Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Taustes sajūtas

Netālu no Svētā Marka laukuma šaurā ieliņā pa ceļam uz Rialto Venēcijā atrodas maza bodīte, kurā tirgo papīru. Visdažādākajām vajadzībām - vēstulēm, akvarelēšanai, dāvanu iesaiņošanai. Rokas lējuma un rūpnieciski ražotu, biezu kā bifeļa āda vai sens putekļains pergaments, silti vaskainu kā vēderplēve, nevainojami gludu kā ar nanotehnoloģiju radītu nenotveramo pūderi klātu, plānu un čaukstošu kā zīds, visdažādākajās krāsās un toņos, sākot ar mirdzoši sniegbaltu kā mēnessgaisma, skopi pelēku kā palūdens, beidzot ar zeltaini melnu kā nule no sārta izglābta ogle.

Bauda, ko izjūti, pat ne glāstot vai čaukstinot šo papīru, vien uzlūkojot to, nav vārdos aprakstāma. Papīrs ir dzīvs. Man tā ir matērija, kas simbolizē cilvēces attīstību un kultūras varenību. Papīrs ir nemirstīgs, taču ne jau tāpēc, ka «manuskripti nedeg», kā teicis kāds krievu literatūras korifejs (to, ka «deg», apliecina katrs, kas nevīžo pat tuvākajiem draugiem un ģimenes locekļiem kaut jel reizi gadā uzrakstīt pāris siltu vārdu uz pastkartes). Papīrs ir un būs nemirstīgs, jo tas apmierina vienu no dabiskajām cilvēka sajūtām - taktilo jeb taustes sajūtu. Papīram ir patīkami pieskarties.

Izrādās, ne es vienīgais mīlu papīru.

Bobs Kolačello, leģendārā popkultūras žurnāla Interwiew redaktors, nesen postulējis principu, kādēļ viņa ilgus gadus vadītais izdevums joprojām spītīgi turpinās iznākt drukātā jeb papīra formātā un negrasās izdabāt «garīgi aprobežotajiem, kas nelasa grāmatas un informāciju spēj uztvert vien īsziņu, grafisku shēmu un bildīšu līmenī datorā». Dīvainā kārtā Kolačello izaicinošajam paziņojumam atsaukušās arī vairākas citas amerikāņu preses personības, New York Times, The New Yorker un Vanity Fair vadošos redaktorus ieskaitot. Iespējams, drukātos izdevumus, arī grāmatas, nākotnē lasīs grāmatniecības elite, izglītoti cilvēki, kam svarīgas nav tikai ziņas, bet arī domas.

Kolačello saka: «Panika, kas pārņēmusi preses tirgu tirāžu krišanās dēļ, nebūs ilga. Iemesls manam mieram ir elementārs - papīrs eksistēs mūžīgi, tas nepazudīs no cilvēka sadzīves. Cilvēks nav spējīgs atteikties no savām fizioloģiskajām pamatizjūtām - no vēlēšanās aptaustīt, pieskarties kaut kam. Arī avīzei, grāmatai, žurnālam. Jā,iPad ir gluds, ērts, ekrāns spīd - cik skaisti! Lietotāju skaits aug. Taču zinātnieki jau pierādījuši, ka lasīt iPad vai plānāko, vieglāko planšetdatoru gultā ne tikai nav ērti, tas ir kaitīgi veselībai, jo mirguļojošais ekrāns nojauc melatonīna līmeni organismā, un cilvēkiem rodas bezmiegs. Kurpret lasīšana no papīra nomierina.»

Ir vēl kāds aspekts. Papīra radītās patīkamās taktilās sajūtas ir cieši saistītas ar romantisku attieksmi pret dzīvi. Romantismam kā filozofiskam strāvojumam vai kultūras parādībai piemīt tieksme izdzīvot par spīti visam. Jo romantisma alkas ir ieprogrammētas cilvēka dabā. Kā bāzes vērtība. Tāpēc - kamēr vien būs cilvēki, būs grāmatas, avīzes, žurnāli un rakstāmlietu veikaliņi Venēcijā. Neviens dators nespēs sniegt to tīkamo taustes sajūtu, kā čaukst svaiga avīze, mazo baudu, ko dod grāmatas lappuses pāršķiršana.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja