Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 17. aprīlis
Rūdolfs, Viviāna, Rūdis

Vitenbergs: Vietējā tūrisma apmēri ir jāpalielina par 30%

Latvijai primāri jāorientējas uz vietējo tūrismu, palielinot tā apmērus vismaz par 30%, salīdzinot ar 2019.gadu, uzskata ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV).

Ekonomikas ministrijā (EM) aģentūru LETA informēja, ka izvērtēšanai finanšu ministra Jāņa Reira (JV) vadītajā darba grupā ir iesniegts EM priekšlikums atbalsta pasākumiem tūrisma nozares komersantiem, kas paredz uz trim gadiem ieviest samazinātu pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi 5% apmērā ēdināšanas un izmitināšanas sektoriem.

Vitenberga atzina, ka Covid-19 vīrusa izraisītā krīze nozarē šobrīd radījusi gandrīz 100% apgrozījuma kritumu visos tūrisma sektoros, tostarp radot zaudējumus izmitināšanas un ēdināšanas sektoriem.

"Tūrisma nozares uzņēmumiem vislielākās problēmas šobrīd rada apgrozāmo līdzekļu trūkums. Samazinātas PVN likmes piemērošana būtu tiešs un reāls atbalsts uzņēmējdarbībai, tā būtu iespēja atsākt aktīvāku komercdarbību un mazināt bezdarbu nozarē. Papildus īstenojot visaptverošas vietējā tūrisma un tuvāko kaimiņvalstu reklāmas kampaņas, varēsim panākt ekonomisko izrāvienu tūrisma nozarē, it īpaši reģionos," klāstīja ekonomikas ministrs.

Pēc EM sniegtās informācijas, Latvijā PVN likme ēdināšanas pakalpojumiem ir 21%, kas ir otra augstākā likme Eiropas Savienībā (ES). Turklāt 19 ES valstīs ēdināšanas nozarei tiek piemērota samazinātā PVN likme un vidējā PVN likme nozarē ES ir 13,5%.

Tāpat ministrijā norādīja, ka no šā gada 1.jūlija Vācijā tiks samazināta PVN likme ēdināšanas pakalpojumiem no 19% līdz 7%, savukārt Lietuva apsver iespēju samazināt PVN likmi ēdināšanas pakalpojumiem no 21% līdz 9%, bet Igaunija diskutē par samazinātas PVN likmes 9% apmērā piemērošanu ēdināšanas uzņēmumiem.

Vienlaikus PVN likme izmitināšanas pakalpojumiem Latvijā ir 12%. EM piebilda, ka lielākajā daļā ES valstu tiek piemērotas samazinātās PVN likmes, tostarp arī Lietuvā un Igaunijā PVN likme izmitināšanas pakalpojumiem ir samazināta līdz 9%.

"Mūsu mērķis ir stiprināt Latvijas tūrisma nozares konkurētspēju Baltijas valstu starpā, kā arī plašākā reģionā. Primāri mums jāorientējas uz vietējo tūrismu, palielinot tā apmēru vismaz par 30%, salīdzinot ar tādu pašu periodu 2019.gadā. Paralēli mums jānostiprina Latvijas pozīcija kā vairāku dienu galamērķi Baltijas valstu starpā un, atsākoties pakāpeniskai starptautiskai pārrobežu kustībai, ir jāveicina ienākošais tūrisms no kaimiņu valstīm," turpina ministrs.

EM piedāvātais atbalsts tūrisma nozares izejai no Covid-19 krīzes paredz ieviest samazinātu PVN likmi 5% apmērā ēdināšanas un tūristu mītņu sektoriem, vērtēt un ieviest līdzsvarotu vaučeru sistēmu tūrisma operatoru un aģentūru komplekso tūrisma pakalpojumu situācijas risināšanai, kā arī atbalsta pasākumus vietējā tūrisma attīstībai, lai tuvojošās sezonas ietvaros īpašu atbalstu saņemtu vietējā tūrisma uzņēmumi un stimulētu vietējo pieprasījumu.

Tāpat rosināts sniegt atbalstu īpaši darījumu tūrisma attīstībai, lai piesaistītu jaunus ārvalstu tūristus pēc Covid-19 krīzes.

Jau ziņots, ka saistībā ar Covid-19 vīrusa izplatību Latvijā līdz 9.jūnijam izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojumu. Tostarp ir atcelti starptautiskie pasažieru pārvadājumi caur lidostām, ostām, ar autobusiem un dzelzceļa transportu.

Top komentāri

Kuzja un Muris
K
Tādas lietas nenotiek pēc ekonomikas ministra vēlmes, pat pēc līdakas pavēles arī nē.
Ass
A
Piedāvājumi nu birs ka no pārpilnības raga,bet cik no tiem būs ieviesti dzīvē ?Varbut sākumā vajadzētu parūpēties lai cilvēkiem parādās naudas resursi!
Krējums Saldais
K
"Vitenbergs: Vietējā tūrisma apmēri ir jāpalielina par 30%..." . . . . Varbūt uzreiz ieviest Tūrisma nodokli? Un citus līdzīgus? Kā sejas nodokli.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pret agresivitāti sabiedrībā

Saistībā ar mediju vidē vērojamo viļņošanos uzmanības vērtas ir bažas par augsto agresijas līmeni mūsu sabiedrībā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē