Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Haruki Murakami. Aitas medīšanas piedzīvojumi

Latvijā vispopulārākais pasaulslavenā japāņu rakstnieka Haruki Murakami romāns Aitas medīšanas piedzīvojumi tikko sagaidījis trešo izdevumu, ieguvis jaunu vāka noformējumu un dodas pie lasītājiem – pie tiem, kuriem Murakami vārds vēl ir svešs, un pie tiem, kuri savus eksemplārus ir nolasījuši plāniņus, plāniņus, informē apgāds Zvaigzne ABC.

Haruki Murakami raksta japāņu valodā, bet viņa romāni tulkoti un izdoti vairāk nekā 40 valodās daudzās pasaules valstīs. Rakstniekam (un, protams, viņa darbiem) ir arī fanu klubi. Pērnruden, kad Haruki Murakami atkal bija nominēts Nobela prēmijai, Stokholmā pulcējās viņa fani no daudzām zemēm, arī dzimtās Japānas. Tomēr Nobela prēmiju rakstnieks pagaidām vēl nav saņēmis (kuluāros esot dzirdēts, ka viņš ir "pārāk populārs"!), toties ieguvis neskaitāmas citas literāras balvas un pagodinājumus. Mūsdienu pragmatiskajā un eklektiskajā pasaulē Murakami darbi kļuvuši par kulta lasāmvielu, viņa romānus lasa teju visās pasaules malās.

Sapņi un realitāte, pastāvīga mūzikas klātbūtne, jaunu cilvēku pašizziņas ceļš, brīnumaini notikumi un ikdienišķas darbības – tas viss ir klātesošs ikvienā Haruki Murakami romānā. Aitas medīšanas piedzīvojumi hronoloģiski ir trešais viņa sarakstītais romāns, un tajā spilgti atklājas Murakami neparastais rakstības stils. No vienas puses, šo romānu var dēvēt par pašizziņas un pašatklāsmes romānu, no otras, – par dēku stāstu. Tajā noglabātas arī dziļi filozofiskas domas un mājieni. Sižetiski tas patiešām ir stāsts par to, kā tiek meklēta viena vienīga aita – aita ar zvaigžņveida plankumu uz sāna, aita, kuras atrašanās vieta nav zināma, turklāt nav zināma arī meklējumu apslēptā jēga – ja nu vienīgi tas, ka galvenajam varonim minētais dzīvnieks ir jāatrod. Tā nu viņš dodas ceļā un šajā ceļā sastopas ar dažādiem pārbaudījumiem.

Šis ir romāns, kurā parādās vairāki Murakami iecienīti tēli – kaķis, šajā reizē vārdā Siļķe (saruna par vārda došanu šim zvēriņam ir ārkārtīgi jauka!), Žurks un, protams, Aituvīrs – absolūti neizprotams un gaužām valdzinošs tēls. Galvenajam varonim gan vārda nav, viņš vienkārši ir meklētājs, lai gan par viņa dzīvi pirms došanās ceļā uzzinām krietni daudz. Aitas medīšanas piedzīvojumi ir grāmata, kas apbur un ievilina, ļauj tīri fiziski paviesoties Japānā, izbaudīt kolorītās ainavas un neparastos notikumus. Vai Murakami tēli darbojas reālā pasaulē? Jā un nē. "Jā un nē" bieži vien ir atbilde uz jautājumiem par Murakami darbiem. Tie ir noslēpumaini un mazliet mistiski, un reizēm autors galējās atbildes uz jebkuru jautājumu atstāj lasītāja ziņā.

No japāņu valodas tulkojusi Ingūna Beķere.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja