Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Gatavojoties Rundāles pils dzimšanas dienai, veido grāmatu Dievinātā Doroteja

Gatavojoties Rundāles pils 282. dzimšanas dienai, muzejā publikācijai tiek gatavota grāmata, kas tapusi kā vēlīns veltījums Kurzemes hercogienei Dorotejai viņas 250. jubilejā, ko 2011. gadā muzejā iezīmēja neliela izstāde ar nosaukumu Dievinātā Doroteja, informēja Rundāles pils muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste Ruta Bemberga.

Grāmatas sastādītājs I. Lancmanis stāsta: “Tas nebija pārspīlējums – izstādes tituls rādīja spožo zvaigznes lomu, kas bija lemta šai skaistajai, neparastajai sievietei, kura savam laikmetam neraksturīgu iekšējo un ārējo brīvību apvienoja ar aizrautīgu interesi par apkārt notiekošo un mīlestību pret cilvēkiem.”

Izstāde apkopoja Dorotejas biogrāfijas nozīmīgākos punktus, viņas portretus un – galvenais – laikabiedru liecības, dodot vārdu gan cilvēkiem, kas viņu bija pazinuši, gan viņai pašai. Līdzīgi veidota arī grāmata: sastādītāja teksts vienīgi ieskicē pārejas no vienas tiešās runas uz otru, no vienas hercogienes Dorotejas dzīves stacijas uz nākamo. Citāti kā ceļa stabiņi iezīmē mūžu, nodzīvotu laikmetu griežos, kad bruka vecā feodālā pasaule, un Lielā franču revolūcija un Napoleona epopeja ievadīja jaunu pasaules kārtību.

I.Lancmanis piebilst: “Tas ir apbrīnojamas sievietes apbrīnojams likteņstāsts – viens no pārsteidzošākajiem ne tikai Latvijas, bet visas Eiropas vēsturē.”

Hercogienei Dorotejai veltītā izstāde turpināja vairākas tēmas, aizsāktas plašajā monogrāfiskajā izstādē Kurzeme Eiropā. Hercogs Pēteris un Kurzemes leģendas, ar kuru 2000. gadā Rundāles pils muzejā tika atzīmēta hercoga Pētera nāves atceres 200. gadadiena. Tā līdzīgā veidā rādīja pēdējā Kurzemes hercoga un Kurzemes hercogistes likteņus, kuros hercogienei Dorotejai bija lemta tik svarīga loma.

Šī grāmata nav akadēmisks pētījums ar sīkām vēsturiskā fona detaļām, atšķirīgu viedokļu izklāstiem, literatūras uzskaitījumu un pedantiskām atsaucēm uz avotiem. Tā drīzāk iecerēta kā ģimenes fotoalbums, kurā attēli kopā ar parakstiem sakārtojas hronoloģiskā dzīvesstāstā, ļaujot vaļu arī līdzpārdzīvojumam un fantāzijai. Drīkst cerēt, ka hercogienei Dorotejai tas būtu paticis.

Grāmata lasītājiem būs pieejama šā gada maija beigās.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja