Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Sajūtas paliek

Ir 2070.gads. Kaut kur, tāda vai citāda okeāna krastā, nomaļā darba veterānu pansionātā, tikpat nomaļā palātā pie loga sēd bijusī slavenība - izcilais vīna žurnālists Einars Z. - un stundām nekustīgi vēro viļņus, plastmasas kokus un zāli, un pierasti garlaicīgi paredzamos dārzniekrobotus. Pajautājiet viņam, kurš šobrīd datums vai gads kalendārā salasāms - atbildes nebūs.

Arī jautājumi par to, kā sauc Latvijas prezidentu un kas jauns uz Latvijas un Ķīnas robežas, visticamāk, paliks neatbildēti. Bet! Ielejiet viņam glāzi laba malbeka un palūdziet veco īgņu pastāstīt par 2000.gada Brunello di Montalchino, un izbalējušajās acīs palēnām parādīsies mirdzums, iztaisnosies mugura, čērkstošā balss ieskanēsies saprotami un zīmulis izžuvušajā rokā precīzā rokrakstā sāks virknēt teikumus un frāzes par šo leģendāro vīnu.

Kā jums šāda ainiņa? Smuki, vai ne. Bet bezcerīgi sapņaino romantiķu nopūtas jāpārtrauc jau laikus - šāda situācija nav iespējama principā. Kaut vai tā vienkāršā iemesla dēļ, ka es nespēju detalizēti aprakstīt pat pirms nedēļas dzertu vīnu, kur nu vēl senāku. Analīzes procesus, kuri paredz sajūtu un emociju sadalīšanu sastāvdaļās, lai pēc tam tās šķirotu, pētītu un aprakstītu, šoreiz atstāsim citiem. Epiteti, difirambi un izsauksmes vārdi, manuprāt, ir patiesāki. Uzrakstīju teikumu un atkal sapinos pretrunās. Jo parakājos desmit gadu vecos degustāciju pierakstos un - zināt ko? Lai arī toreiz dzerto vīnu vairs nav un nebūs nekad, sajūtas ir palikušas. Pārlasot šīs ļoti tehniskās piezīmes, ar pavisam nelielu piepūli ir iespējams prātā atdzīvināt pat sarunu detaļas un noskaņu nianses... Nu, ja. Par vīnu tātad.

Šīsdienas viesi ir jau sen pazīstami spēlētāji vietējo veikalu un krogu vīna plauktos. Vīni no mazāk populāras vietas Kalifornijā - Livermoras.

WENTE Louis Mel Sauvignon Blanc 2006, Livermore Valley, San Francisco Bay.Dzelteni zaļā krāsa un puķaini augļainais smaržu mākonis jau ar pirmajiem mirkļiem sola vieglas, frivoli koķetas attiecības. Citronu, greipfrūtu un mango smaržas jaucas ar melones un olīvu aromātiem. Negaidīts rūgtums pēcgaršā sabojāja jau pirms garšošanas izsapņoto baudu. Vīnā ir viss, ko dzērējs meklē karsto zemju Sauvignon Blanc, - citrusu spriganums un bumbieru medainais saldums, bet, manuprāt, pietrūkst tā skābuma rāmja, kas visus šos labumus saturētu kopā. Meklējot kādu salīdzinājumu, negaidīti prātā iešāvās angļu vārds flabby. Tāds kāzu rotājumu balons pirmdienas rītā - krāsa un forma vēl saglabājusies gluži kā vakarnakt, bet stingrā atsperīguma vairs nav. Vīns noteikti garšos tiem "vīndzertmācēšanas" iesācējiem, kas baltvīnu skābo kraukšķīgumu pagaidām uzskata par trūkumu, ne ieguvumu.

Nav nepieciešams neko ēst klāt. Ja nu apetīte tomēr mostas, tad iebarojiet sevī nepilnu sauju mandeļu, varbūt nedaudz maigas pastētes vai kripatu siera. Klau, kā būtu ar šķēli cepta brī siera ar zemeņu ievārījumu, ko?

WENTE Cabernet Sauvignon 2004 Livermore Valley, San Francisco Bay. Kārtējais eksemplārs, kuru droši var izmantot kā uzskates līdzekli jebkurā jauno vīna mīļotāju pulciņā. Ja pēkšņi ir aizmirsies, kā smaržo Kalifornijas piekrastes Cabs, - lūgtum, te būs. Pārrakstot špikerī Cabernetam raksturīgos aromātus, šoreiz ar mazākiem burtiem atzīmējam upeņu un melno piparu smaržas, turpretī ķiršus un šokolādi izcelsim īpaši. Ļoti viegli dzerams vīns. Tanīni ir ļoti maigi, dzejiski noskaņotie lietos vārdu "zīdaini". Zinot amerikāņu vispārējo aizraušanos ar mucošanos un ozološanos, patīkami pārsteidz pieklusinātais vaniļas, karameles un balzamu smaržu tonis. Buķetē pazib arī mentola un eikaliptu eļļas aromāts. Nekā pārmērīga, viss vietā un pareizā daudzumā. Pievakarē, pie TV, pudele divatā izdzērās nemanot, bez kādiem īpašiem gastronomiskiem palīglīdzekļiem. Pēcgarša patīkami skābena, ar sīku rūgtumiņu rīkles galā. Vīns, ar kuru bez sirdsapziņas pārmetumiem patīkami noskalot kārtējo ģimenisko vakariņu kumosu. It īpaši, ja vakariņās ir spageti ar Boloņas mērci. Kaut kā tā. Pica. Itāliski starptautiski ikdienišķā. Bez sarežģītām receptēm - mīkla, tomātu mērce un siers. Daudz siera.

Un vēl kas. Katrs, kurš izlems šo vīnu glabāt ilgāk par gadu, riskē savas investīcijas izliet kanalizācijā. Nav nekāds ilgdzīvotājs mūsu šīsdienas viesis. Nevajag ar. Izdzeram un gaidām nākamo ražu. Vienkārši.

***

WENTE Louis Mel

Kalifornijas baltvīns, Ls 8,25

WENTE Cabernet Sauvignon

Kalifornijas sarkanvīns, Ls 8,25

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko