Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

ASV specdienesti skeptiski, ka Ziemeļkoreja atteiksies no kodolarsenāla

Neskatoties uz Savienoto Valstu prezidenta Donalda Trampa administrācijas cerībām, ir mazticami, ka Ziemeļkoreja pilnībā atteiksies no kodolieročiem, atzinuši ASV izlūkdienesti.

Ikgadējā Pasaules draudu izvērtējumā arī atzīts, ka Irāna nenodarbojas ar kodolieroču izstrādi, taču pieaugošu satraukumu izsauc Krievijas un Ķīnas radītie kiberdraudi.

Ziņojumā, ar kuru senatorus otrdien iepazīstināja Nacionālās izlūkošanas direktors Dens Koutss un pārējie izlūkdienestu vadītāji, atzīts, ka gan Pekina, gan Maskava varētu mēģināt ietekmēt 2020.gada ASV vēlēšanas.

Ziemeļkoreja, domājams, neatteiksies no saviem kodolieroču krājumiem un to ražošanas iespējām, lai gan tā ved sarunas par "daļējiem denukleruzācijas soļiem, nolūkā panākt būtisku ASV un starptautisko piekāpšanos", teikts ziņojumā.

Phenjana kodolieročus uzskata par absolūti nepieciešamiem pastāvošā režīma saglabāšanai, uzsvēruši ziņojuma autori.

Trampa nākamā tikšanās ar Ziemeļkorejas līderi Kimu Čen Unu paredzēta februārī.

Pirmais ASV un Ziemeļkorejas samits notika jūnijā Singapūrā, un tā laikā tika parakstīts kopīgs dokuments, kurā Phenjana apņēmusies "strādāt Korejas pussalas pilnīgas denuklearizācijas virzienā".

Taču kopš tā laika šajā jautājumā nav panākts kāds vērā ņemams progress.

Tajā pašā laikā izlūkdienesti uzsvēruši, ka pieaug Ķīnas un Krievijas radītie draudi, norādot, ka abas valstis nav bijušas tik "atsvešinātas" no ASV kopš pagājušā gadsimta piecdesmitajiem gadiem.

Abām valstīm ir "kiberspiegošanas" tehnoloģijas, kuras iespējams izmantot, lai ietekmētu 2020.gada ASV prezidenta vēlēšanas.

Lai gan ziņojuma autori atzīst, ka Irāna šobrīd nenodarbojas ar kodolieroču izstrādi, viņi brīdina, ka Teherānas reģionālās ambīcijas un pieaugošās militārās iespējas nākotnē varētu radīt draudus ASV interesēm.

Tramps 2018.gadā pieņēma lēmumu izstāties no 2015.gada lielvaru vienošanās ar Irānu par tās kodolprogrammas ierobežošanu.

Tomēr, neskatoties uz ASV izstāšanos no kodolvienošanās, Irāna formāli šo līgumu joprojām ievēro, Senāta noklaušināšanas laikā atzina Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) direktore Džīna Haspela.

Ziņojuma autori arī brīdinājuši, ka teroristiskais grupējums Islāma valsts vēl nav sakauts, lai gan Trampa administrācija apgalvo pretējo.

 

Top komentāri

TrollisJT
T
Es šo atkārtoju kopš Pelmenis sāka spēlītes ar Trampu! Tas ir aklajam redzams, ka Pelmenis un atombumba ir viens vesels. Ja Pelmenis atbruņosies, tad Korejas pussala momentā "at-pelmeņosies".
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē