Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Glaudīt vēnas ar nazi: Maskata un Kairiša stāsts par Čaku

Maziem solīšiem kā pirmais pavasara lietus pagājušo mēnesi Rīgai pielavījās liels notikums. “Vai varu tev pie kājām likt / Es savu klusēšanu / Kā norimušu zvanu?” – Spīķeru koncertzālē Čaka un Maskata vārdā skatītājiem prasīja Latvijas Radio kora solists Ivars Cinkuss un muzikālās izrādes Hotelis Atlantīda radošā grupa.

Ievas Jurjānes veidotā scenogrāfija – spoguļattēls, kas ataino divas vienādas askētiskas istabiņas ar ieplēstām papīra sienām, durvīm un gultu, lika atcerēties par Čaka dzejas krājumu Iedomu spoguļi. Cauri netveramajam laika stiklam klejoja literatūras skolotājs ar grāmatu sainīti rokā. Režisora Kairiša skatījums no pagātnes uz mūsdienām attrenca Čaka dzejas tēlus, ko iedzīvināja Latvijas Radio kora solisti – spilgtas, unikālas personības ar tādām pašām balsīm. Kairišs savos iestudējumos nereti uzvedas kā pretrunīgu vēlmju plosīts pusaudzis: kad situācija kļūst pārāk saldsērīga vai nopietna, viņš ātri savieno galējības –  maigumu un brutalitāti, poētisko un vulgāro. Tas arī šoreiz atdzīvināja izrādi.

Dažbrīd šķita, ka Čaku esmu izlasījusi savādāk: tas pilnasinīgais tēvainis, kurš melnā uzvalkā ar baltu šallīti, mauzeri un kovboja platmali neaizmirstami brīnišķi izrēca alkas “turos es pie tevis kā es kaujā / turējos pie šautenes un kaskas”, – es viņu biju redzējusi kā jaunu zēnu, kas pārnācis no kara un guvis aizmiršanās mirkli kaļķu bālas un tievas kā slēpes meitenes klēpī. Tak nē – vīrieši un sievietes hotelī Atlantīda nav caurspīdīgi, no nāves nagiem izkrituši eņģeļi. Viņi visi te ir īsti. Ziedošas koķetes sapīpē uz kušetes, tērgā un lāpa ņieburus. Mīla mijas ar naidu, neprātīga uzdzīve ar splīnu, naži zib – ne tikai ostmales pašpuiku rokās, bet maigi glāstās arī pār skaistas sievietes kailām, atvērtām rokām. Nazis tiek izvilkts no vienas muguras pēc kaislīgas dejas, kad divus mīlētājus šķir vien plāna un mirdzoša sievietes kleita. Bet Čaka slavenā tautas dziesma Miglā asaro logs izrādes beigu daļā tika dziedāta aiz tukšas skatuves. Šķita, ka to atskaņo uz sienas plaiksnošā kāvu gaisma. Un, ko tur liegties, nav vērts – ne mēs mazāk kaisli, ne pasargātāki par Čaka dzejas varoņiem. Spēja just, nudien, ir vienīgais, kas vēl pietur pie dzīves.

Alkas un nazis – Maskata mūzikas zīmes. Viņam arvien paticis strādāt ar to bezgaltīro, spožo un plāno kā asmens, vizuļojošo virsskaņas reģistru, ko es nevaru jums vārdā saukt. Tā varētu dziedāt bulvāru liepas. Tā varētu skanēt svīru stīgas vakara saulē pār Rīgas jumtiem un torņiem. Akordeons un šī lokanā, augstumos zūdošā balss – tie uzreiz saistās ar Maskatu; es ticu, ka jūs zināt, par ko runāju.

Un, saprotams, pēc izrādes radās jautājumi, uz kuriem nespēju atbildēt.

Kurš un ar kādu nazi no Rīgas ir izgriezis ostu? Čaka dzejā osta ir neatņemama Rīgas sastāvdaļa, ekstātiskas dzīvības šūpoles. Ostu es izjūtu Tallinā, Liepājā, Ventspilī – ostu, kas ir pilsētas miesa, nevis mafijas kapenes. Bet Rīgas kartē dzīvas ostas nav.

Otra lieta – Latvijas izcilā māksla un slābais mākslas menedžments. Jau nedēļu pirms izrādes bija izpirktas it visas biļetes uz visām trim izrādēm. Vairāk nebūšot, varbūt rudenī. Izrāde izmaksājot pārāk dārgi, lai to rādītu. (?!) Elegantie tērpi, ko Ieva Jurjāne aizlienējusi un salasījusi kā kaleidoskopa mozaīku no malu malām, tiks atdoti atpakaļ. Spoguļi kaut kur saplaisās. Kas to visu dabūs atkal kopā?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja