Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Pirmo reizi Latvijā zīdaiņa vecumā veikta barības vada sašūšanas operāciju

Vakar, 7. novembrī Bērnu slimnīcas ķirurgi pirmo reizi Latvijā  veiksmīgi izdarīja atlikto barības vada sašūšanas operāciju. Tas bija iespējams pateicoties neonataloģijas māsu, operāciju māsu, bērna vecāku un bērnu ķirurgu kopējam darbam piecu mēnešu garumā, izkopjot jaundzimušo mazuli ar barības vada atrēziju.

 Barības vada atrēzija ir iedzimta barības vada attīstības anomālija, kā  rezultātā barības vads nav izveidots kā caurulīte, kura savieno rīkli ar kuņģi, bet gan veidojas divi akli fragmenti augšējais un apakšējais. Bērnam ēdot, pārtika nevar nonākt kuņģī  – pacients aizrijas. Latvijā ar šādu iedzimtu anomāliju piedzimst viens mazulis divos/trijos gados. Piecus mēnešus, 24 stundas diennaktī māsiņas pacientam veica gan siekalu atsūkšanu, gan īpašu barošanu un aprūpi. Šim darbam tika piesaistītas augsti kvalificētas māsas un māsu palīgi ar īpašām iemaņām un prasmēm. Bērnu slimnīcas kolektīvs uzteic mazuļa mammu par izturību, sadarbību un spēku cīņa par bērna veselību. Bērnu slimnīcas ķirurgs Olafs Volrāts saka: „Mēs operējām trīs stundas un visu centāmies izdarīt pēc labākajiem Eiropas standartiem. Mums tas izdevās! Mūsu gadījumā attālums starp barības vada abiem fragmentiem bija īpaši garš (Long-gap) tādēļ primāri barības vadu sašūt nebija iespējams. Lai būtu iespēja augšējo barības vada galu savienot ar apakšējo bija nepieciešami vairāki mēneši, kuru laikā  abi barības vada gali auga viens otram pretim. Šajā laika periodā  nepieciešama adekvāta pacienta kopšana, ja tas netiek nodrošināts bērnam paša barības vadu saglabāt vairs nav iespējams un tas jāaizvieto ar kuņģi vai resno zarnu, kas pacientam var būt invalidizējoši. Ir pamats ticēt, ka arī turpmāk šādiem pacientiem vairs nebūs jāveic barības vada aizvietošanas operācija un bērniem izdosies saglabāt viņa paša barības vadu tādējādi, uzlabojot dzīves kvalitāti. Šī operācija bija iespējama pateicoties augsti kvalificētam māsu darbam un veiksmīgai sadarbībai starp mediķiem un vecākiem. Ceru, ka pēcoperācijas process noritēs bez komplikācijām un pēc atveseļošanās mazulis varēs doties mājup.” 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Austrijas un Šveices tresteri

Vīnogu izspaidu brendiju tradīcijā lielu ieguldījumu devuši ne tikai grapas meistari Itālijā. Šos destilātus attīstīt centušies ne tikai vācieši, bet arī šveicieši un austrieši.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko