Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Vitenbergs: Latvijas eksporta pieaugums mēneša laikā par 7,5% ir vērtējams kā ievērojams kāpums

Latvijas eksporta pieaugums mēneša laikā par 7,5% ir vērtējams kā ievērojams kāpums, aģentūrai LETA atzina ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (PCL; KPV LV).

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem, šā gada februārī gada griezumā preču eksporta vērtība faktiskajās cenās pieauga par 7,5%. Savukārt preču importa apjomi pieauga mērenāk - par 2%. Līdz ar to arī tirdzniecības deficīts bija ievērojami mazāks nekā pirms gada.

Ekonomikas ministrijas (EM) eksperts Edmunds Gergelevičs aģentūrai LETA atzina, ka pēc krituma 2021.gada janvārī, februārī eksporta vērtība palielinājās lielākajā daļā preču grupu. Viņš piebilda, ka straujāk pieauga koksnes un tās izstrādājumu, minerālo produktu, graudaugu kultūru un farmācijas produktu eksports. Turpretī gada griezumā samazinājās dzelzs, tērauda un to izstrādājumu, sauszemes transportlīdzekļu, dzērienu un tabakas izstrādājumu eksports.

Savukārt Vitenbergs norādīja, ka pēdējā gada laikā sāk uzlaboties arī ārējās tirdzniecības bilance, kas nozīmē, ka mēs arvien vairāk eksportējam - mūsu ražotāji kļūst arvien konkurētspējīgāki un spēj globālajā tirgū piedāvāt Latvijā ražotas preces un nišas produktus. 

"Neraugoties uz sarežģījumiem globālajā situācijā saistībā ar Covid-19 izraisīto pandēmiju, Latvijas eksporta pieaugums mēneša laikā par 7,5% ir vērtējams kā ievērojams kāpums," uzsvēra ekonomikas ministrs.

Februārī gada griezumā, līdzīgi kā kopējais eksports, pieauga preču eksporta vērtība uz Eiropas Savienības (ES) valstīm - par 6,6%. Eksports uz ES valstīm straujāk pieauga uz Lietuvu, Dāniju, Nīderlandi, Somiju un Vāciju, bet samazinājās uz Zviedriju un Igauniju.

Vienlaikus nedaudz pieauga eksports arī uz NVS valstīm - par 1,9%. Gergelevičs informēja, ka būtiskāk eksporta vērtība palielinājās uz Krieviju, bet samazinājās uz Kirgizstānu.

Februārī strauji auga eksports uz pārējām valstīm - par 13,9%. Šajā valstu grupā straujāk eksporta vērtība pieauga uz Apvienoto Karalisti, Nigēriju un ASV, bet samazinājās uz Turciju, Lībiju un Ēģipti.

"Preču importa pieaugumu februārī gada griezumā veicināja koksnes un tās izstrādājumu, elektroierīču un iekārtu, kā arī mehānismu imports. Savukārt samazinājās dzērienu, dzelzs un tērauda, apavu un tabakas izstrādājumu importa vērtība," skaidroja EM analītiķis.

Kopumā gada divos mēnešos eksports pārsniedza pagājušā gada apjomus par 3,2%. Savukārt importēts šajā laika posmā tika par 1% mazāk preču nekā pirms gada.

"Eksporta attīstība 2021.gadā kopumā, līdzīgi kā kopējās ekonomikas perspektīvas, joprojām ir neskaidras vīrusa izplatības ierobežojošo pasākumu dēļ. Tomēr, pakāpeniski uzlabojoties epidemioloģiskajai situācijai, ko veicinās vakcinācija, ekonomiskā aktivitātes un eksporta apjomi pakāpeniski augs," prognozēja ministrijas pārstāvis.

Jau vēstīts, ka Latvija šogad pirmajos divos mēnešos eksportēja preces 2,209 miljardu eiro vērtībā, kas ir par 3,2% jeb 69,3 miljoniem eiro vairāk nekā 2020.gada attiecīgajā periodā, bet importēja - par 2,331 miljardu eiro, kas ir kritums par 1% jeb 24,3 miljoniem eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē