Pētersīļu un zemesriekstu pesto
Salīdzinot ar slaveno bazilika pesto, šis būs krietni demokrātiskāks, bet ne mazāk garšīgs. Varbūt kādam pat garšos labāk? Iederīgs pie dažādiem ēdieniem – gan ar pastu, gan pie zupām, gan salātos. Šoreiz brokastu šķīvī ar vārītu oliņu, tomātiem un mocarellu.
Pagatavošanas laiks: 10 minūtes
Sarežģītības pakāpe: nekā sarežģīta
Daudzums: ap 500 ml pesto
SASTĀVDAĻAS:
- krietns saišķis svaigu pētersīļu (vajadzēs tikai lapas, kāti noderēs otrā receptē!)
- ap 300 ml maigas garšas olīveļļas (vai citas augu eļļas ar neitrālu garšu)
- sauja blanšētu zemesriekstu
- sauja smalki rīvēta siera (Tilzītes, Holandes vai tml.)
- apmēram 1 ēd. k. citrona sulas (jāskatās pēc garšas)
- sāls pēc garšas
Pētersīļu pesto tur ledusskapī, un tas lieliski saglabā koši zaļu krāsu.
GATAVOŠANA:
1. Zemesriekstus viegli apgrauzdē sausā pannā, līdz sāk smaržot un zeltaini brūnēt (ne par daudz!). Sieru sarīvē uz smalkās rīves.
2. Blendējamā traukā ber no kātiem noplēstas pētersīļu lapiņas un pārlej ar eļļu – apmēram tā, lai nosedz. Pieber apgrauzdētos riekstus, citrona sulu un šķipsnu sāls, tad visu sablendē kopā.
3. Pieber sieru un arī mazliet ieblendē.
4. Vēlamo pesto biezumu pieregulē ar eļļu, savukārt ideālo garšu atrod, pievienojot vēl sāli vai citrona sulu, ja prasās.
Īsta ziemas zupa ar maltu liellopu gaļu
Sātīga un bieza, bet ne pārlieku barojoša, lai arī sajūta ir ļoti kā "pie mammas"! Interesanti tas, ka reizēm zupas der pamēģināt izvārīt bez ierastajiem kartupeļiem, ieliekot to vietā citus dārzeņus. To piedāvāju arī šoreiz.
Pagatavošanas laiks: 40 minūtes
Sarežģītības pakāpe: patīkams darbiņš
Daudzums: 4 - 6 porcijas (atkarīgs no apetītes)
SASTĀVDAĻAS:
- 300 g maltas liellopu gaļas
- eļļa cepšanai
- 1 sīpols
- 3–4 ķiploka daiviņas
- 4 vidēji burkāni
- 2 selerijas kāti
- 1 ēd. k. tomātu pastas
- 1 mazā kārba konservētu mizotu tomātu savā sulā
- ap 700 ml karsta buljona (atkarīgs, cik biezu gribas zupu)
- saišķītis svaigu pētersīļu (var izmantot kātus no otras receptes) + sīki sakapāti pasniegšanai
- sāls, pipari pēc garšas
Arī sīki sagriezti zaļie lociņi šai zupai ļoti piestāvēs.
GATAVOŠANA:
1. Pannā apcep liellopu gaļu viegli brūnu. Noliek malā.
2. Katlā sakarsē nedaudz eļļas, liek cepties sīki sagrieztu sīpolu un ķiplokdaivas. Kad sīpoli jau apcepušies caurspīdīgi, pievieno ripiņās sagrieztus burkānus un selerijas kātus, maisot kādu brīdi apcep. Pieber apcepto gaļu.
3. Pievieno tomātu pastu un konservētos tomātus, apmaisa un pārlej ar karstu buljonu. Ieliek arī pētersīļu kātus, uzvāra, noregulē nelielu karstumu un vāra apmēram 15–20 minūšu.
4. Pēc garšas pievieno sāli un piparus, pasniedz ar sīki sakapātiem pētersīļiem un pēc vēlēšanās arī skābo krējumu.