Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Zeme šodien piedzīvos spēcīgāko saules vētru pēdējo sešu gadu laikā

Saules "izvirdums" sācies otrdien, bet vislielākā saules vētras ietekme varētu būt novērota šodien līdz pusdienlaikam, ziņo_ Irishtimes.com. C_itos ziņu medijos tiek minēts atšķirīgs laiks. Saskaņā ar Aļaskas Fērbenksas universitātes Ģeofizikas institūta prognozēm naktī uz piektdienu visā Latvijā brīžiem var būt redzama Ziemeļblāzma, tomēr labākās izredzes saskatīt polārblāzmu būs valsts ziemeļos. Pārsvarā tā gaidāma zemu pie ziemeļu horizonta, bet dažos mirkļos krāsaini loki, stari un joslas var būt redzamas arī augstu debesīs
Šodien zemeslodi piemeklē lielākā saules vētra pēdējo sešu gadu laikā, kas varētu ietekmēt ne tikai elektroierīču, satelītu, GPS sistēmu darbu, bet arī lidmašīnu grafikus. Sagaidāms, ka daudzviet pasaulē būs arī iespēja novērot Ziemeļblāzmu. 

Saule sākot no šodienas gluži vai bombardēs planētu Zeme ar radiāciju. Zinātnieki apgalvo, ka šāda saules aktivitāte, kas sākusies jau nedēļas sākumā, pieņemas arvien spēkā,un izplešas kā milzīgs ziepju burbulis, virzoties no saules ar 6,4 miljoniem km stundā lielu ātrumu.

Lai arī saules vētras nekaitē cilvēkiem, tās ietekmē tehnoloģiju darbu. Iepriekšējās vētras laikā 2002.gadā zinātnieki atklāja, ka šādām parādībām nespēj pretoties GPS sistēmas, ziņo portāls news.com.au. Ņemot vērā tehnoloģiju attīstību, iespējams, vētras riskam varētu būt pakļautas arī citas jaunradītās sistēmas, pavēstīja Džefrijs Hjūss, Bostonas universitātes pārstāvis. 

Kā skaidro astronomi, saule kādu laiku bijusi relatīvi mierīga, un šī vētra tieši tāpēc varētu būt daudz spēcīgāka. Saules vētra esot daļa no normālā saules 11 gadu cikla, kuram jāsasniedz sava apogeja nākamgad. 

"Šis būs normāla izmēra notikums, taču ne ekstrēms," atzinis Bils Burtāgs, ASV valdības Kosmosa laikapstākļu meteroloģijas dienesta programmu direktors. 

Daždas aviokompānijas jau veikušas izmaiņas savos lidojumu maršrutos un novirzījušas lidmašīnu ceļus nostāk no zemeslodes poliem, ziņo iol.co.za

Līdz šim līdzīga izvirduma dēļ radušās magnētiskās vētras 1989.gadā radīja elektrības piegādes pārrāvumus Kanādā Kvebekas provincē. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko