Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Atstāj pilsētu - ieelpo mežu

Nepieradinātās mūzikas un mākslas festivāls Skaņu mežs svin desmit gadu jubileju.Mežs ir kluss tikai salīdzinājumā ar šoseju vai pilsētu. Vēja šūpoto koku šalkoņā, krūmu un nokaltušu zaru brakšķēšanā, strautiņa burbuļošanā, sēņu līšanā starp sūnām, putnu un zvēru balsīs, kas sastopas reti un tāpēc sadzīvo šajā skaņu mežā, nekad nekas neatkārtojas un nav arī prognozējams.

Līdzīgi tas ir, ierodoties nepieradinātās mūzikas un mākslas festivālā Skaņu mežs, kuru salīdzināt ar masu pieprasītiem popmūzikas koncertiem ir tas pats, kas salīdzināt glezniecības šedevru ar izskatīgām labas kvalitātes tapetēm. Šis nebūt nav apvainojums mūziķiem, kuri apgādā ar hitiem deju klubus, tāpat arī tapešu ražotājiem ne, jo gan viena, gan otra produkta pirmavota autors var būt kāds ar milzu talantu apveltīts mākslinieks, kuram vienkārši sanāk labas dziesmas vai ir izdevies uzzīmēt bildi, kas piestāv drukāšanai uz tapetēm. Ja jau Vincenta Van Goga slavenā glezna ar mandeļu ziediem grezno mākslinieka muzejā Amsterdamā nopērkamas somas, lietussargus un briļļu makus, kāpēc lai kādam neienāktu prātā ar tās reprodukcijām apdrukāt arī tapetes vai pat mēbeles? Tāpat neskaitāmu muzikālu šedevru fragmenti jeb sampli izmantoti popmūzikas superhitu pamatā.Festivāls Skaņu mežs šogad notiek jau desmito reizi, un tas ieguvis savu stabilu apmeklētāju loku, kam arvien piepulcējas jauni mūzikas mīļotāji, kurus nogurdinājusi popsa vai arī tādi, kuri kaut kādu iemeslu dēļ vispār ar to nav stājušies nekādos sakaros. Skaņu meža apmeklējums ir kā rituāls, kurā celt godā skaņu mākslu. Nav svarīgi, vai tā ir uz akadēmiskajiem pamatiem būvēta mūzika vai radošajās izpausmēs brīvi ļaudis, kuru mīlestības un svētlaimes vai naida un izmisuma pilnā spēlēšanās ar skaņām ieguvusi saturu un formu – viņi visi satiekas uz vienas Skaņu meža skatuves, un spēj ieinteresēt arī cits citu. Jau notikušajā koncertā kinoteātrī Splendid Palace izskanēja komponistes Santas Ratnieces pirmais skaņdarbs "neakadēmiskiem" instrumentiem, kurus spēlēja ģitārskaņu ainavisti no grupām Tesa, Soundarcade, Mona De Bo un Puse H, Puse W. Šķita, ka apstājās laiks un ģitāru vietā jau skan kādi cilvēka vēl neizgudroti un neapgūti instrumenti. Tā bija jauna un vērtīga pieredze ne vien abām priekšnesumā iesaistītajām pusēm – autorei un mūziķiem, bet arī klātesošajiem, kuri vēl nebija atguvušies no iepriekš izbaudītās franču avangardista Fransuā Beila (80) telpiski trauslās elektronisko un dabas skaņu vibrācijas hipnozes. Reti koncertos ir pieredzēts, ka skaņa klausītāja ausis sasniedz no tik daudzām dažādos līmeņos pēc noteiktas sistēmas izvietotām skandām, kuru priekšā mājas kinozāļu skaņas sistēmas 5.1 var gulēt iet. Pauzēs starp koncertiem apmeklētāji parasti apspriež nupat dzirdēto un vienkārša paklačošanās ar sen neredzētiem paziņām tiek atstāta citur, turklāt sarunas par mūziku un tās iedarbības spēku. Dažs gatavojas upurēt vēl gaidāmo un pamest notikuma vietu, nupat dzirdētā pārņemts, lai iespaidu nebūtu par daudz, un tie nekonfliktētu savā starpā. Nereti, kādu sastopot, sarunas notiek jau no vidus, rēķinoties, ka jebkurš _Skaņu mežā _sastaptais sapratīs, par ko runa, jo, vienreiz sajuties kā ne tur ienācis un ar rūgtumu sirdī par sabojāto vakaru devies arī mājup, otrreiz šeit neviens vairs kāju nespers.

Skaņu mežs kā iedvesmas avots ļoti noderīgs arī mūziķiem, lai atrastu neordinārus risinājumus savas mūzikas pasniegšanai dzīvajā, un varbūt sacerētu kādu sev neraksturīgu skaņdarbu. Šajā nedēļas nogalē gaidāmi vēl divi koncerti – 12. oktobrī koncertzālē Palladium Rīga un 13.oktobrī Anglikāņu baznīcā. Ak, kā gan gribētos noticēt, ka ikgadējā pašmāju gandrīz nemainīgo mūziķu festivāla Bildes folka un blūza koncerti Lielajā ģildē sākas tieši 14.oktobrī, kad Skaņu mežs jau finišējis, lai mūsu mūziķiem būtu iespēja "atstāt pilsētu", kā reiz grupā Zig Zag aicināja Gvido Vasiļjevs, un paviesoties citā vidē – skaņu mežā. Varbūt kaut kas aizķeras un vēlāk noder?

Koncerti

Festivāls Skaņu mežs

Palladium Rīga 12.X plkst. 21. Dirty Deal Records showcase (LV): Oriole & DJ Krii.
Stellar Om Source (Francija/Itālija) – Olde English Spelling Bee, Ital (ASV) – Planet Mu, Kode9 (Lidelbritānija), Hyperdub, Laurel Halo, Container (ASV), The Haxan Cloak (Lielbritānija), Elvi/Dunian (Latvija)

Anglikāņu baznīca 13.X plkst. 19 Bee Mask (ASV), Islaja (Somija), Nude on Sand (Norvēģija), Fennesz (Austrija)

Festivāls Bildes Lielajā ģildē

Folkkoncerts 14.X plkst. 17
Jauno dziesminieku autorvakars 15.X plkst. 19
Blūza koncerts 16.X plkst. 19

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja