Saklaurs.

Tāpat kooperatīva pārstāvis norādīja, ka pēc vasarā sasniegtā cenu pīķa skujkoku zāģbaļķiem, resnās dimensijas (18 un vairāk centimetri) joprojām maksā aptuveni 100 eiro par kubikmetru, savukārt, tievā (14-18 centimetri) - aptuveni 80 eiro kubikmetrā.

Gulšņi jeb zemas kvalitātes zāģbaļķi maksā no 70 līdz 82 eiro par kubikmetru.

"Cenas joprojām saglabā augstāko līmeni, kādas tās bijušas pēdējos 30 gadus pirms Covid -19 uzliesmojuma," atzina Saklaurs, piebilstot, ka joprojām tirgū ir arī liels trūkums pēc kvalitatīviem apses zāģbaļķiem visos Latvijas reģionos.

Jau ziņots, ka kokmateriālu tirgū aizvien turpinās cenu kāpums, kas, pēc ekspertu prognozēm, turpināsies līdz pat gada beigām, aģentūrai LETA apstiprināja aptaujātie nozares eksperti.

"Pirms gada, kad rakstīju, ka neatkarīgi no epidemioloģiskās situācijas tuvākajā gadā lietu ierastā kārtība vēl kādu laiku būs izjaukta, nespēju paredzēt, ka Amerikas Savienoto Valstu (ASV) tirgū zāģmateriāla cenu augstākajā punktā dēļu cenas būs četras reizes lielākas nekā ierasts," aģentūrai LETA sacīja Latvijas Kokrūpniecības federācijas (LKF) izpilddirektors Kristaps Klauss. Vienlaikus viņš norādīja, ka šogad taras dēļa cena Eiropā ir un būs tikpat liela, cik pāris gadus atpakaļ labas kvalitātes ēvelētam zāģmateriālam.

Tomēr, kā komentēja Klauss, pašreizējās cenas dēļiem un plātnēm nav "jaunais normālais" un tās samazināsies.

Vaicāts par situācijas praktisko pusi, Klauss norādīja, ka pasūtījumi pašlaik tiek veikti ilgākam laikam uz priekšu, klientiem ir patukšas noliktavas, būvniecība "rūc", vasarā skandināvi atpūšas un, viņaprāt, jūtamākai cenu korekcijai nav pamata notikt agrāk par šī gada nogali.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē