Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Rīgā un Stāmerienā norisināsies starptautiskais laikmetīgās dejas festivāls Laiks dejot

Rīgā un Stāmerienā no 12. līdz 17. jūnijam ar daudzveidīgu izrāžu un meistarklašu programmu norisināsies starptautiskais laikmetīgās dejas festivāls Laiks dejot, informēja festivāla rīkotāji.

Festivāls, kas aizsācies 1998. gadā un ieguvis atpazīstamību gan Latvijas, gan starptautiskā mērogā, šogad pievērsīsies maz zināmajai Kaukāza reģiona laikmetīgajai dejai. Skatītāji tiks aicināti iepazīt profesionālo laikmetīgo deju no reģiona, kas līdz šim vairāk atpazīstams ar tradicionālās dejas meistariem. Redzēsim Gruzijas, Armēnijas, Azerbaidžānas, kā arī Lielbritānijas, Ungārijas, Moldovas un, protams, Latvijas dejas mākslinieku izrādes un filmas, aktualizējot un aktivizējot Latvijas un šo valstu laikmetīgās dejas mākslinieku un organizāciju savstarpējo sadarbību un pieredzes apmaiņu. Festivāla programmas mākslinieki izvēlēti sadarbībā ar kuratori un laikmetīgās dejas un performances festivāla direktori Tamunu Gurčiani no Gruzijas.

Māksliniekus labāk iepazīt palīdz arī viņu vadītās meistarklases, kas ir neatņemama festivāla Laiks dejot sastāvdaļa, savukārt programma atspoguļo ne tikai reģionālu, bet arī tēmu un formātu daudzveidību.

Festivāls sāksies 12. jūnijā ar festivāla viesu un visu paaudžu Latvijas dejas mākslinieku rituālo "tornado" Rīgas cirkā. Laikmetīgās dejas, mūzikas un gaismas performances Tornado (horeogrāfi Olga Žitluhina, Valērijs Oļehno, mūzika Juris Kaukulis un Liene Dobičina, gaismas – Oskars Pauliņš) iecere ir iniciēt māksliniecisku sinerģiju, vienā procesā ap laikmetīgo deju apvienojot dažādas mākslinieciskās prakses. Performance, kas tikusi arī nominēta Dejas balvai 2021-2022, jau kļuvusi par sava veida rituālu, tā notiks jau 4. reizi, bet jauni dalībnieki un telpa tai katru reizi piešķir citu saturu un jaudu.

13. jūnijā LKA Zirgu pastā notiks horeogrāfes Natijas Čikvaidzes (Gruzija) un LKA topošo horeogrāfu kopdarba Viens otrais ātrums pirmizrāde un pazīstamās horeogrāfes Vendijas Hjūstones (Lielbritānija) izrāde Skaties to, bet Eduarda Smiļģa Teātra muzejā būs Latvijā nebijis notikums – Marta Ladzjanski un Zolts Varga (Ungārija) piedāvās dejas izrādi kailiem skatītājiem – Ļauj man redzēt_natur.

14. jūnijā Mākslas centrā Noass varēs baudīt daudzveidīgas Kaukāza dejas mākslinieku veidotas norises. Sāksies viss ar brīvo skatuvi, tad varēs redzēt Natijas Čikvaidzes un Anuškas Čheizes, kā arī Natijas Bunturi (Gruzija) un Rimas Pipojanas (Armēnija) solo izrādes, kā arī piedzīvot meistardarbnīcu-izrādi, ko piedāvās apvienība Salaam Theater LAB: Ilkins Huseinovs, Elnurs Musajevs un Leili Gafarova (Azerbaidžāna). Tam sekos diskusija ar Tamunas Gurčiani (Gruzija) dalību un Kaukāza dejas īsfilmu programma, ko veidojis kurators Giorgi Spanderašvili (Gruzija). Paralēli Dirty Deal Teatro skatītāji varēs noskatīties Elīnas Gediņas un dejas kompānijas SIXth izrādi Atceries mani, bet vakara noslēgumā Noasā piedalīties Mūzikas un Dejas AD-LIB kopā ar mūziķiem no apvienības Bm/C. 

15. jūnijā Eduarda Smiļģa Teātra muzejā savu pirmizrādi piedzīvos horeogrāfes Rūtas Pūces monoizrāde Līdz nāve mūs šķirs. Dejas izrāde reflektē gan par cilvēka personīgajām attiecībām ar ķermeni, gan par to, kā šīs attiecības ietekmē sabiedrības kopējā doma, stereotipi, ekspektācijas par cilvēka ķermeni, tā izskatu un spējām. Izrādes nosaukums Līdz nāve mūs šķirs norāda uz eksistenciālo saikni, kas neizbēgami pastāv starp cilvēka ķermeni un viņa esību, izmantojot romantizēto zvērestu laulību slēgšanā, kas paģēr mīlestības pilnas attiecības mūža garumā. Taču mēs labi zinām, ka līdz brīdim, kad nāve mūs šķir, tiek izieti dažādi attiecību līkloči. Tāpat tā ir tieša atsauce uz faktu, ka būt dzīvam, nozīmē būt ķermenī.

Vēl redzēsim moldāvu mākslinieku Aleksandras Šošņikovas un Sergeja Golovņas izrādi Tuvības, kā arī Ramonas Levānes un Edvarda Kurmiņa topošās izrādes Make Me Company darba versiju (work in progress), ar ko festivāla rīkotāji noslēgs festivāla norises Rīgā un dosies uz Stāmerienu.

16. un. 17. jūnijā Stāmerienas pilī varēs redzēt visu Kaukāza mākslinieku izrādes citā vidē, kā arī Kristīnes Brīniņas ceļojošo izrādi Vai esam tikušies agrāk?, piedzīvosim meistarklases un dejas festivāla noslēgumā.

Festivāla norises vietas: Latvijas Kultūras akadēmijas Teātra māja Zirgu pasts, Eduarda Smiļģa Teātra muzejs, Dirty Deal Teatro, Mākslas centrs Noass, Rīgas cirks un Stāmerienas pils.

Biļetes pieejamas no 2. jūnija Biļešu paradīzes kasēs un internetā, kā arī nelielā skaitā pirms izrādēm.

Plašākā informācija Laiks dejot Facebook lapā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja