Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +18 °C
Apmācies
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars

Atspirdzinoši un atsvaidzinoši

Vasaras dienās, izvēloties dzērienus, domas un roka stiepjas pēc viegliem, atspirdzinošiem, atsvaidzinošiem kokteiļiem.

Klasiskie garie kokteiļi

Viena no klasisko garo kokteiļu priekšrocībām ir, ka samazināsiet risku pārāk ātri izdzert pārāk daudz stiprā alkohola.

Salīdzinājumā ar daudziem īsajiem kokteiļiem garie satur mazāk alkohola, toties salīdzinoši lielu daļu ūdens vai sulas. Tā ir atbilde, kāpēc tā dēvētais haibols (Highball) ir viens no visbiežāk pasūtītajiem dzērieniem jebkurā pasaules bārā.

Otra garo dzērienu priekšrocība ir to vienkāršā pagatavošana, jo vienkāršākie kokteiļi sastāv no vienas daļas stiprā alkohola un trīs līdz piecām daļām limonādes vai sulas. Šī elementārā recepte ir nesusi slavu tādiem kokteiļiem kā džins ar toniku, Cuba libre un Skrūve.

Leģendu rašanās

Par kokteiļa Skrūve rašanos vēsta šāds stāsts – 1949. gada rudenī Time Magazine reportieris novērojis, kā Ņujorkas viesnīcas Park Hotel bārā amerikāņu, turku, Balkānu bēgļi – inženieri un turku slepenā dienesta aģenti –, draudzīgi pļāpājot, iemalko garo kokteili –degvīna un apelsīnu sulas sajaukumu, neuzkrītoši to samaisot ar skrūvgriezi.

Tā kā kokteilī Skrūve ir daudz C vitamīna, pagājušā gadsimta 70. gados to uzskatīja par veselīgāko alkoholisko dzērienu.

Līdzīgi ar džinu un toniku – Britu Austrumindijas kompānijas vadība savulaik slavēja džina un tonika kokteiļa dziedinošo iedarbību uz uzņēmuma darbiniekiem.

Kokteiļa Cuba libre (Brīvā Kuba) sastāvu veido gaišais rums un kola, bet aromātam var pielikt arī laima šķēlīti vai dažus pilienus laima sulas. Tā nosaukums gan nav cēlies no 1959. gada "sociālistiskās revolūcijas". Leģenda vēstī, ka kokteili izgudrojuši karavīri, kas Spānijas un Amerikas kara laikā ap 1900. gadu kādā Havanas bārā itin bieži pacēluši glāzi par Kubas atbrīvošanu. Tā kā gan tolaik, gan arī vēlāk kokteiļa galvenā sastāvdaļa – kokakola – Kubā nebija pieejama, sākotnējā sastāvdaļa varētu būt limonāde.

Garie kokteiļi ir iemantojuši slavu un atzinību visās pasaules malās. To garo kokteiļu kategorijā, kuru sastāvā ir vairāk nekā divas sastāvdaļas, visklasiskākie ir četri – Long Island Ice Tea (Longailendas ledus tēja), Prince of Wales (Velsas princis), Hurricane (Viesuļvētra), Singapore Sling (Singapūras slings).

Prince of Wales ir viens no nedaudzajiem jauktajiem dzērieniem, kurā panākts ideāls līdzsvars starp rūgtumu, saldumu un skābumu un kas saglabā arī augstvērtīgo sastāvdaļu nevainojamo garšu.

Savukārt par kokteili Hurricane leģenda vēsta, ka jūrnieki Ņūorleānas franču kvartālā zināja, ka ar to var tikt galā tropisko viesuļvētru laikā. Vēlāk viņu iecienītais dzēriens jau bija pieejams šķīstoša pulvera veidā, lai tas vienmēr būtu pa rokai.

Par Singapore Sling – kopš 1915. gada ticējums vēsta, ja neesi bijis viesnīcas Raffles Hotel bārā Long Bar un pasūtījis šo kokteili, tad Singapūrā nemaz neesi bijis.

Fizi un kolinsi

Atspirdzinošajiem kolinsiem nosaukumu devis kāds Anglijas bārmenis, kas tos nosaucis savā vārdā. Šo dzērienu sastāvā ir dažādi alkoholiskie dzērieni, bet galvenā sastāvdaļa ir citronu vai laimu sula. Arī kolinsi ir garie dzērieni. Parasti glāzi līdz pusei piepilda ar ledu, tad lej citrona sulu, cukura sīrupu un 40 ml stiprā alkohola. To sastāvdaļas netiek sakratītas, bet gan samaisītas glāzē un pēc tam bieži vien arī pārlietas ar gāzētu ūdeni, tāpēc tie ir piemēroti karstām vasaras pēcpusdienām.

Šajā grupā populārākie ir Toms Kolinss (ar džinu) un Džons Kolinss (ar rudzu viskiju), Džeks Kolinss (ar kalvadosu).

Apzīmējums Fizz radās XIX gadsimta beigās, kad arvien populārāks kļuva gāzētais ūdens. Fizu nosaukums cēlies no šņācošās skaņas, kas rodas, no sifona lejot sodas ūdeni. Arī fizi ir garie dzērieni. Atšķirībā no kolinsiem, kurus viegli samaisa, fizus sakrata, izmantojot šeikeri. Sastāvdaļas ir skaidras – fizus veido nevis bezgalīga virkne dažāda alkohola, bet viens stiprais dzēriens, kam pievienotas klasiskas piedevas – cukurs, citrusaugļi, ūdens. Šajā grupā populārākais ir džina fizs – džina garša lieliski izceļas citrona un sodas ūdens kombinācijā. Fizus ar olu dzeltenumu dēvē par zelta fiziem, ar baltumu – par sudraba fiziem.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ķiršu laiks

Trīs receptes ar sulīgiem Latvijas dārzu ķiršiem.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko