Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Latvijas Lepnums / Jaunumi

Meklē zvanu un likteņstāstus(2)

«Šajā vietā, kur mēs tagad esam, kādreiz bija vecais Dagdas tirgus laukums, ebreju veikaliņi, svētkos te notikušas aizsargu parādes, skanējusi mūzika,» ar vienu rokas mājienu Aivars uzbur veselu pasauli. Šķiet, ēkas sienas atkāpjas, stindzinoši aukstajā telpā mums apkārt cieši sanāk tie, kuri kādreiz te dzīvojuši, jutuši, mīlējuši, viņu siltās dvašas kā mazi mākonīši sasilda nemīlīgo pelēkumu.

Liek saviem skolēniem dzīvot, ne eksistēt(9)

Nesavtīgs darbs ārpus darba laika – galvenais iemesls, kāpēc sporta skolotājs Vladimirs Priede izpelnījies kolēģu un savu audzināmo apbrīnu un izvirzīts Latvijas lepnuma balvai. Strazdumuižas internātskola ir vienīgā izglītības iestāde valstī, kur bērniem un jauniešiem ar nopietniem redzes traucējumiem tiek nodrošināts redzes īpatnībām pielāgots mācību process.

Sirdsdarbs - Lestenes baznīca(10)

Tas ir viņas sirdsdarbs, un lesteniekiem ar to ļoti palaimējies, tā par Ineses Cērpas paveikto savulaik greznākā Kurzemes dievnama - Lestenes baznīcas - atjaunošanā teic bijusī Lestenes pagasta padomes priekšsēdētāja Dzintra Mihailova. Tas nav bijis viegli, jo nācies sastapties ar dažādām grūtībām. Turklāt arī pašiem lesteniekiem bijis jāpierod pie domas, ka dievnamu var atjaunot.

Bērna personību izloba kā kastani(4)

«Es te jūtos kā īstā ģimenē,» klusā balstiņā, taču droši veroties acīs saka Šūpulnieku ģimenes jaunākā meitene Ilze. Viņa Šūpulnieku mājās Līvānos ir visīsāko laika brīsniņu - kopš maija. Tomēr var just, ka viņai ir pielipis lielās ģimenes dzīvīgais rotaļīgums un atsperīgā jokošanās. Šūpulnieku ģimene ir neparasta - tajā uzaugušas Pētera un Marijas meitas Māra, Madara un Magda, pirms desmit gadiem aizbildniecībā paņemtais Ričards, un viņi lolo vēl trīs audžumeitas Ilonu, Ingu un Ilzi. «Mēs visi esam saraduši būt kopā. Ja kāda nav, ir tukšuma sajūta,» saka Madara.

Kolēģi Lībijā kara vidū neatstāja(11)

Kad SIA Šlokenbeka darbu vadītājs Rimants Daugats parakstīja līgumu ar austriešu firmu Strabag par ceļu būvniecību Lībijā, kāds no tā punktiem vēstīja, ka kara gadījumā firma garantē evakuāciju. Tas izraisījis smaidu. Kāds karš? Darbs. Taču karš sākās ātrāk, nekā beidzās Rimanta darba līgums, turklāt uzliekot neplānotus pārbaudījumus.

Atstāj vīna kalnu 100 Valmieras draugu dēļ(15)

Valmieras novada fonda (VNF) vadītājs Ansis Bērziņš ir 27 gadus vecs enerģisks censonis, kurš, lai gan dzimis un uzaudzis ilggadēju Sabiles vīna kalna kopēju ģimenē, pēc mazpilsētas vidusskolas beigšanas devās uz Ziemeļvidzemi, lai tur ar laiku aizsāktu ko pavisam jaunu. Vēl būdams Vidzemes Augstskolas (ViA) Komunikāciju un sabiedrisko attiecību nodaļas 3. kursa students, puisis aktīvi iesaistījās topošā Valmieras novada fonda izveidē un 2005. gadā kļuva par tā vadītāju.

«Glābšanas operācijas» ir teju ikdiena Miežu ģimenei Īrijā(34)

«Lūdzu neatsakiet man palīdzību… es būšu ļoti pateicīga… es tik tiešām negribu beigt savu dzīvi kādā bordelī…,» apjēgusi, ka iekritusi pakistāņu slazdos, aptuveni pirms diviem gadiem Draugos pēc palīdzības sauca kāda meitene. Izmisuma dzīta, viņa bija izsūtījusi 52 vēstules pazīstamiem un nepazīstamiem cilvēkiem, kuru profilos saskatīja kādu saistību ar Īriju. Atsaucās tikai viens – Īrijas latviešu ziņu portāla Baltic-Ireland līdzīpašnieks Imants Miezis. Sekoja zvans policijai, vēstniecībai un tikšanās ar gūstekni.

Laimīga, jo dara to, kas patiešām patīk(18)

Pajautājiet Velgai Vītolai - kā klājas taviem bērniem? Viņa vienmēr smiedamās atbildēs ar pretjautājumu: «Kuriem - četrkājainajiem vai divkājainajiem? Mana mūža pirmie bērni un mazbērni bija ar četrām kājām.» Līgatnes dabas takās Velga sāka strādāt pēc Latvijas Lauksaimniecības akadēmijas beigšanas smieklu dienā - 1981. gada 1. aprīlī. Pēc trīsdesmit gadiem, kas aizvadīti vienā darbavietā, viņa saka: «Esmu tik laimīga, cik vien cilvēks var laimīgs būt.

Viņas zina, kā dzimst labdarība(6)

Anda Tropa un Anna Šmite ir divas deviņpadsmitgadīgas meitenes, kas nemēdz uz rītdienu atlikt to, ko var izdarīt šodien. Viņas negaida, kad sāks pašas pelnīt naudu, lai varētu ziedot. Viņas ziedo jau šodien to, kas viņām ir - laiku un gaišas domas. Jau divus gadus noorganizējušas akciju Palīdzēsim Ziemassvētkos!, Anna un Anda atkal sāk rosīties, lai desmitiem bērnu dāvātu savu uzmanību, pašu rokām ceptas piparkūkas un pīrādziņus. Taču pats galvenais, ko viņas gribētu dot bērniem - pārliecību, ka šajā pasaulē ir tik daudz mīlestības, ka tās pietiek visiem.

Neprotu pamest nelaimē(13)

«Uzskatu, ka Linda Demitere ir Latvijas lepnums, jo dara vairāk nekā no viņas varētu prasīt, gan strādājot brīvprātīgu darbu slimnīcā, gan palīdzot bezpalīdzībā nonākušajam Ainaram. Viņai ir tikai 17 gadu, bet tas, ko viņa ir izdarījusi ar savu spēku un enerģiju, ir apbrīnas vērts!» Tā rakstīts pieteikuma vēstulē Dienai. Liepājā tiekamies Lindas mājās, kur uz nedēļas nogali atvests arī Ainars. Puisis ratiņkrēslā sēž braši, bet ik pa brīdim grimases nodod, ka kaut kas sāp, nodevīgi dreb viena kāja. Ārsti gan esot mierinājuši, ka tā ir laba zīme - nervi ir dzīvi.

Izglābj sacensību biedru(6)

_14. septembra laikrakstā _Diena publicētajā problēmrakstā par cilvēkiem, kas pārvērtē savus spēkus un, piedaloties sacensībās, apdraud savu veselību un pat dzīvību, atklājas arī Latvijas lepnuma cienīgs stāsts par glābēju.

Parādījis pigu ārstiem(19)

Oļegs Zubkovs (30) ir cilvēks ar īpašu likteni. Viņa stāsts ir liecība tam, ko dzīvē var paveikt ar ļoti lielu gribasspēku un centību, arī tad, ja cilvēkam ir veselības problēmas un līdzās nav pašu tuvāko – mātes un tēva.

Latvijas lepnumu labie darbi nebeidzas(1)

Sākot meklēt Latvijas lepnumu 2011, Diena noskaidro, kā dzīvo iepriekšējos gados godinātie. Viņi visi cer, ka arī turpmāk citu labie darbi tiks pamanīti.

Meklējam Latvijas lepnumu 2011!(20)

Jau astoto gadu laikraksts Diena un telekompānija TV3, piedaloties draugiem.lv, organizē akciju Latvijas lepnums, kurā no augusta līdz oktobra beigām aicina rakstīt vēstules un pastāstīt par cilvēkiem, ar kuriem lepojamies.

Pasniegtas Latvijas lepnuma 2010 balvas(35)

Jau septīto gadu Latvijas lepnuma akcijā tiek godināti cilvēki, kas dara vairāk, nekā kāds no viņiem to varētu prasīt vai sagaidīt, sarežģītā situācijā nepaliek malā, bet iet un dara, lai palīdzētu, piepildītu cerību vai sapni, izglābtu, atbalstītu. Latvijas lepnuma akciju organizē laikraksts _Diena _un telekompānija TV3 ar portāla draugiem.lv un bankas _Citadele _atbalstu.

Banka Citadele aicina pastāstīt par izciliem cilvēkiem sev līdzās(7)

Banka _Citadele _kā akcijas _Latvijas lepnums _atbalstītāja aicina Latvijas iedzīvotājus iesniegt stāstus par izciliem cilvēkiem sev līdzās. Tos bankas darbinieki pieņems visās bankas filiālēs un nogādās akcijas organizatoriem. Ja stāsti tiks iesniegti līdz 2010.gada oktobra beigām, tie tiks izvērtēti vēl šajā gadā, ja vēlāk - tad nākamajā gadā.

Latvijas lepnuma 2009 laureāti(3)

Latvijas lepnums dzīvo mums blakus tepat ikdienā. Tomēr viņi atšķiras no citiem, jo izmanto to īpašo un tai pašā laikā visiem doto iespēju būt pašaizliedzīgiem. Visgrūtākajos apstākļos viņi ne vien atrod spēku sevī, bet arī palīdz citiem.