Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Politika un populisms

Nupat notikušajā ārpolitikas un aizsardzības problēmu forumā Rīgas konference 2017 Latvijas eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga, aktualizējot populisma ietekmi, norādīja, ka tas par grēkāzi izvēlējies liberālismu, piedēvējot tam visas pasaules vainas.

Vēl vairāk – liberāļus salīdzināja ar raganām, bet populistus tad laikam ar jezuītiem. Starp citu, visādi magi, burvji, raganas arī izmantoja populisma instrumentus, lai panāktu apmātību un galu galā – grēkā krišanu. Citiem vārdiem – ir šaubas, vai tikai vienas ievirzes politiskie spēki izmanto tukšu salmu kulšanu vēlētāju apmānīšanai.

Atgādināsim vienkāršāko populisma definīciju – politiskā pozīcija vai retorikas stils ar vēlētājiem tīkamiem, bet nepiepildāmiem solījumiem ar mērķi iegūt plašu tautas masu atbalstu un popularitāti.

Politikas teorētiķis Ernesto Laklaus teicis, ka mums vajadzētu visu politiku uzlūkot kā zināmā mērā populistisku, jo populisms un politika būtībā ir sinonīmi. Savukārt politikas profesors Pauls Tagarts nonācis pie līdzīga secinājuma – populisms ir pārstāvnieciskas politikas pazīme. Abi citāti no Latvijas Universitātes populisma pētnieces, politisko zinātņu doktores Ilzes Balceres 2015. gada promocijas darba.

Interesanti, ka pati zinātniece norāda populisma klātbūtni Latvijā gan nosacīti kreiso, gan labējo, tāpat arī pozīcijā un opozīcijā esošo partiju retorikā. Darbā gan pētīts laika posms no 1993. līdz 2011. gadam, bet vai kāds tic, ka pasaku stāstīšana vēlētājam tagad būtu mazinājusies? Piemēram, par liberālu sevi definējusī politiskā partija Kustība Par savā galvenajā uzsaukumā raksta: "Mēs esam par Latviju, kura ir iespēja visiem!" Populismu nu nemaz, nemaz nesajūt... No cita politiķu spārna? Lūdzu! Latvijas Zaļās partijas līdzpriekšsēdētājs Viesturs Silenieks par kādu pārmēru stresainu interviju Latvijas Radio (uzņēmuma valdes kaislību kontekstā) – tā norādot uz ABSOLŪTU uzticības zaudēšanu šim medijam. Tiešām bagāts faktu materiāls secinājuma izdarīšanai! Kāds gan brīnums par lozungiem, ka VISI politiķi zog un, ja kāds to nedara, tad tikai tāpēc, ka idiots.

Starp citu, arī pašas Vairas Vīķes-Freibergas ātri sameklējami citāti tādi aizdomīgi. Kaut vai: "Nedrīkst upurēt brīvību ērtību labā." Mazliet divdomīgi, ne?

Atgriežoties pie eksprezidentes teiktā Rīgas konferencē. Ir ļoti grūti atšķirt, kuri ir vēlētājiem tīkami un nepiepildāmi, bet kuri piepildāmi solījumi. Piemēram, kas paredzēja šādu notikumu attīstību Katalonijā? Kaite piemīt visiem politiskiem spēkiem. Daži prasmīgāk maskē. Kā zināms, tas tikai eskalē slimības aktivizēšanos.

Top komentāri

Sadams Huseins
S
Politikas eksperts Nikolo Makiavelli (slavens ar to, ka runādams par politiku nemelo un neliekuļo) dod valdniekam tādu padomu: neesi izšķērdīgs (tas ir, neesi populists), jo tu iztērēsi budžetu un iedzīsi valsti trūkumā. Esi mēreni skops. Ne visi uzreiz sapratīs tavu politiku, bet ilgākā laikā iemācīsies to novērtēt un slavēs tvi par taupību pat vairāk, nekā būtu slavējuši par populismu. Kuram vēl ir kas sakāms par tumsonīgajiem viduslaikiem un apgaismoto 21. gadsimtu?
Katalonijas notikumi
K
nudien bija paredzami. Tāpat tagad ir paredzams, ka, pēc analoģijas ar krievu 1905 gada revolūcijas asiņaino svētdienu (13 janvāri), represijas nevis dzēsīs, bet tieši uzjundīs jaunu nepakļaušanās vilni, arvien neatlaidīgāk tiecoties pēc katalāņu "neatkarības" .
reptilis
r
V.V.Freiberga jau sen manās acīs ir zaudējusi cieņu. Sākās viss ar skriešanu pie Krievijas cara un represēto pasākumu neapmeklēšana.....,bet tad vēl ""cīņa""par dzīvokli...pulkstenis...auto...kapavieta...nepotisms ....vārdu sakot sīkumaina iedomīga sieviete.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē