Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

ISW: ATACMS apdraudēs Krievijas lidmašīnas un munīcijas noliktavas

ASV Kara pētniecības institūta (ISW) analītiķi izvērtējuši, kādas sekas krieviem varētu radīt ASV ražotās tālas darbības rādiusa raķetes ATACMS, kas nonākušas Ukrainas rīcībā, un secinājuši, ka tās apdraudēs Krievijas lidmašīnas un munīcijas noliktavas frontes aizmugurē.

ISW ziņojumā teikts, ka 17.oktobrī Ukraina pirmo reizi izmantoja ATACMS raķetes, lai uzbruktu Krievijas mērķiem okupētajās teritorijās.

Laikraksts "The Wall Street Journal" un citi Rietumu mediji vakar apstiprināja, ka Savienotās Valstis pēdējo dienu laikā slepeni piegādājušas Ukrainai ATACMS raķetes ar 165 kilometru darbības rādiusu, un vēstīja, ka Ukrainas armija jau ir izmantojusi ATACMS raķetes, lai uzbruktu lidlaukiem Krievijas okupētajā Berdjanskā un Luhanskā.

Arī Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis vakar paziņoja, ka ATACMS ir sevi pierādījušas, taču nepārprotami neapstiprināja to izmantošanu šo triecienu laikā.

Analītiķi uzskata, ka ASV, visticamāk, nodeva Ukrainai ATACMS slepeni, lai nodrošinātu pārsteiguma momentu, un vispārējais satricinājums Krievijas informatīvajā telpā liecina, ka Ukraina panākusi vēlamo efektu. Viņi arī piebilst, ka iespējamā Krievijas lidmašīnu izkliedēšana pa lidlaukiem visā okupētajā Ukrainas teritorijā un gaisa spēku pārvietošana tālāk no frontes līnijas, visticamāk, apgrūtinās Krievijas aviācijas atbalstu gan aizsardzības operācijām, gan vietējām uzbrukuma operācijām.

Eksperti uzskata, ka lidaparātu pārvietošana uz lidlaukiem, kas atrodas tālāk aizmugurē, būs īpaši sarežģīta krievu helikopteriem, kas ilgstoši darbojās salīdzinoši nelielos frontes posmos. Gaisa spēku izkliedēšana pa vairākiem lidlaukiem, visticamāk, arī radīs nopietnas koordinācijas un operāciju atbalsta problēmas Krievijas Gaisa un kosmosa spēkiem.

Tāla darbības rādiusa raķešu parādīšanās rada arī ievērojamus draudus Krievijas munīcijas noliktavām aizmugures rajonos un, visticamāk, liks Krievijas vadībai izvēlēties starp esošo noliktavu nostiprināšanu vai turpmāku noliktavu izkliedēšanu visā okupētajā Ukrainā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē