Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Reuters : Krievija pirms iebrukuma Ukrainā izveidoja slepeno aģentu tīklu

Krievija jau ilgi pirms iebrukuma Ukrainā izveidoja tur savu slepeno aģentu tīklu, lai nogludinātu ceļu iebrucējiem. Šo aģentu infiltrēšanās bijusi daudz dziļāka, nekā iepriekš tika atzīts, liecina Lielbritānijas ziņu aģentūras "Reuters" veikts pētījums.

Pilna apjoma iebrukuma pirmajā dienā 24.februārī Krievijas bruņutehnika sasniedza Čornobiļas AES. 169 Ukrainas Nacionālās gvardes karavīri, kuriem bija uzdots apsargāt AES, nepilnu divu stundu laikā bez kaujas nolika ieročus, ļaujot Krievijai sagrābt Čornobiļas AES, kodolmateriālu glabātavu un svarīgu placdarmu ceļā uz Kijivu. 

"Reuters" pētījumā konstatēts, ka Krievijas panākumi Čornobiļā bija nevis nejaušība, bet daļa no ilgas Kremļa operācijas slepeno aģentu iefiltrēšanai Ukrainas valstī.

Pieci "Reuters" intervēti cilvēki, kas bija informēti par Kremļa gatavošanos karam, pastāstīja, ka Krievijas prezidenta Vladimira Putina aprindas bija pārliecinātas par to, ka ar šo aģentu palīdzību Krievijai būs vajadzīgs neliels militārais kontingents un tikai dažas dienas, lai piespiestu Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska administrāciju atkāpties, bēgt vai kapitulēt.

Intervējot desmitiem amatpersonu Krievijā un Ukrainā, kā arī izskatot Ukrainas tiesu dokumentus un izmeklētāju paziņojumus saistībā ar Čornobiļas AES strādājušo cilvēku uzvedību, "Reuters" konstatēja, ka infiltrēšanās bijusi daudz dziļāka, nekā tika publiski atzīts. 

"Neskaitot ārējo ienaidnieku, mums diemžēl ir iekšējais ienaidnieks, un šis ienaidnieks nav mazāk bīstams," intervijā sacīja Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Oleksijs Danilovs. 

Viņš sacīja, ka iebrukuma brīdī Krievijai bija aģenti Ukrainas aizsardzības, drošības un likumsargāšanas sektoros. Danilovs atteicās nosaukt viņu vārdus, bet atzina, ka šos nodevējus vajag "neitralizēt" par katru cenu.

"Reuters" pētījumā minētie tiesu dokumenti un liecības parāda, kāda loma bijusi Čornobiļas AES apsardzes vadītājam Valentīnam Viteram, kurš atrodas apcietinājumā un pret kuru notiek izmeklēšana par sava posteņa atstāšanu. Viters arī tiek turēts aizdomās par valsts nodevību.

Viters izmeklētājiem pateica, ka iebrukuma dienā runājis pa telefonu ar Nacionālās gvardes vienības komandieri un viņam ieteicis neapdraudēt šo vienību.

Par Kremļa iebrukuma plāniem tieši informēts ziņu avots pastāstīja "Reuters", ka Krievijas aģenti tika nosūtīti uz Čornobiļu pērn, lai piekukuļotu ierēdņus un sagatavotu AES ieņemšanu bez asinsizliešanas. 

"Reuters" neizdevās neatkarīgi pārbaudīt šo apgalvojumu. Ukrainas Valsts izmeklēšanas birojs tomēr paziņoja, ka tas veic izmeklēšanu pret bijušo augsta ranga izlūkdienesta amatpersonu Andriju Naumovu, kurš tiek turēts aizdomās par valsts nodevību, nododot Čornobiļas drošības noslēpumus kādai ārvalstij. 

Ziņu avoti apstiprināja rietumvalstu izlūkdienestu ziņas, ka Kremlis bija gatavojis viesnīcas īpašnieku Oļegu Carjovu marionešu valdības vadīšanai Kijivā. Kremļa plānos zināma loma bija arī Ukrainas politiķim Viktoram Medvedčukam, kuram bija šifrētu telefonsakaru līnija ar Kremli. 

Krievijas plāni pārņemt varu Kijivā tomēr izgāzās, un viens no iemesliem bija aģentu nespēja izpildīt tiem uzticētos uzdevumus. Krievijas aģentu tīklam izdevās tikai sēt neuzticību Ukrainā un parādīt Ukrainas Drošības dienesta nepilnības.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē