Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Augusta beigās Eduarda Smiļģa Teātra muzejā notiks Alises Putniņas monoizrāde Naktene

Eduarda Smiļģa Teātra muzejā 28. un 29. Augustā plkst. 19 notiks Alises Putniņas laikmetīgās dejas monoizrāde Naktene, informēja izrādes Naktene projekta vadītāja Ina Ločmele.

Attālinot mūsu uztveri no sociuma veidotajiem priekšstatiem par sevi un par sievieti, ir radīta solo dejas izrāde Naktene, kas ne mirkli neapstājoties, aicina skatītāju atklāt, ķermeņa dziļākajās šūnās snaudošo un vien ar muguras smadzenēm nojaušamo, sievietes būtību. 

Dejas izrāde ir intuitīvs stāsts par sievietes esību un mainību cauri laikiem. Savienojot fizisko un sajūtu pasauli, tiek meklēti jauni ceļi, kas ved prom no gadsimtiem ilgi uzkrātām sociālpolitiskām un sociālkulturālām normām attiecībā uz sievietes tēlu sabiedrībā. Caur nebeidzamu kustību plūsmu, skatītājs tiek ievests citādā izrādes pieredzēšanas stāvoklī, priekšplānā izvirzot nevis prāta analītisko pusi, bet gan iekšējo sajūtu un zemapziņas pasauli. 

Kustības māksla, tās abstraktā valoda, ir viens no veidiem kā aktivizēt cilvēkam sevis apziņu un domāšanas procesus vairākos līmeņos. Iedvesmojoties no izrādes kermeņa un kustību pētījumiem, horeogrāfe ir radījusi un turpina izstrādāt savu kustību metodi. Tās pamatā ir elpas un nebeidzamas kustības sadarbība, kas ļauj paplašināt ķermeņa kustību robežas un trenē prāta, un ķermeņa izturību. 

Jūlijā un augustā notiks divi izrādes ieskaņas pasākumi, kas būs Alises Putniņas vadītas meistarklases visiem dejas interesentiem neatkarīgi no pieredzes, iepazīstinot ar izrādes kustību metodi, kā arī idejām no izrādes Naktene

Alise Putniņa  ir horeogrāfe, dejas praktiķe, absolvējusi Latvijas Kultūras akadēmijas programmu Laikmetīgās dejas horeogrāfija. Kā horeogrāfe sadarbojusies daudziem režisoriem, tostarp Elmāru Seņkovu, Edgaru Niklasonu, Māru Ķimeli, u.c., veidojot kustību partitūru teātra izrādēm. Ikdienā Alise darbojas dažādos neatkarīgos dejas un teātra projektos, kā arī turpina attīstīt savu kustību metodi, ko pasniedz nodarbībās dejas un teātra amatieriem, studentiem un profesionāļiem.

Naktene ir  Alises Putniņas otrā izrāde (A.Putniņas pirmā laikmetīgās dejas izrāde Eksperiments ar apskāvienu (sadarbībā ar A.Austriņu -Seņkāni, M.Opeltu, K. Albuži) tika nominēta Spēlmaņu nakts balvai kategorijā Sasniegums laikmetīgajā dejā 2016/2017). 

Laikmetīgās dejas izrāde Naktene’ top sadarbībā ar dramaturģi Lindu Krūmiņu, kura ir viena no aktīvākajām šī brīža dejas dramaturģēm un ir veidojusi dramaturģiju daudzām dejas izrādēm. Piemēram, Bedre (Hor. S.Siliņa), kura tika nominēta Dejas balvai 2019 kategorijā laikmetīgās dejas izrāde.

Izrādi iesakām jauniešiem vecumā no 16 gadiem un pieaugušajiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja