Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Gribat tenkas?

Kā varēja būt tā, ka cilvēki ticēja avīzēm, kad tās meloja, bet tagad drīzāk gan būtu jālūdzas, lai viņi netic nevienam vārdam?

Ja jūs man jautātu, kā tas nākas, ka jau vairāk nekā divas nedēļas svarīgākās ziņas medijos ir par kāda muzikanta dēku ar sabiedrības dāmu, es tikai izliktos, ka zinu atbildi. Bet atgaiņātos ar pretjautājumu – vai tad jūs to negribējāt no paša sākuma? Ar pašu sākumu es domāju gadus divdesmit piecus senu pagātni. Atgādinātu arī, ka šī persona jau līdz šim bija populāra vairāk ar skandāliem nekā mūziku, bet papildu svaru ieguva ar dažu gadu ilgu rēgošanos komerctelevīzijas ugunīs, intervējot slavenus cilvēkus, to vidū godājamus kultūras darbiniekus.

Mākslinieki, komponisti un aktieri šajās sarunās centās izteikties tā, lai pat muļķim viss būtu skaidrs, un, spriežot pēc intervētāja sejas izteiksmes, viņiem reizēm izdevās.

Tas notika Latvijas valsts simtgades svinēšanas kontekstā un par valsts piešķirtu finansējumu. Šajā apkaunojošajā stāstā vienkopus saplūst vairākas tēmas – ne tikai informācijas plūsmas nenovēršamā dzeltēšana, bet arī jebkuras profesionālas jomas profanācija, tiklīdz tā nokļūst TV, populārajā presē un portālos. Kā varēja būt tā, ka cilvēki ticēja avīzēm, kad tās nebija brīvas un meloja, bet tagad drīzāk gan būtu jālūdzas, lai viņi netic nevienam vārdam?

Ja kāds atceras, deviņdesmito gadu sākumā pat stacijas tunelī tirgoja melnbaltus pornogrāfiskus izdevumus. Deviņdesmit trešajā piedzima pirmais īstais latviešu tabloīds. Augstā prese kādu laiku turējās pretī dzeltenajam kārdinājumam – Dienas smalko aprindu hronika bija drīzāk inteliģenta parodija par žanru, toties izdevību nesmādēja dāmas, ko tagad uzskata par Latvijas sieviešu preses ciltsmātēm. Tabloīdi vairojās.

Protams, tenkām ir tiesības eksistēt, kamēr tās sauc par tenkām. Bet katras tenkas lielais izaicinājums ir iespraukties starp īstajām ziņām, izlikties par līdzvērtīgu.

Kādu laiku ziņu avotus varēja sašķirot uzticamos un mazāk uzticamos, pie pēdējiem pieskaitot interneta portālus. Taču īsts dzeltenuma uzvaras gājiens sākās, kad kādas senāk respektablas avīzes digitālā versija sāka publicēt arī materiālus no visdzeltenākā tabloīda bez atšķirības zīmēm, – ironiski, ka tas sakrita ar laiku, kad pēdējā uzdarbojās kādreizējā Atmodas barvede un patiesības cīnītāja. Bet ko nu par tik seniem laikiem, ja šodien pat kādreizējais žurnālistikas pravietis sēž tajā pašā televīzijas kanālā un pāršķirsta citu ierakstus sociālajos tīklos.

Mēs neesam vieni. Lūk, arī vācu preses lepnumu Der Spiegel pagājušā gada nogalē pārsteidza, ka viņu labākais līdzstrādnieks, daudzu balvu ieguvējs Klāss Reluciuss daudzus no savu rakstu sižetiem un varoņiem ir vienkārši izdomājis. Nepatīkami, ņemot vērā, ka Der Spiegel uztur ap sešdesmit cilvēku lielu faktu pārbaudes nodaļu. Negodā kritušais žurnālists aizbildinājās, ka baidījies no neveiksmes – rakstījis to, ko cilvēki vēlas lasīt. Izglītotie, progresīvie, laikmetīgi domājošie lasītāji. Vai tad jūs to negribējāt?

Top komentāri

Robis
R
Necerēti labs raksts. Nebiju gaidījis.
reptilis
r
Vispār ,jau sen būtu atklāti jāpaziņo ziņu portāla vai informatīvā izdevuma politiskā nostāja...un cilvēkiem tā būtu jāzin ....savādāk visi izliekās ,ka viņi ir objektīvi,bet tās ""āža kājas""lien no visiem rakstiem un ziņām,bet to redz tikai cilvēki,kuriem ir laiks pārskatīt daudzus inf.izdevumus ar dažādām nostājām.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja