Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Stoltenbergs mudina palielināt aizsardzības tēriņus, neraugoties uz ekonomisko krīzi

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs uzstāj, ka sabiedrotajiem ir jāsasniedz aizsardzības tēriņu mērķi, neraugoties uz koronavīrusa pandēmijas radītajām ekonomiskajām problēmām.

"Es redzu ekonomikas kritumu dalībvalstīs, un es zinu, ka tēriņu palielināšana daudzās jomās ir nepieciešama, lai tam pretdarbotos," Vācijas laikrakstam Die Welt sacīja alianses vadītājs.

Tomēr draudi drošībai un izaicinājumi, kas kas pastāvēja pirms krīzes, nav pazuduši pandēmijas laikā, intervijā, kas publicēta trešdien, skaidroja Norvēģijas bijušais premjerministrs.

"Krievija turpina stiprināt savus militāros spēkus, spēku globālais līdzsvars mainās Ķīnas nostiprināšanās rezultātā, un teroristu organizācija "Islāma valsts" jau atkal arvien lielākā mērā mēģina nostiprināties Sīrijā un Irākā," sacīja Stoltenbergs.

NATO dalībvalstis iepriekš apņēmušās, ka tās līdz 2024.gadam aizsardzības tēriņus palielinās līdz 2% no IKP.

Vācija pēdējos gados ir būtiski palielinājusi aizsardzības tēriņus, bet 2019.gadā tas joprojām bija 1,38% līmenī no IKP.

ASV prezidents Donalds Tramps vairākkārt kritizējis Vācijas valdību un to apsūdzējis, ka aizsardzības joma netiek finansēta pietiekamā apjomā.

Attiecībā uz 2020.gadu ekonomiskās krīzes dēļ dati tiek pārskatīti, un Vācijas tēriņi, domājams, atbildīs 1,5% no IKP.

ASV 2019.gadā tērēja 730 miljardus dolāru aizsardzībai, kas atbilst 3,4% no IKP, liecina NATO dati.

Top komentāri

rekur
r
Vācija, kā lielākā Eiropas ekonomika paziņoja, ka sasniegs aizsardzības tēriņus 2% no IKP 2040. gadā. Šobrīd viņa tērē apm. 1,4%.
Buča
B
Ja neizdomās jaut kādus mistiskus draudus, vairāk naudas paliks medicīnai un sociālajai aprūpei. Šķiet, nevienam nekad nav izdevies finansiāli nodrošināt visu. Tad nu jāizšķiras- vesela tauta, vai kaut kā aizsardzība bez tautas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē