Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Reizniece-Ozola: Problēmas banku sektorā tika risinātas savlaicīgi

Problēmas banku sektorā ar riskantajiem klientiem bija zināmas sen un tās tika risinātas savlaicīgi, aģentūrai LETA norādīja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS). Pēc viņas teiktā, Latvijā jau divus gadus ir spēkā normatīvā bāze, kas ļāva bankām sakārtot to biznesa jomu, kas attiecas uz riskanto klientu apkalpošanu. Ministres ieskatā, valdībai nevar pārmest, ka tā nekā nav darījusi finanšu jomas sakārtošanā, lai izvairītos no tādiem gadījumiem kā ar ABLV Bank.

"Viena lieta ir noteikt spēles noteikumus, bet otra - vai bankas nemēģināja tos radošā veidā apiet. To arī ASV Finanšu ministrija pārmet saistībā ar ABLV Bank. Nav tā, ka neviens divus gadus nav sapratis, kas notiek. To jau sapratām sen, un valdība deva signālu bankām, dodot tām laiku samazināt riskanto klientu apkalpošanu, un tas arī tika darīts. Tomēr tagad situācija ir mainījusies un, izrādījās, ka temps nav bijis pietiekams," stāstīja Reizniece-Ozola.

Jau ziņots, ka ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas institūcija (FinCEN) februāra vidū paziņoja, ka plāno noteikt sankcijas ABLV Bank par naudas atmazgāšanas shēmām, kas palīdzējušas Ziemeļkorejas kodolieroču programmai, kā arī nelegālām darbībām Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā. FinCEN publiskotajā ziņojumā arī teikts, ka ABLV Bank vadība līdz 2017. gadam izmantojusi kukuļdošanu, lai ietekmētu amatpersonas Latvijā, cenšoties novērst pret to vērstas tiesiskas darbības un mazinātu draudus savām augsta riska darbībām.

Maksimālai klientu un kreditoru interešu aizstāvībai un, ņemot vērā Eiropas Centrālās bankas (ECB) lēmumu par likvidācijas procesa sākšanu, ABLV Bank akcionāri ārkārtas sapulcē 26. februārī nolēma sākt bankas pašlikvidāciju. ABLV Bank pauda uzskatu, ka šādā veidā vislabāk spēs nodrošināt bankas aktīvu aizsardzību, lai norēķinātos ar visiem klientiem.

Banka visus ASV varasiestāžu pārmetumus noraidījusi, un ABLV Bank valdes piekšsēdētājs Ernests Bernis intervijā Dienai norādīja, ka par bankas reputāciju vēl noskaņots cīnīties.

Top komentāri

vēroju
v
Savlaicīgi? Šitā melot nevajadzētu gan, ministres kundze. Ja tas būtu darīts, šodien jums nebūtu jāmēģina šādi attaisnoties par savu bezdarbību.
Replika
R
Kāpēc jārisina problēmas banku sektorā, ja "Latvijā nav banku krīzes un situācija pārējās Latvijas bankās ir stabila" (D.R.Ozola, 24.februāris)?
Guna
G
Visiem zinām, ka ministre varēja novērst fincen ziņojuma publiskošanu, risinot to citādi. Vēl jo vairāk, nav pierādījumu ziņojuma saturam. Valsts rokās bija šo novērst un civilizēti jomas regulējumu padarīt stungrāku. Tagad jau viņai nekas cits neatliek, kā izlikties baltai un tīrai. Bet gan jau labi saprot, kur smagi nofeiloja.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē