Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Dzeramnaudas tikumi dažādās pasaules valstīs

Tas ir viens no nerakstītiem likumiem - par labu apkalpošanu restorānā vai kafejnīcās jāatstāj dzeramnauda. Rīgā tā ir vairāk vai mazāk 10%. Bet kādi tikumi valda citās vietās pasaulē?

Eiropā

Daudzās valstīs restorāni jau rēķinā pieskaita servisa maksu, taču aizvien tiek uzskatīts, ka jāatstāj arī dzeramnauda. Parasti tā ir summas noapaļošana līdz nākamajam veselajam skaitlim. Ja servisa maksa nav norādīta rēķinā, vidēji tiek piemaksāti 15%. Dzeramnaudas lielums taksometru vadītājiem dažādas valstīs ir ļoti atšķirīgs. Piemēram, Īrijā tie ir 10%, Lielbritānijā - 13,3%, bet Vācijā un Grieķijā - tikai 3%.

Dienvidamerikā

Daudzās šā kontinenta valstīs restorāni jau automātiski pierēķina 10% servisa piemaksu, taču tiek gaidīta kaut pavisam neliela papildu dzeramnauda. Argentīnā un Brazīlijā kopējā piemaksa par apkalpošanu ir no 13 līdz 15%. Čīlē, Peru un Urugvajā tā vidēji ir 10%. Ekvadorā - aptuveni 7,5%.

Lielākas atšķirības ir attiecībā uz dzeramnaudu taksometros. Piemēram, Argentīnā pietiks ar to, ja noapaļosiet summu kaut par dažiem santīmiem, savukārt Brazīlijā 10% dzeramnauda ir norma.

Āfrikā

Liels kontinents, lielas atšķirības. Kenijā un Dienvidamerikā bāros un restorānos bieži tiek automātiski pierēķināta 10% servisa maksa. Ja tas nav uzrādīts rēķinā, tad tiek gaidīta dzeramnauda tādā pašā apjomā. Taksometru vadītāji arī priecājas par tikpat lielu dzeramnaudu. Marokā dzeramnauda par apkalpošanu ēstuvēs netiek gaidīta, izņemto augstākās klases restorānus. Par sīknaudu vai dolāra banknoti priecāsies gan taksists, gan viesnīcas šveicars. Ēģiptē uz dzeramnaudu cer visi, tāpēc ieteicams vienmēr turēt sīknaudu pa rokai.

Austrālijā un Jaunzēlandē

Līdz šim dzeramnauda šajā pasaules daļā bija retums, taču tagad arī viņi pie tās ir pieraduši un procentu ziņā seko amerikāņu modei. Taksometra vadītāji pagaidām uz to vēl necer, taču jums vienmēr ir iespēja atteikties no atlikuma, ko viņš jums pasniedz.

Āzijā

Ja jums kādreiz nāksies piedzīvot to, ka no dzeramnaudas atsakās vai pat apvainojas, tas noteikti notiks Āzijā. Tajā pašā laikā par apvainojamu tiks uzskatīts skopums Taizemē, Indijā, Malaizijā, Vjetnamā un Indonēzijā. Tur vidējais dzeramnaudas apjoms restorānos ir 10%.

Japānā dzeramnaudas nav ierasta lieta, lai gan dažos restorānos tiek pierēķināta maksa par servisu. Dzeramnaudu negaida Korejā, Singapūrā, Taivānā un Nepālā. Tā var pat aizvainot. Līdzīgi bijis arī Ķīnā, taču lielajās pilsētās ārzemnieki vietējos pie tās jau pieradinājuši un viņi, protams, vairs nebrīnās par šo labvēlību un nekautrējas to pieņemt.

ASV

Amerikāņi ar dzeramnaudas jautājumu tikuši galā bez īpašas kautrēšanās - cipari ir precīzi zināmi gandrīz katrai pakalpojumu sfērai.

Oficiantam bāros un restorānos - 15-20%.

Vīna pārzinim labos restorānos - 10-20%, bet, ja pudeles cena pārsniedz 100 dolārus, pietiks ar 20 dolāriem.

Bārmenim - dolārs par katru dzēriena glāzi vai 15-20% no kopējā rēķina. Ja apkalpošana ir laba, dzeramnauda tradicionāli tiek dota uzreiz pēc glāzes pasniegšanas.

Garderobistam - dolārs par katru apģērba gabalu.

Tualetes dežurantam - no 50 centiem līdz dolāram.

Stāvvietas dežurantam 1-2 dolāri.

Viesnīcas numuriņa kopējai - 2-5 dolāri par vienu nakšņošanas reizi.

Viesnīcas apteksnei - ja esat palūdzis atnest jaunu dvieli vai zobu birsti - 1-3 dolāri.

Ēdiena piegāde istabā - 15%, taču pārbaudiet, vai tas jau nav iekļauts rēķinā.

Šveicaram - ja vienkārši tiek atvērtas durvis, tā tiešām ir tikai pieklājības un laipnības izpausme. Ja šveicars palīdz nest somas vai izsauc taksometru - 1-2 dolāri.

Reģistratūras darbiniekam - dod padomus ir viņa tiešais pienākums. Ja palīdz sazvanīt un rezervēt vietu restorānā - 2 dolāri. Ja sameklē pēdējā brīža biļetes uz izrādi vai veic līdzīgu pakalpojumu - 5-10 dolāri.

Taksometru vadītājiem - 15%.

Viesnīcu busiņiem jeb tā dēvētajiem šatliem - parasti dzeramnauda nav jādod, bet šoferis priecāsies par diviem dolāriem, ja viņš būs palīdzējis jums tikt galā ar somu pārvietošanu.

Gidiem - 1-2 dolāri par pusdienu garu ekskursiju, 3-5 dolāri par dienu garu ekskursiju. 5-10 dolāri par nedēļas ilgu ekskursiju. Autobusa šoferim - 1-2 dolāri.

(Starp citu, saskaņā ar Kornela universitātes Viesnīcu administrēšanas skolas pētījumu 30% amerikāņu līdz šim pat nekad nav nojautuši, ka atstāt dzeramnaudu restorānos ir laba etiķete.)

Kanādā un Meksikā

Tāpat kā pie lielā kaimiņa ASV restorānos un taksometros tiek gaidīta 15% dzeramnauda.

Iespējams, visi šie cipari jums ir sabojājuši omu, jo tik tiešām - mazi tie nav. Protams, dzeramnaudas došana nav pienākums, tā ir izvēle - turklāt pateikšanās tikai par labu servisu.

Izmantota www.tipping.org un The Washington Post informācija

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

FOTO: Mailo, Riči un citi mīluļi meklē jaunas mājas

Ar laikraksta Diena un portāla Diena.lv starpniecību ceram atrast šiem dzīvniekiem jaunas mājas un gādīgus saimniekus. Aplūko bildes galerijā - ja nu kāda ķepaiņa bilde tevi uzrunā un pavisam drīz ...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko