Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Festivālā Pētera Vaska mūzikas aprīlis pirmizrādi piedzīvos divi Radu Poklitaru baleta viencēlieni

Sestdien, 13. aprīlī, koncertzālē Cēsis, festivālā Pētera Vaska mūzikas aprīlis gaidāma Kijivas Modernā baleta (Kyiv Modern-Ballet) un ukraiņu horeogrāfa Radu Poklitaru divu baleta viencēlienu pasaules pirmizrāde, kuru pamatā likta pasaulē atskaņotākā latviešu komponista Pētera Vaska mūzika.

Uzvedumam Vientuļais eņģelis izvēlēts tāds paša nosaukuma Pētera Vaska skaņdarbs - meditācija vijolei un stīgām. Deja būs kā vientuļas un ilgās kaistošas dvēseles atzīšanās, kas skars katra zālē sēdošā skatītāja sirdi. Šis ir balets par neparastu un nesaprastu, bet dziļi jūtīgu būtni. Lai arī ārēji izrādes varonis nelīdzinās cilvēkam, viņš dejā runā mūsu - parasto ļaužu, vārdā, kuri visi kā viens vēlas tapt sadzirdēti un saprasti.

Savukārt, otrajā viencēlienā Draugi skanēs Pētera Vaska Otrais čellkoncerts Klātbūtne. Pats horeogrāfs saka, ka šī darba dziļais skanējums atspoguļo pēdējos gadus, kas viņa dzīvē ir ienesuši tik daudz. Tās ir ne tikai kara šausmas Ukrainā, bet arī gaišas mīlestības, draudzības, siltuma, izmisuma un mirgojošas cerības brīži. Izrādē četri dejotāji - divas sievietes un divi vīrieši - izdejos pārsteidzošo Pētera Vaska mūziku tik patiesi, cik to ļaus attālums starp skatuvi un skatītāju zāli, starp teātri un ikdienas dzīvi.

"Šī ir mana dāvana Pēterim dzimšanas dienā. Ar aizturētu elpu un satrauktāks kā jebkad gaidīšu baleta pēdējās sekundes, lai saprastu, vai attaisnoju Maestro cerības, vai man būs izdevies savā veidā atrast semantiskos akcentus viņa mūzikā. Daudz laimes dzimšanas dienā, dārgais ģēnij!” Cēsīs gaidāmo pirmizrāžu nozīmību atklāj Radu Poklitaru.

Starptautiski atzītajam ukraiņu horeogrāfam Radu Poklitaru piešķirts Ukrainas Nopelniem bagātā mākslas darbinieka tituls (2017) un Moldovas Tautas mākslinieka tituls (2016). Viņš ir arī Tarasa Ševčenko Nacionālās balvas un Ukrainas Nacionālās balvas Gada cilvēks 2017, kā arī neskaitāmu starptautisku konkursu laureāts. Horeogrāfs ir radījis vairāk nekā piecdesmit viencēlienus un pilna apjoma iestudējumus, kas izrādīti visā pasaulē. Latvijas publika viņu iepazina aizvadītajā gadā, pateicoties iestudējumam Vijs. Šausmu nakts Latvijas Nacionālajā opera.

Festivālā Pētera Vaska mūzikas aprīlis uzstāsies Kijivas Modernā baleta solisti Anastasija Bērda (Anastasiia Baird), Katerīna Kurmana (Katerina Kurman), Artems Šošins (Artem Shoshyn), Oleksandrs Pavlučenko (Olksandr Pavluchenko) un Oleksijs Busko (Oleksi Busko).

Viencēlienu Vientuļais eņģelis un Draugi gaismu māksliniece būs Olena Antohina (Olena Antokhina), kostīmi - Dmitro Kurjata (Dmytro Kurjata).

Festivāla otrajā dienā, 14. aprīlī, ikviens aicināts uz koncertu, kurā Navarra stīgu kvarteta (Lielbritānija) lasījumā skanēs Pētera Vaska Ceturtais stīgu kvartets, bet līdzās – Britena un Ravēla opusi.

Biļetes uz festivāla koncertiem nopērkamas koncertzāles Cēsis kasē, Biļešu paradīzes tirdzniecības vietās un internetā www.bilesuparadize.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja