Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Mediķi aicina svētkos rīkoties apdomīgi un neatstāt bērnu bez uzraudzības!

Tuvojoties Ziemassvētkiem un gadumijai, kā arī skolēnu brīvdienām, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) ārsti aicina vecākus īpašu uzmanību pievērst savu atvašu pieskatīšanai un svētku organizēšanai.

Mediķi aicina iedzīvotājus sagaidīt un aizvadīt svētkus, domājot gan par bērnu, gan par apkārtējo veselību. Īpaši apdomīgi vajadzētu rīkoties ar pirotehniku, svecēm un šampanieša pudeļu korķiem, lai izvairītos no apdegumiem, savainotiem pirkstiem un smagām acu traumām. Apkopotā informācija BKUS atspoguļo situāciju galvenokārt Rīgas un tās tuvākās apkārtnes pacientiem, taču, ņemot vērā, ka BKUS ir vienīgā specializētā bērnu slimnīca valstī pēc iegūtajiem datiem iespējams raksturot situāciju valstī.

Īpaši apdomīgi jārīkojas ar pirotehniku, skaidrojot bērniem iespējamos riskus kas saistīti ar negaidīti pēkšņu spridzekļu aizdegšanos un iespējamām traumām, atstājot neizdzēšamas sekas uz visu atlikušo mūžu. Visiem pieaugušajiem lūgums atturēt bērnus no patstāvīgas pirotehnisko līdzekļu iegādes un lietošanas. Visvairāk acu traumas gūst bērni pēc 14 gadiem un pirotehniku un šampanieša korķu gūtās traumas bērniem sastāda 6% un 3% no Latvijā gūtajām acu traumām.

Svētku uguņošana nereti rada paniku mūsu mājdzīvniekiem un viņu uzvedība mēdz būt neprognozējama, tāpēc tos uz brīdi ieteicams uzturēt slēgtās telpās lai novērstu iespējamas traumas bērniem. BKUS mediķi palīdzību 2008. gadā ir snieguši 524 bērniem, kuri cietuši no dzīvnieku kodumiem, no kuriem stacionēti 288 bērni.

Mediķi iesaka arī samērīgi lietot Ziemassvētku saldumus, kuri nereti bērniem rada alerģijas un gremošanas traucējumus, kā arī  uzmanīties no karstiem šķidrumiem. Īpašu uzmanību vajadzētu pievērst mazgadīgu bērnu darbībām virtuvē, palīdzot gatavot ēdienus pie karstas plīts, cepot piparkūkas kopā ar vecākiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Statistika

Apdegumu slimnieku skaits, kuri ārstējas BKUS, saglabājas augsts ap 250 bērniem gadā. Vislielākais apdegumu skaits ir vecuma grupā no jaundzimušā līdz 2 gadu vecumam un galvenie ir termiskie aģenti ( 83%) karsti šķidrumi – ēdiens, dzēriens un ūdens.

2008. gadā BKUS Neatliekamās palīdzības dienesta mediķi snieguši palīdzību 19847 bērniem, kuri guvuši dažāda rakstura traumas, 2007. gadā 20280 bērniem. Apkopojot, 2009. gada pirmos sešus mēnešus redzams, ka traumas guvuši 10095 bērni. Lielāko traumu skaitu bērni gan 2007.gadā (40%), gan 2008. gadā ( 42%) guvuši tieši mājās, tad seko brīva daba un transporta zona. 

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko