Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Divi izcilnieki

Biznesa tālruņu lietotājus gandrīz vienlaikus aplaimojuši divi lielie ražotāji – _Nokia _un _Sony Ericsson, _laižot tirgū, iespējams, abu uzņēmumu labākos tālruņus attiecīgajā klasē.

Izdaudzinātā Sony Ericsson Satio ažiotāžas ēnā palikušais Xperia X2, kas ir tieši pirms gada izdotā X1 tradīciju turpinātājs, izsauc ļoti patīkamas emocijas. Ja salīdzina ar priekšgājēju, tas piedzīvojis tikai nelielas izmaiņas – korpuss kļuvis apaļīgāks un modernāks, operētājsistēmas funkcijas pilda Windows Mobile 6.5 versija un beidzot arī viedtālrunis ticis pie augstvērtīgas fotokameras. X2 ir 8,1 megapikseļa bildētājs.

Galvenie uzbūves principi ir saglabājušies. Xperia joprojām ir tālrunis ar skārienjūtīgu ekrānu un izbīdāmu pilnu qwerty tastatūru. X2 ekrāns ir par mata tiesu lielāks – 3,2 collas. Lai arī izšķirtspēja ir identiska 800x480 punkti, pateicoties jaunajai operētājsistēmai ekrāns izskatās dzīvīgāks, spilgtāks. Izmērs kombinācijā ar izšķirtspēju padara X2 par piemērotu instrumentu video sižetu vērošanai. Attēls ir aptuveni tikpat labs kā Apple iPhone un Samsung Omnia HD.

Arī tastatūra ir uzlabota. Ja X1 starp taustiņiem bija diezgan lieli brīvi laukumi, tad tagad pogas ir sapludinātas kopā un kļuvušas lielākas, kā rezultātā rakstīšana ir kļuvusi vieglāka.

Uzlabots priekšgājējs

Nelielas izmaiņas notikušas uz korpusa. SE dizaineri zem ekrāna likvidējuši uz āru izvirzītos taustiņus un aizstājuši tos ar elastīgu apvalku, ko var iespiest mazliet uz iekšu.

Saskarnē X2 ir saglabāts paneļu princips. Atšķirībā no šobrīd dominējošajiem pāršķiramajiem ekrāniem, šeit katrs lietotājs var izvēlēties sākumekrāna dizainu no deviņiem piedāvātajiem vai no neskaitāmiem lejupielādējamiem. Ja patīk vai noderīgi šķiet vairāki, X2 ļauj noteikt laiku no cikiem līdz cikiem ekrānā būs redzams katrs panelis.

Noteikti jāpiemin 8,1 megapikseļa kamera, kādu citu kompāniju ražotajos biznesa tālruņos neredzēsiet. Jāatzīst, ka pie apgaismošanas elementiem nav piestrādāts tik ļoti kā Satio gadījumā, tādēļ tumsā uzņemtie attēli nav diez ko kvalitatīvi. Dienasgaismā tapušās bildes ir labā līmenī.

Skārienjūtīgā saskarne strādā labi, lai arī dažas reizes testa laikā nācās atkāroti un uzstājīgi uzspiest uz kādas ikonas, līdz tā saprata komandu. Tiesa, uzsvars uz skārienjūtīgajām ikonām sākumā būs apgrūtinoša tiem, kas nav pieraduši pie beztaustiņu tālruņiem. Windows Mobile operētājsistēmā ikonas tradicionāli ir nelielas un uz dažām bez irbuļa nemaz nevar trāpīt. Tas arī uzskatāms par Xperia lielāko trūkumu. Taču šīs operētājsistēmas lielais pluss ir pārdomātā pieslēgšanās e-pasta servisiem. Tā ļauj sašķirot vēstules tematiskās mapēs gluži kā datorā.

Vēl viens būtisks Xperia pluss ir ietilpīgais 1500 miliampērstundu akumulators, kas ļauj bez uzlādēšanas iztikt aptuveni trīs dienas, lietojot tālruni vidēji intensīvā režīmā – zvanot, klausoties mūziku, lietojot internetu un fotografējot. Video un navigācijas sistēma iztērēs baterijas saturu krietni ātrāk.

Lai arī X2 nav iepriekš neredzētu iespēju, tas ir tik labi un pārdomāti nostrādāts, ka pelnījis ne tikai labākā SE biznesa klases tālruņa, bet arī rīcībspējīgākā no visiem zviedru-japāņu uzņēmuma šogad radītajiem telefoniem statusu. Lieliska izvēle, ja meklējat viedtālruni intensīvai un vispusīgai lietošanai.

Ne gluži telefons

Nokia savu jaunāko gara bērnu N900 pieskaitījusi telefonu kategorijai, taču šim iedalījumam īsti nevar piekrist. N900 drīzāk ir plaukstdators, kurā starp daudzām citām iespējām ir arī zvanīšanas funkcija. Nu kā lai par tālruni nosauc tādu ierīci, kuram trūkst telefonam raksturīgo aksesuāru, piemēram, zvanīšanas un zvana noraidīšanas pogu? Un vispār, kas tas par telefonu, kas lielākoties lietojams guļus stāvoklī? Turklāt zvanīšanas iespēja ir jāatver jaunā logā gluži kā jebkura cita programma – tā netiek piedāvāta kā primārā funkcija. Toties zvanīšanai ir visdažādākās iespējas. Ja ir pieejams bezvadu internets, tad varat zvanīt caur Skype, jo adrešu grāmatā var noglabāt arī Skype kontaktus.

Jāatzīst, ka šāda produkta saņemšana no konservatīvā Somijas koncerna ir liels un patīkams pārsteigums. Tas iemieso Nokia sludināto pāreju no mobilajiem tālruņiem uz universālām sakaru ierīcēm. N900 ir aprīkots ar iepriekš planšetdatoros redzētu Linux operētājsistēmu Maemo 5, kas iepriecina ar izcili kvalitatīvu darbību. ARM Cortex 600 MHz procesora darbināta tā ir gan ātra, gan nodrošina teicamu skārienjūtīgu vadību, gan ļauj pielāgot ierīci savām vajadzībām. Lietotāja saskarnes pamatā ir četri uz sāniem pāršķirami logi, kuros var uzstādīt īsceļus un aplikācijas pēc saviem ieskatiem. Gluži kā salikt īsceļu ikonas datorā. Aktīvās programmas var samazināt un uz brīdi nolikt malā, lai padarbotos ar citu un pēc tam atkal aktivizētu pirmo.

Kā radīts internetam

Pasūdzēties var par pilno qwerty tastatūru. Rodas iespaids, ka Nokia dizaineri taupījuši vietu un taustiņus sabīdījuši pašā izvelkamās pamatnes apakšā. Saspiestība nenāk par labu ātrrakstītājiem, jo bieži sanāk kļūdīties. Tādēļ klaviatūras ziņā Nokia produkts ievērojami zaudē Xperia X2.

Taču 3,5 collu ekrāns ar 800x480 pikseļu izšķirtspēju, paklausīgāka saskarne un lielākas ikonas dod nelielu priekšrocību pār SE tālruni. Ja pieejams, bezvadu internets vai izdevīgs datu pārraides plāns, tad šis kabatas dators iegūst papildus vērtību. Tajā var sērfot internetā tikpat ērti kā tīmekļdatorā. Flash 9.4 atbalsts ļauj skatīties video sižetus vai pat televīziju pārraides internetā. Rīgas Dinamo spēles pārraidi LTV7 mājas lapā N900 pa visu ekrānu attēloja bez jebkādām problēmām, sagādājot prieka pilnus brīžus, kad televizora tuvumā nebija.

Pārlūku izgatavojusi kompānija Mozilla un tas darbojas nevainojami. Ja neskaita ne gluži labo sastrādāšanos ar lietotāja saskarni, kas it kā piedāvā pietuvināt un attālināt lapu, veicot uz ekrāna spirālveidīgas kustības, taču realitātē telefons reaģē ar kavēšanos. Tuvināšana ar skaļuma regulēšanas pogām ir krietni ērtāk.

Interesanti, ka e-pastu var pievienot ne tikai populārākajiem globālajiem serveriem, bet arī Inbox.lv, turklāt bez kaitinošas krāmēšanās ar uzstādījumiem. Taču pie trūkumiem var pieskaitīt Nokia atteikšanos no MMS servisa. Jaunajai paaudzei nepatiks.

Diemžēl jārēķinās, ka internets, navigācijas sistēma un citi sīkumi ļoti ātri notērēs ciparu izteiksmē pieklājīgās 1320 miliampērstundu litija jonu baterijas saturu. Testa laikā N900 slēdzām pie elektrības padeves katru dienu.

Pie trūkumiem var pieskaitīt arī to, ka pagaidām Maemo operētājsistēmai pieejamas labi ja simts lejupielādējamas programmas, kamēr Android un Apple tās skaitāmas desmitos tūkstošu. Taču mazliet pacietības un šī problēma izzudīs pati.

N900 ir piecu megapikseļu fotokamera, taču nakts attēlos tā spēj konkurēt ar Xperia, pateicoties dubultai zibspuldzei. Turklāt par plusu var uzskatīt aizbīdāmu vāciņu, kas pasargā kameru un zibspuldzi no netīrumiem.

Secinājums – šis ir labākais Nokia izgatavotais viedtālrunis un iegādāšanās vērts, ja vien varat šādam pirkumam atvēlēt 400 latus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Sony Ericsson Xperia X2

Stiprās puses

Teicama izbīdāmā qwerty tastatūra

Viedtālrunim neparasti laba fotokamera

Spilgts ekrāns un izturīgs akumulators

Trūkumi

Mazo ikonu dēļ bieži jāņem talkā irbulis

Zibspuldze nav pietiekami jaudīga

Mēdz ar kavēšanos reaģēt uz komandām

Cena ap 450 Ls

Nokia N900

Stiprās puses

Kvalitatīvs interneta pārlūks ar Flash atbalstu

Ekselenti strādājoša operētājsistēma un lietotāja saskarne

Ērta pielāgošana savām vajadzībām

Trūkumi

Varēja vairāk piestrādāt pie qwerty tastatūras

Pārāk ātri iztērē akumulatora saturu

Pagaidām maz ar Maemo saderīgu programmu

Cena ap 400 Ls

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko