Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Pabriks par robežas jautājumu: Netaisāmies starp ministrijām strīdēties

"Ir nekorekti visu laiku skatīties citu ministriju maciņos. Tā ir, manuprāt, latviešu nenovīdība - ja man ir divas govis, bet kaimiņam trīs, labāk lai kaimiņam viena nosprāgst. Domāju, tā nav pareizā pieeja, mēs esam vērsti uz sadarbību, netaisāmies starp ministrijām strīdēties. Es nekad kā ministrs neesmu gājis un neiešu censties savai ministrijai dabūt lielāku budžetu norādot, kas notiek citu ministriju budžetos. Jānāk pašiem ar saviem piedāvājumiem," ceturtdienas rītā sarunā par austrumu robežas apsargāšanu telekanāla LNT raidījumā 900 sekundes izteicās aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

Diena jau iepriekš vēstīja, ka iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) ierosinājis robežas apsargāšanā iesaistīt Nacionālos bruņotos spēkus (NBS). "Ja dārzā ābolu nav, iedod man savējos. Tas jau pēc komunisma izklausās," toreiz Ģirģena ierosinājumu vērtēja Pabriks. 

Ceturtdien aizsardzības ministrs nebija mainījis domas, norādot, ka Aizsardzības ministrija "nav pašpalīdzības kase, kur katrs atnāk un paņem to, kas viņam nepieciešams. Mums ir savi uzdevumi, kas jāpilda."

Uz jautājumu, vai tomēr Aizsardzības ministrijai nevajadzētu nedaudz nākt talkā Iekšlietu ministrijai, kā vienu no argumentiem minot Aizsardzības ministrijas resursu pieejamību, Pabriks uzsvēra: "Nav noslēpums arī tas, ka daudzus gadus Iekšlietu ministrijas budžets ir bijis lielāks nekā Aizsardzības ministrijas budžets - ja paskatāmies 2010., 2011., 2012., 2013., 2014. gadu, Iekšlietu ministrijas budžets bijis par 60 miljoniem lielāks, tajā pašā laikā Aizsardzības ministrija arī tad ir devusi savu atbalstu un ieguldījumu." Pabriks izteicās, ka ministriju maciņu biezuma salīdzināšana pati par sevi ir nepareiza pieeja.

Pabriks atgādināja, ka NBS iesaistījusies robežsargu pārapbruņošanā, tostarp uz Zemessardzes rēķina, jo daļa zemessargu vēl nav saņēmuši jaunos ieročus, pie kuriem tikuši robežsargi.

"Ir daudz citu lietu, kur esam palīdzējuši kopīgā sadarbībā, bet, protams, ja runājam par iespējamiem tālākiem reformas procesiem, tad dzirdot publiskos izteikumus par to, ka mums būtu vēl un vēl kaut kas jādod, mēs labāk esam gatavi piedāvāt radikālākus variantus, un to esmu savā vēstulē Iekšlietu ministrijai arī uzrakstījis, lai apsver tādu iespēju - ja tiešām ir nepieciešams un ir problēmas ar robežas apsardzi vai trūkst cilvēku, varam arī spert radikālu soļus un Valsts robežsardzi ņemt savā pakļautībā. Ja godīgi, nedomāju, ka Iekšlietu ministrijas vadība tam piekritīs, bet domāju, ka tas ir viens no soļiem, kā varētu veiksmīgāk saprast, kas un kāda atbildība katrai ministrijai patiesībā ir."

Runājot par finansējumu žoga celšanai uz austrumu robežas, ministrs norādīja, ka žogs, viņaprāt, vispār nav nepieciešams. "Žogu celšana ir ja ne 19., tad 20. gadsimts. Mums žogi nepalīdz pat pret inficētām cūkām, kur nu vēl diversantiem vai robežpārkāpējiem. Ir jaunas tehnoloģijas, Aizsardzības ministrija zina, kādas tehnoloģijas izmantot, robežsardze zina, kādas tehnoloģijas izmantot. Esam gatavi palīdzēt ar šo tehnoloģiju ieviešanu robežu apsardzībā. Iekšlietu ministrs un ministrija ir par to informēti, premjers ir informēts, esam gatavi to darīt, bet ja runājam, ka trūkst naudas žogam, domāju - mums pat žogs nav vajadzīgs uz austrumu robežas, tā ir mana personīgā izpratne."

Top komentāri

reālists
r
Cilvēki saņem mazas algas, strādā uz robežas ar 6 stundu norīkojumiem piespiedu kārtā pavada daudz brīvā laika darbā + attieksme un iedomība, ka robežsargi ir sūdi no vadības puses, noved pie tā, ka tie robežsargi liela daļa ir ārzemēs un tagadējie dosies turpat. Visam ir savas sekas. Sargājot robežu drīz nebūs ko sargāt.
vispār jau
v
pabriks ir politologs un mācījies par Sorosa naudu.....Es personiski no viņa, kā no politologa nekad nekādas jaunas, būtiskas politiskas idejas derīgas LV neesmu ne lasījis, ne dzirdējis....Bet skaitās profesors.....
JKL
J
Pabriks kā cilvēks nepavisam nav muļķis, bet viņs ir pārliecināts liberālis-bolseviks, kam dziļi nospļauties uz savu valsti un tautu, un kam ir tikai paša personīgais labums un intereses...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē