Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

UNESCO: Katra valoda stiprina mieru pasaulē

Sagaidot Starptautiskās dzimtās valodas dienas 20. gadadienu 21. februārī, UNESCO atgādina dzimtās valodas nozīmību katras personības un sabiedrības ilgtspējīgā attīstībā.

"Ikviena dzimtā valoda ir jāatzīst un jānovērtē visās tās izpausmēs, tomēr bieži tas tā nenotiek. Šāda situācija var veicināt dzimtās valodas nozīmes samazināšanos un pat izzušanu ilgākā laika posmā," uzsver UNESCO ģenerāldirektore Odrija Azulē, mudinot Starptautiskās dzimtās valodas dienā novērtēt ikvienu dzimto valodu, jo katra no tām ir svarīga miera veidošanai. Šī gada Starptautiskās dzimtās valodas diena ir veltīta valodai kā attīstības, miera un izlīguma pamatam.

Vienlaicīgi ar dzimtās valodas stiprināšanu UNESCO aicina rūpēties arī par pirmiedzīvotāju valodu saglabāšanu, kuras veido lielāko daļu no aptuveni 7000 dzīvajām valodām pasaulē, un tajās runā aptuveni 370 miljoni cilvēki.

Apzinoties pirmiedzīvotāju valodas kā kultūru dažādības bagātību, 2019. gads ir pasludināts par Starptautisko pirmiedzīvotāju valodu gadu. Aicinot katru pasaules valsti izzināt savu pirmiedzīvotāju valodas un to vēsturi, visā pasaulē plānota virkne dažādu aktivitāšu, ar kurām iespējams iepazīties vietnē https://en.iyil2019.org/events/.

Atzīmējot Starptautisko dzimtās valodas dienu Latvijā, Ādažu Brīvā Valdorfa skola sadarbībā ar UNESCO Latvijas Nacionālo komisiju un Latviešu valodas aģentūru 2019. gada 26. februārī organizē pasākumu ar konkursu Līvu vārds. Konkursa mērķis ir paplašināt zināšanas par pirmiedzīvotājiem Latvijā; veidot skolēnu attieksmi un atbildību par savu dzimto valodu un kopt valodas un runas kultūru. Savukārt Starptautiskā pirmiedzīvotāju valodu gada ietvaros, lai izceltu lībiešu valodu, plānoti vairāki pasākumi, piemēram, tradicionālie Lībiešu svētki Lībiešu tautas namā, lībiešu valodai un kultūrai veltīta konference, lībiešu valodu popularizējošu pasākuma cikls, kā arī šogad tiks atzīmēta Pētera Damberga, lībiešu valodas kopēja, literāta un kultūras darbinieka 110. dzimšanas diena.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairāk raugās uz Rietumiem

Latvijā aizvien populārāks kļūst viedoklis, ka nepieciešama dziļāka integrācija Eiropas Savienībā (ES), pat ja tā nes līdzi politiskās un ekonomiskās suverenitātes mazināšanos. 2019. gada pavasar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē