Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Par vasaras saulgriežu izplatītāko tradīciju uzskata alus baudīšanu

Šogad Jāņus svinēs 83% aptaujāto. Respondenti kā visizplatītāko (62%) šo svētku tradīciju min alus baudīšanu, kam seko vainagu pīšana (43%), lēkšana pāri ugunskuram (41%) un Līgo dziesmu dziedāšana (37%), liecina alus darītavas Aldaris veiktā aptauja Aldara Papardes indekss.

Runājot par dzērienu izvēli, 79% aptaujāto vīriešu un 57% sieviešu alu min kā galveno vasaras saulgriežu dzērienu, turklāt vairumam līgotāju (65%) alus ir tāds pats Jāņu simbols kā siers vai ugunskurs. 25% respondentu alus baudīšanu uzskata par Jāņu galveno tradīciju, tomēr latvieši, salīdzinot ar citu tautību pārstāvjiem, tiecas vairāk akcentēt šī procesa simbolisko nozīmi.

Lai arī mēs zinām vairākas Jāņu tradīcijas, tomēr daudzas no tām mēs ievērojam visai kūtri. Piemēram, lai arī saka, ka latvieši ir dziedātāju tauta, kaimiņu apdziedāšana nav tā populārākā tradīcija. Tāpat īpaši netiek piekopta, šķiet, viena no jautrākajām Jāņu tradīcijām – vārtīšanās rīta rasā. Es ieteiktu visiem šogad paplašināt tradīciju loku un atklāt sev ko jaunu," saka Aldara pārstāvis Valdis Čunka.

Aldara Papardes indeksā noskaidrots, ka 21% respondentu Jāņu naktī dodas papardes zieda meklējumos, bet aktīvākie meklētāji solās būt tieši vīrieši (28% pretstatā 15% sieviešu).

Aptaujātie respondenti kā tradīciju, bez kuras Jāņu svinēšana nav iedomājama, visbiežāk min Jāņu ugunskuru, no kura gatavi attiekties būtu vien 5% aptaujāto, un labu draugu kompāniju, no kuras būtu gatavi atteikties tikai 6% respondentu.

Nekādas vasaras saulgriežu tradīcijas neievēro vien 12% līgotāju – 17% cittautiešu un 9% latviešu. Vienlaikus ir jāuzsver, ka tādi līgotāji, kas Jāņu vakarā nevarētu atteikties ne no vienas tradīcijas, ir 23%.

Kā atklāja Aldara Papardes indekss, lielāka iespēja sastapt līgotājus ar vainagu galvā, dziedot skanīgas Līgo dziesmas, ir laukos, kamēr pilsētās, jo īpaši Rīgā, šīs tradīcijas tiek ievērotas retāk.

Latvieši kopumā ir aktīvāki Jāņu tradīciju ievērotāji nekā citu tautību pārstāvji, taču alus baudīšanu Jāņos salīdzinājumā ar citiem dzērieniem ir vienlīdz iecienījuši gan latvieši (63%), gan citu tautību līgotāji (61%).

Aptauja tapusi sadarbībā ar Snapshots. Kopumā tika aptaujāti 905 respondenti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko