Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Trešdiena, 27. novembris
Lauris, Norberts

Ķirbjus gan grebjam, gan cepam

Tie, kuri apgalvo, ka negaršo ķirbis, vienkārši nav atraduši pareizo recepti.

Pildītais ķirbis sanāk ļoti aromātisks un pikants. Un neticami gards. Lai arī pildījumā netiek lietota gaļa, pildītais ķirbis spēj apburt pat rūdītākos gaļēdājus.

Pildīšanai tiek izmantots neliels ķirbis, taču no tā paēdīs diezgan kupls pulciņš. Rīsus pildījumam ieteicams izvēlēties tādus, kas labi briest un ātri ir gatavi.

Ceptās ķirbja šķēles ir pikanta un garda uzkoda. Šādi sagatavotu ķirbi var izmantot arī kā piedevu gaļas ēdieniem vai, sagriežot gabaliņos, pievienot rīsiem. Rozmarīns ķirbja šķēles pārvērš līdz nepazīšanai. 

Par konservēto ķirbju recepti – saldi marinēti ķirbji ar kanēli un krustnagliņām ir latviešu klasika. Pirms gada es atklāju ķirbju marinēšanu ar ķiploku, ingveru, laimu un čili. Ķirbji sanāk saldi, asi un pikanti un atgādina ļoti labu čatniju. Tie sader ar ceptiem un grilētiem gaļas ēdieniem un sātīgām gaļas mērcēm.

 

Pildītais ķirbis

Sastāvdaļas:

  • 1 neliels ķirbis (1,5–2 kg),
  • 100 g rīsu vai bulgura,
  • 4 ķiploku daiviņas,
  • 1 sarkanais sīpols,
  • 100 g kaltētu dzērveņu,
  • 2 palieli zariņi svaiga rozmarīna,
  • 2 saujas melno olīvu ar kauliņiem,
  • 1 kaltēts čili pipars,
  • 2 tējk. malta muskatrieksta,
  • 2 tējk. malta kanēļa,
  • 100 g pistāciju,
  • 1 apelsīns,
  • 400 ml dārzeņu buljona,
  • svaigi malti melnie pipari,
  • sāls,
  • olīveļļa.

Pagatavošana:

1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 190 grādiem.

2. Nomizo ķiploka daiviņas. Divas no tām smalki sakapā. Smalki sagriež sarkano sīpolu. Atdala rozmarīna lapiņas un smalki sakapā. Olīvām izņem kauliņus un smalki sagriež. Izloba pistācijas.

3. Ķirbi nomazgā un nogriež augšējo daļu kā vāciņu. Ar karoti izņem ķirbja sēklas. Ķirbja dobumu pagrebj nedaudz lielāku. Izgrebto mīkstumu smalki sagriež. Dobumu no iekšpuses sadursta ar dakšiņu.

4. Pannā ielej trīs ēdamkarotes olīveļļas un sakarsē. Karstajā eļļā ber sakapāto ķirbi, ķiplokus, sīpolus, olīvas un pusi no rozmarīna.

5. Uz mazas uguns 10 minūtes sutina dārzeņus.

6. Piestā ieber otru pusi sakapātā rozmarīna, iedrupina kaltēto čili, pievieno rupji sagrieztus atlikušos ķiplokus, tējkaroti muskatrieksta, tējkaroti kanēļa, sāli un melnos piparus. Visu samaļ putriņā. Piestā ielej nedaudz olīveļļas un vēlreiz visu izmīca.

7. Izdobto ķirbi no iekšpuses ieberzē ar garšvielu maisījumu.

8. Izsautētajiem dārzeņiem pievieno tējkaroti muskatrieksta, tējkaroti kanēļa, sāli un piparus. Samaisa, pievieno rīsus, pistācijas un dzērvenes. Apelsīnam norīvē miziņu un pievieno dārzeņu un rīsu maisījumam.

9. Pielej dārzeņu buljonu. Uz lielas uguns uzvāra, tad noregulē pēc iespējas mazāku karstumu un piecas minūtes visu lēni vāra.

10. Cepamplātī ieklāj dubultā salocītu foliju. Uz folijas liek ar garšvielām ierīvēto ķirbi.

11. Pilda ar maisījumu. Uzliek ķirbja vāku.

12. Ķirbim pārlej nedaudz olīveļļas un ar plaukstu ierīvē mizā. Tad ķirbi ietin folijā.

13. Cepamo plāti ar ķirbi liek karstā cepeškrāsnī un cep tik ilgi, kamēr ķirbī var viegli iedurt nazi.


Ceptas ķirbja šķēles ar rozmarīnu un sēkliņām

Sastāvdaļas:

  • 1 mazs ķirbis bez sēklām, sagriezts plānās šķēlēs,
  • 2 ēdamk. olīveļļas,
  • olīveļļa pannas ieeļļošanai,
  • 1 rozmarīna zariņš,
  • sāls,
  • sauja sēkliņu maisījuma

Pagatavošana:

1. Cepeškrāsni sakarsē līdz 200 grādiem.

2. Sagatavo cepamo plāti – viegli ieeļļo un izklāj ar cepamo papīru.

3. Uz plāts kārto ķirbja šķēles.

4. Rozmarīnam atdala lapiņas un sīki sakapā.

5. Piestā ieber sakapāto rozmarīnu, sāli un saberž, pēc tam pievieno olīveļļu un labi izmaisa.

6. Ar rozmarīna un eļļas maisījumu bagātīgi apziež ķirbja šķēles.

7. Cep 15 minūtes.

8. Izvelk pannu ar ķirbja šķēlēm, pārkaisa sēkliņas.

9. Cep vēl kādas 5 minūtes.


Tomātos un indiešu garšvielās marinēts ķirbis

Sastāvdaļas:

  • 1,5–2 kg ķirbis (svars bez sēklām un mizas),
  • no katra pa 1 tējk. balto sinepju sēklu,
  • grieķu sierāboliņa sēklu,
  • koriandra sēklu,
  • maltas kurkumas,
  • kumīna (romiešu ķimenes),
  • 2 sarkanie sīpoli,
  • 3 ķiploka daiviņas,
  • 1–2 čili pākstis,
  • 3 cm gara svaiga ingvera sakne,
  • 6 laimi (rīvēta miziņa un sula),
  • aptuveni 350 ml ābolu vai maiga baltvīna etiķa,
  • 250 g brūnā cukura,
  • 1,5 tējk. sāls,
  • 400 g konservētu tomātu savā sulā,
  • eļļa cepšanai

Pagatavošana:

1. Ķirbim izņem sēklas, nomizo un sagriež aptuveni 1 cm lielos kubiņos. Sīpolus smalki sagriež, ķiploka daiviņas izspiež ķiplokspiedē, čili pākstīm izņem sēklas un smalki sagriež, ingveru sarīvē uz smalkas rīves, laimiem norīvē mizu un pēc tam izspiež sulu.

2. Sakarsētā pannā lej eļļu un apcep sinepju, koriandra un sierāboliņa sēklas. Uzmanīgi, jo tās sāks lēkāt pa pannu! Pievieno sīpolus, ķiplokus un ingveru. Uz lēnas uguns, maisot cep, līdz sastāvdaļas ir viegli brūnas un lieliski smaržo. Tad pievieno kurkumu un kumīnu.

3. Saceptās garšvielas liek katlā un pievieno tomātus un mazu mirklīti visu pavāra uz lēnas uguns. Pievieno laima miziņas. Mērkrūzē ielej laima sulu un pievieno etiķi, līdz sasniegta 500 ml atzīme. Pievieno laima sulas un etiķa maisījumu, čili un ķirbi.

4. Uzvāra, pēc tam ķirbjus izņem no marinādes un noliek malā. Tikmēr marinādei pievieno sāli un cukuru un novāra, līdz tā reducējusies un kļuvusi bieza.

5. Ķirbjus liek atpakaļ katlā, vēlreiz uzvāra un pārliecinās, lai tie būtu gatavi. Katlu noņem no uguns, un ķirbjus liek burkās tā, lai marināde tos nosegtu

6. Atdzisušas burkas cieši noslēdz. Līdz ēšanai tās pāris nedēļas uzglabā vēsā vietā, lai garšas savilktos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kā uzglabāt un pasniegt sieru?

Laiku pa laikam nākas secināt, ka siers, ko esat nopirkuši lielākā daudzumā, stāvot ledusskapī, apvilcies ar zilganu pelējuma kārtiņu. Turklāt tas nebūt nav tas pelējums, kura dēļ slavējam rokforu...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko