Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Spānija kritizē Trampa politiku pret Kubu un Venecuēlu

Spānijas ārlietu ministrs Žozeps Borreljs trešdien nosodīja Vašingtonas lēmumu atcelt aizliegumu ASV tiesās izskatīt lietas par Kubā konfiscētiem īpašumiem, lēmumu raksturojot kā varas ļaunprātīgu izmantošanu, kas var novest pie juridiskām kaujām.

Vašingtona pagājušajā mēnesī paziņoja, ka stāsies spēkā 1996.gada Helmsa-Bērtona likuma nosacījumi, kas ļauj Kubas izcelsmes amerikāņiem vērsties ASV tiesās saistībā ar Kubas konfiscētajiem īpašumiem, Vašingtonai šādi pastiprinot spiedienu pret Kubu.

Iepriekšējās ASV administrācijas bija apturējušas šī likuma trešās sadaļas darbību, lai izvairītos no konfliktiem ar Vašingtonas sabiedrotajiem.

Eiropas Savienība (ES) ir lielākais investors Kubā, un Spānija šajā virzienā darbojas visaktīvāk, savukārt Vašingtonas lēmums ievērojami var kaitēt ārvalstu investīcijām.

"Tas kārtējo reizi apliecina sadarbības trūkumu no ASV administrācijas puses un attiecībā uz ekstrateritoriālo pasākumu īstenošanu, kas, kā mēs to uzskatām, ir varas ļaunprātīgu izmantošana, kam mēs iebilstam," Spānijas telekanālam TVE sacīja Borreljs.

"Tā dēļ aizsāksies juridiska kauja, un mēs vērsīsimies Pasaules Tirdzniecības organizācijā," norādīja Spānijas ministrs.

Borreljs arī kritizēja ASV prezidenta Donalda Trampa administrāciju, ka tā uzvedas "kā kovbojs", šādi izsakoties par Trampa administrācijas draudiem Venecuēlā uzsākt militāru intervenci.

Spānija atbalstījusi ideju par Venecuēlas kontaktgrupas izveidi, kurā piedalītos vairākas ES un Latīņamerikas valstis, centienos pārliecināt Venecuēlas prezidentu Nikolasu Maduro par jaunu vēlēšanu sarīkošanu.

"Kontaktgrupa, kurā mēs piedalāmies, nav uz viena viļņa ar ASV administrāciju, kas ir kā kovbojs, kas saka: "Skatieties uz mani! Es izvilkšu šauteni!" Mēs nevēlamies tādus, kas velk laukā ieročus. Gluži pretēji - mēs aicinām uz mierīgu, sarunu ceļā panāktu un demokrātisku risinājumu," viņš piebilda.

Venecuēlā turpinās konfrontācija starp Maduro  un opozīcijas līderi Huanu Gvaido, kas janvārī sevi pasludinājis par prezidenta pienākumu pagaidu izpildītāju un kuru par leģitīmu Venecuēlas valsts pagaidu vadītāju atzinušas vairāk nekā 50 valstis, arī ASV un Spānija, kā arī daļa Latīņamerikas valstu. Savukārt Krievija un Ķīna ir to valstu vidū, kas turpina atbalstīt Maduro.

Top komentāri

Hūgo Vācietis >no barikād vācietis
Bet,pasaule kritizē Spāniju par FAŠIZMU !
reptilis
r
Nu,Spānijā sociālisti pie varas....
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē