Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Lietuvas ministrs: Informācijas noplūde nekaitēja NATO samita norisei

Informācijas noplūde saistībā ar NATO samita Viļņā organizēšanu nav kaitējusi pasākuma norisei, tomēr hakeru uzbrukums bija sagaidāms, ceturtdien paziņoja Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks.

Intervijā Lietuvas sabiedriskajam radio Anušausks paskaidroja, ka, viņaprāt, noplūdusī informācija nav uzskatāma par NATO vai slepeniem datiem, jo jebkuru elektroniskā pasta saraksti hakeri var uzlauzt, tādēļ tādā sarakstē slepeni NATO vai cita veida dokumenti netiek sūtīti. 

"Jebkurā gadījumā mēs gaidījām, ka tādi uzbrukumi ir iespējami, tādi riski bija atzīti par augstiem, un tas notika, tomēr principā netraucēja sanāksmi un nekādi to neizmainīja," klāstīja ministrs. 

Lietuvas Valsts drošības departaments trešdien pavēstīja, ka veic izmeklēšanu par hakeru paziņojumu sociālajos tīklos, ka esot notikusi konfidenciālas NATO informācijas noplūde saistībā ar Viļņas samita organizēšanu. 

Anušausks atzina, ka viņa rīcībā nav informācijas par izmeklēšanas gaitu. 

"Ja ir noplūdusi informācija par to, kuras ielas tiks slēgtas, tad lietotnes "Bolt" lietotāji redz, kur tās ir slēgtas, kur satiksme ir bloķēta, kur nevar tikt cauri. Es teiktu, ka kiberhakeriem vajadzēja sākt ar lietotni "Bolt", kur viņi būtu ieguvuši ļoti daudz informācijas par slēgtajām teritorijām," teica ministrs. 

Saziņas platformā "Telegram" izplatīts paziņojums, ka hakeri ar segvārdu "From Russia with Love" ieguvuši piekļuvi NATO samita organizatoru nepubliskajai informācijai par pasākuma drošību, noskaidrojuši atbildīgo personu vārdus, delegāciju pārvietošanās maršrutus un izmantotās drošības sistēmas.

Starp dokumentiem, kuru autentiskumu iestādes vēl nav apstiprinājušas, ir aptuveni 30 dokumenti, kuros norādītas konkrētas viesnīcas, kurās uzturējās valstu vadītāji un delegācijas, ierašanās laiks lidostās, apsargu vārdi, viņu ieroču veidi un sakaru līdzekļu parametri.

Publiskoti arī Lietuvas policijas īpašo operāciju vienības "Aras" snaiperu vārdi, protokoli no drošības grupas sanāksmēm, kas notika pirms samita un kuru laikā tika plānoti lēmumi par ierobežojumiem gaisa telpā, kā arī satiksmes ierobežojumiem.

NATO samits Viļņā notika otrdien un trešdien.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē