Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +26 °C
Skaidrs
Trešdiena, 26. jūnijs
Inguna, Inguns, Ausma, Ausmis, Ingūna

Urbanoviča auto

Simboliski, bet tieši Saeimas lielākās frakcijas vadītāja jau kādu laiku lietotais ekskluzīvais auto kopš svētdienas, kad ziņa par to izskanēja televīzijā, kļuvis par spilgtāko apliecinājumu tam, cik maldīgas ir dažu politiķu un viņu atbalstītāju iedomas, ka ar to vien, ka partijas dāsnāk finansētu no valsts budžeta, tās vairs nebūtu atkarīgas no turīgu sponsoru dāvinājumiem.

Atgādināšu, ka TV3 raidījuma Nekā personīga veidotāji bija pamanījuši, ka Saskaņas frakcijas līderis Jānis Urbanovičs uz darbu Saeimā ieradās ar jaunu auto RANGE ROVER VELAR D300 HSE, kura cena varētu būt ap 91 tūkstoti eiro. Turklāt tas iegādāts nevis par deputāta algu, bet gan reģistrēts uz Urbanoviča vadītās biedrības Baltijas forums vārda.

Šajā sakarībā zīmīgi, ka Saskaņa saņem vislielāko daļu partijām atvēlētās budžeta naudas – aptuveni 150 tūkstošus gadā. Kopumā atbilstoši 12. Saeimas vēlēšanu rezultātiem tikai sešas partijas izpelnījušās valsts finansējumu, tiesa, Vienotībai tas tagad nepienākas pieļauto pārkāpumu dēļ.

Šis nav vienīgais gadījums, kad politiķi izmanto labumus, kas pilnīgi legāli pieejami no dažādām tiem pietuvinātām nevalstiskajām organizācijām. Tāda "slimība" nav sveša arī valdības partijām un tās pārstāvošajiem deputātiem. Biedrības atšķirībā no partijām drīkst saņemt ziedojumus arī no juridiskām personām, tostarp arī no ārzemēs reģistrētām. Arī tam, protams, var uzlikt liegumu, kā tas daudzkārt darīts, bet vai tas ko līdzēs? Ja nevarēs paši caur biedrībām "baroties", gan to darīs kaut vai ar ģimenes locekļu starpniecību. Daudzkārt esam pārliecinājušies, ka cilvēki ātri vien atrod veidu, kā apiet likumu ar līkumu, ja vien tam ir pietiekami liela motivācija.

Tas nozīmē, ka ne jau ar liegumiem vai budžeta "kūkām" te var ko līdzēt. Jau esmu paudis, ka pašreiz esošie ziedošanas apgrūtinājumi ir tieši vērsti uz to, lai partiju "kasieri" ietirgotu balsojumus un attiecīgo atlīdzību par to izmantotu nedeklarētiem izdevumiem vai ieplūdinātu partijas kasē caur, piemēram, deputātu palīgu ziedojumiem. Izsekot šīm naudas plūsmām un pierādīt pārkāpumus nevieniem kontrolētājiem līdz šim nav izdevies, bet tas nenozīmē, ka tādi nav bijuši.

Pilnīgi atšķirīga situācija būtu, ja partijas būtu motivētas atklāti vērsties pie katra sava vēlētāja, lai tas atbalsta arī finansiāli, ne tikai vienreiz četros gados balsojot. Repše to savulaik mēģināja, bet visu sabojāja, naudu prasot savām vajadzībām, nevis konkrētas politikas īstenošanai. Bet tieši šī pieeja – daudzi mazie ziedojumi un atskaitīšanās ziedotājiem par visiem tēriņiem – būtu efektīvākais veids, kā mazināt partiju atkarību no lielajiem sponsoriem.

Top komentāri

Onslow
O
katrs boļševiks sapņo par savu zirgu...
nu ja
n
Pilnīgi atšķirīga situācija būtu, ja visi cilvēki būtu godīgi...
Malnys Pīters
M
Urbanivičam auto - tas ur labi, tāpēc komsomoļci metas aistāvētvsavu vožaku.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kam vajag jauno dzelzceļu?

Saistībā ar projekta Rail Baltica smagnējo gaitu ir sācies vainīgo meklēšanas un atbildības pārspēlēšanas laiks.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē