Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Maltiešu trusis – sarkanvīnā, tomātos, ķiplokos

Nosaukt maltiešu tradicionālo ēdienu varētu būt erudīcijas raidījumu cienīgs jautājums. Maltā, kuras galvaspilsēta Valleta šogad kļuvusi par Eiropas kultūras galvaspilsētu, ir visi Vidusjūras reģionam raksturīgie gardumi – zivju un jūras produktu daudzveidība, ieskaitot eksotiskās korifēnas, dārzeņi un augļi, aitas un kazas sieri, medus, vīns un ar rokām ievākts jūras sāls.

Tomēr lielākā cieņā Maltā ir stuffat tal-fenek jeb truša sautējums. Nav pārsteidzoši, jo sautēts trusis ir populārs Vidusjūras virtuvē – frančiem lapin à la moutarde (trusis sinepju mērcē), korsikāņiem lapin à l’lstrettu (trusis baltvīnā ar kaperiem, olīvām un majorānu), sicīliešiem coniglio alla stemperata (truša sautējums ar seleriju kātiem, zaļajām olīvām un kaperiem).

Maltiešu truša sautējums ir vienkāršs un zemniecisks – pāris vietējo produktu un bezrūpīga sutināšana. Recepte katrai dzimtai ir sava, paaudžu paaudzēs glabāta un tālāk nodota, pie kuras garšām ģimene ir pieradusi gadsimtiem ilgi. Tajās atšķiras nianses, taču tradicionālā sautējuma pamatā ir maltiešu truša sautējums un lauru lapas ir tā pamatgaršvielas. Turklāt pirms sautēšanas trusis vismaz diennakti tiek marinēts sarkanvīnā un ķiplokos, un sautēšana ilgst vismaz pusotru stundu, līdz gaļa atdalās no kauliem. Izteiksmīgāku garšu sautējumam piešķir pievienotās truša aknas un nieres. Bieži pievieno arī burkānus un maltiešu ļoti mīlētos zirņus. Truša sautējumu pasniedz ar krāsnī ceptiem kartupeļiem, kas pārbērti ar fenheļa sēklām. Klāt pasniedz arī lauku maizi, ko izmanto mērces uzsūkšanai.

Lai arī daži avoti norāda, ka truši salā parādījās līdz ar britiem, vietējās šķirnes trušu audzētāji apgalvo, ka truši uz Maltu atceļoja no Spānijas ar feniķiešiem pirms vairāk nekā 3500 gadiem un dzīvoja savvaļā. Tie ir aklimatizējušies karstajā klimatā un ar mīkstu gaļu – atšķirībā no importētajiem, kam ir milzīgs kaulu karkass un maz gaļas.

Garšīgāko truša sautējumu ēdu maltiešu ēdienu apskatnieces Monas Farudžas mājīgajā restorānā Angelica Valletas centrā pie prezidenta pils. Vakaros restorānā brīvu galdiņu neatrast, īpaši pēc tam, kad britu pavārzvaigzne Džeimijs Olivers tā truša sautējumu nodēvēja par labāko Maltā. Mona trusi sautē pussausajā šampanietī un pievieno daudz sīpolu, ķiploku, timiānu un rozmarīnu. Pēc viņas ieskatiem, sarkanvīns ir pārāk agresīvs maigajai gaļai, tāpēc viņa neatzīst truša gaļas marinēšanu sarkanvīnā. Mona trušu popularitāti skaidro ar to, ka šie mazie mājdzīvnieki uzskatīti par tādiem, kurus nokaut ir pa spēkam saimniecei.

Maltā truša sautējums joprojām ir bieži gatavots. Maltiešu pavārgrāmatās atradu recepti sautētam trusim karija mērcē, kas saglabājies kā britu mantojums, citā receptē truša sautējumam pievieno tradicionālos Vidusjūras dārzeņus – saldos piparus, olīvas un baklažānus. Visbeidzot vasarā trusi gatavo vietējo zemeņu mērcē. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko