Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Tautas deju festivālā Sudmaliņas laurus plūc folkloras ansamblis Djido no Serbijas

Ar krāšņu svētku gājienu un koncertu svētdien, 14.jūlijā, Liepājā izskanēja IX Starptautiskais tautas deju festivāls Sudmaliņas, kas pulcēja ap 500 dejotāju no vienpadsmit pasaules valstīm. Festivāla deju grupu konkursā laurus plūca folkloras ansamblis Djido no Serbijas, informēja Latvijas Nacionālais kultūras centra sabiedrisko attiecību speciāliste Lana Kazlauskiene.

Par godalgotajām vietām un kopējo balvu fondu EUR 4000 cīnījās 14 ansambļi.  Starptautiskā žūrija lēma pirmo vietu piešķirt folkloras ansamblim Djido no Bogatičas pilsētas Serbijā, ansambļa mākslinieciskais vadītājs – Milošs Simičs. Godpilno otro vietu konkursā dalīja Rīgas Kultūras un tautas mākslas centra Mazā ģilde deju ansamblis Daiļrade Ivetas Pētersones-Lazdānes mākslinieciskajā vadībā un deju ansamblis Dywotsvit no Ukrainas, vadītāji – Jurijs Skobels un Vasīlijs Šeremeta.

Trešo vietu konkursā ieguva trīs deju grupas: Rīgas Tehniskās universitātes Tautas deju ansamblis Vektors un  mākslinieciskā vadītāja Dagmāra Bārbale, Čīles Dienvidu universitātes tautas deju ansamblis Hulio Maranhela-Toledo vadībā, kā arī dejotāji no Krievijas – tautas deju ansamblis Podmoskovnie vechera, mākslinieciskā vadītāja Vera Ishakova.

“Ansamblis Djido pārliecināja ar profesionalitāti, spēju pārvaldīt dažādus ritmus un tempus, kā arī fizisku izturību. Viņi spēja aizraut visu skatītāju zāli. Muzicēšana uz skatuves saspēlē ar dejotājiem bija vēl viens pluss Djido priekšnesumam,” – konkursa uzvarētāju sniegumu raksturo žūrijas priekšsēdētāja Rita Spalva. 

Folkloras ansambļa Djido mākslinieciskais vadītājs Milošs Simičs atzīst, ka ansamblis bija noskaņots uzvarēt un, viņuprāt, konkursa žūriju uzrunāja ar saviem atšķirīgajiem tautas tērpiem, deju un kūsājošo enerģiju, kas izpaudās arī aktīvos izsaucienos. “Serbija ir maza valsts ar daudz reģioniem, un katrā no tiem ir citādi tautas tērpi, mūzika un deja. Šajās astoņās minūtēs mēs parādījām divu dažādu Serbijas reģionu dejas,” stāsta M. Simičs. 

Liepājas pilsētas simpātijas balva tika piešķirta divām deju grupām: Kirēnijas jauniešu centra tautas deju ansamblim no Kipras un Krakovas zinātnes un tehnoloģiju universitātes dziesmu un deju ansamblim Krakus no Polijas.

IX Starptautiskais tautas deju festivāls Sudmaliņas norisinājās no 9. līdz 14.jūlijam Rīgā, Kuldīgā, Siguldā un Liepājā. 

Sudmaliņas ir vērienīgākais festivāls skatuviskās dejas jomā Latvijā, kura mērķis ir pulcēt kopā Latvijas un dažādu pasaules valstu dejotājus, kas radoši pēta, iepazīst un pārmanto tautas dejas tradīcijas. Festivāla tradīcija tika aizsākta 1992. gadā. Tā idejas autore ir Deju svētku Goda virsvadītāja, horeogrāfe Ingrīda Edīte Saulīte. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja