Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Skride un Dūrītis - Attīstības tabakas lobisti

Mediji ik pa laikam sabiedrībai stāsta par to, cik slikti ir tad, ja skolā vai kādā pasākumā jaunieši sapīpējas elektroniskās cigaretes. Klāt šiem stāstiem uzreiz tiek virzīti priekšlikumi aizliegt šādus produktus vispār un, ja īpaši neiedziļināmies, tad tie izklausās pat loģiski.

Patiešām, visi taču piekrīt tam, ka jauniešiem, un ne tikai, nevajadzētu smēķēt vai lietot alkoholu. Tas nešaubīgi kaitē viņu veselībai un nebūtu ieteicams. 

Tomēr aiz šiem sirsnīgajiem un iejūtīgajiem stāstiem par jauniešiem, kuriem šos produktus nopirkuši un iedevuši vecāki draugi vai pieaugušie, un kuri tiešām šad tad pamēģina šos produktus vai pat lieto regulāri, patiesībā slēpjas pavisam nopietnas simtos miljonu mērāmas biznesa intereses. 

Diemžēl, šeit nebūt nav runa ne par jauniešu, ne sabiedrības veselību. Kas man liek tā domāt?

Ja runa būtu par veselību, tad pirmais uzdevums visiem, kuriem tā rūp, būtu vērsties un ierobežot daudz kaitīgāko parasto cigarešu tirdzniecību, kā tas jau notiek Skandināvijā, Lielbritānijā vai Jaunzēlandē. 

Pie mums notiek izmisīgi mēģinājumi vēl aizvien saglabāt Latviju kā vienu no visvairāk parastās cigaretes smēķējošajām valstīm Eiropā. 

Elektroniskās cigaretes, kā to pierāda virkne pētījumu, bet jo īpaši bieži citētais Lielbritānijas Karaliskās koledžas pētījums, ir daudzkārt mazāk kaitīgas nekā parastās cigaretes, un no sabiedrības veselības viedokļa ir parastajām cigaretēm ieteicama alternatīva. 

Tie ir pētījumos apstiprināti fakti, kas draud iedzīt pēdējo zārka naglu parasto cigarešu multimiljonu biznesā. Pats par sevi saprotams, ka tabakas industrija dara visu, lai diskreditētu un pavisam aizliegtu šo savu lielāko ienaidnieku - elektroniskās cigaretes. Par to tad arī notiek cīņa. 

Tabakas industrija un parasto cigarešu izplatītāji ir tie, kas tērē milzīgu naudu sabiedrisko attiecību kampaņām, kuru mērķis ir visu uzmanību pievērst no sabiedrības veselības viedokļa nenozīmīgām problēmām, kas saistītas ar elektroniskajām cigaretēm, lai vispār nepievērstu uzmanību un nerunātu par parasto cigarešu izplatību un to nodarīto postu individuāliem smēķētājiem, tautsaimniecībai un slogam uz veselības budžetiem.

It kā rūpējoties par jauniešu veselību, aizliedzot elektronisko cigarešu garšas, patiesībā nozīmē pilnībā izņemt šos produktus no aprites, jo bez garšām tie zaudē savu jēgu un tādējādi tiktu saglabāta daudz kaitīgāko tradicionālo, parasto cigarešu tirgus daļa un izplatība. Tāda ir ciniskā patiesība. 

Taču tabakas lobijiem nepietiek ar to, ka kādam aizņemtam ārstam žurnālisti negaidīti pajautā, ko ārsts domā par elektroniskajām cigaretēm, vai tās vajadzētu aizliegt un to, ka daudzi, īpaši neiedziļinājušies, protams, uzreiz piekrīt, ka vajadzētu gan aizliegt. Nepieciešami ir arī politiķi, kuri šos viltīgi, bet precīzi izdomātos priekšlikumus iesniedz Saeimā.

Tas, ka Attīstībai / Par pagājušajā 13.Saeimā neslēpti lobēja azartspēļu intereses, nav noslēpums nevienam, taču šīs politbiznesmeņu apvienības tikpat aktīvais darbs pie parasto cigarešu interešu lobēšanas daudziem ir paslīdējis garām. Tā bija bijusī veselības ministre, tagad par amatnoziegumiem apsūdzētā Ilze Viņķele, kura iesniedza Saeimā priekšlikumu par garšu aizliegumu elektroniskajām cigaretēm. Viņas partijas biedra Daniela Pavļuta līdz nesenam brīdim vadītā Veselības ministrija ne reizi tā arī nav izrādījusi ne vismazāko interesi par daudzkārt kaitīgāko parasto cigarešu ierobežošanu, toties īpaši aktīvi atbalsta idejas ierobežot tieši elektroniskās cigaretes. 

Visaktīvākie šo izmaiņu lobētāji un bīdītāji 13.Saeimā bija divi citi Attīstībai / Par nu jau bijušie deputāti - dakteris Andris Skride un vetārsts Ilmārs Dūrītis, kurus tieši tāpat ne mazākā mērā neuztrauc nedz parasto cigarešu smēķēšanas izplatība, nedz miljoni no valsts budžeta, kas nepieciešami parasto cigarešu nodarīto veselības bojājumu ārstēšanai, nedz arī pētījumi vai citu valstu pieredzes. Viņu interese bija tikai un vienīgi mazāk kaitīgo tabakas aizstājējproduktu ierobežošana.
Vēlētāji, kā mēs zinām, Attīstībai / Par sodīja par augstprātību, caurlaižu izkrāpšanu, melošanu, dīvainiem iepirkumiem un arī azartspēļu atklāto cinisko lobēšanu. 

Parasto cigarešu glābšanas un lobēšanas darbs šīs partijas izpildījumā nepelnīti ir ticis novērtēts par zemu. Vai Attīstībai / Par lobētās parasto cigarešu izplatītāju intereses būs dzīvotspējīgas arī 14.Saeimā, redzēsim pavisam drīz.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jāpieņem izsvērti un pārdomāt

Par to, kā politiskā diskusija par Krievijas tranzīta kravu plūsmas slēgšanu caur Latvijas ostām izskatās no Liepājas ekonomisko interešu skatpunkta, Apvienotā saraksta (AS) valdes locekli, L...

Process bez rezultāta

Ekonomikas ministra Viktora Valaiņa lēmums bez rezultāta izbeigt konkursu uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatu izraisīja lielāku vai mazāku šū...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē