Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Siliņa: Eiropadome ir radusi vienotu nostāju Tuvo Austrumu jautājumā

Eiropadome ir radusi vienotu nostāju Tuvo Austrumu jautājumā, piektdien paziņojumā medijiem pirms Eiropadomes otrās dienas diskusijām teica Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).

Publiskotajā Eiropadomes nostājā tā atkārtoti pauž visstingrāko nosodījumu "Hamās" par tās brutālajiem un neselektīvajiem teroristu uzbrukumiem Izraēlā. Eiropadome stingri uzsver Izraēlas tiesības aizstāvēties saskaņā ar starptautiskajām tiesībām un starptautiskajām humanitārajām tiesībām, un tā atkārtoti aicina "Hamās" nekavējoties atbrīvot visus ķīlniekus bez jebkādiem priekšnosacījumiem.

Vienlaikus Eiropadome uzsver, ka ir svarīgi nodrošināt visu civiliedzīvotāju aizsardzību saskaņā ar starptautiskajām humanitārajām tiesībām. Tā pauž nožēlu par visiem civiliedzīvotāju zaudējumiem. Eiropadome pauž bažas par humanitārās situācijas pasliktināšanos Gazā un aicina nodrošināt nepārtrauktu, ātru, drošu un netraucētu humānās palīdzības pieejamību un palīdzību, lai tā sasniegtu tos, kam tā vajadzīga, izmantojot visus vajadzīgos pasākumus, tostarp humānās palīdzības koridorus un pauzes humānās palīdzības vajadzību nodrošināšanai.

Tāpat Eiropas Savienība cieši sadarbosies ar partneriem reģionā, lai aizsargātu civiliedzīvotājus, sniegtu palīdzību un atvieglotu piekļuvi pārtikai, ūdenim, medicīniskajai aprūpei, degvielai un pajumtei, nodrošinot, ka teroristu organizācijas neizmanto šādu palīdzību ļaunprātīgi.

Eiropadome vienojusies, ka ir jāizvairās no reģionālas eskalācijas un šajā sakarā jāsadarbojas ar partneriem, tostarp ar Palestīnas pašpārvaldi. ES ir gatava dot ieguldījumu politiskā procesa atdzīvināšanā, pamatojoties uz divu valstu risinājumu, tostarp ar Miera dienas centieniem, un atzinīgi vērtē diplomātiskā miera un drošības iniciatīvas un atbalsta drīzu starptautiskas miera konferences rīkošanu.

Papildus Eiropadome pārskatīja pašreizējo situāciju un turpmākos pasākumus saistībā ar dažādiem darbības virzieniem, tostarp saskaņotos centienus palīdzēt ES pilsoņiem, kā arī uzskata, ka nepieciešams cīnīties pret dezinformācijas un nelegāla satura izplatīšanu un uzsver platformu juridisko atbildību šajā kontekstā.

Šodienas Eiropadomes fokuss ir uz Ukrainu un migrāciju.

"Diemžēl [Baltkrievijas autoritārā līdera Aleksandra] Lukašenko režīms turpina izmantot migrantus politisku iemeslu dēļ. ES ārējo robežu stiprināšanai un kontrabandistu apkarošanai ir būtiska nozīme. Nelegālā imigrācija nav tikai nacionāls, bet arī visas Eiropas drošības jautājums," sacīja Siliņa.

Jau ziņots, ka 26. un 27.oktobrī Briselē notiek Eiropadomes tikšanās, kur Ukrainas un Krievijas sadaļā gaidāmas diskusijas par finansiālu, politisku, militāru un cita veida atbalstu Ukrainai.

Tāpat Eiropadomē turpināsies diskusija par ES daudzgadu budžeta vidusposma pārskatīšanu. Savukārt ekonomikas sadaļā plānots pārrunāt ES ekonomiskās konkurētspējas un noturības, tai skaitā zaļo un digitālo tehnoloģiju jomā, veicināšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē