Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 4. jūlijs
Sandis, Uldis, Ulvis, Sandijs

Himna sievietēm: Latviešu valodā iznācis romāns Kalpone

Apgāda Zvaigzne ABC paspārnē latviešu valodā iznācis pasaulslavenais romāns Kalpone, ko no angļu valodas tulkojusi Vanda Tomaševiča, portālam Kulturasdiena.lv vēsta Zvaigzne ABC pārstāvji.Kalpone varētu būt grāmata, ko vēlēsies izlasīt katra domājoša sieviete. Par spīti tam, ka mūsu ikdiena un sadzīve ar kalpoņu nodarbināšanu saistīta visai maz, turklāt Latvijā nepastāv arī rasu segregācijas problēmas, iemesls, kāpēc šī grāmata izpelnījusies pasaules slavu un atzinību, ir aktuāls gan Latvijā, gan tajās vairāk nekā 40 valstīs, kur šī grāmata jau izdota.

Tas ir vērīgi uzrakstīts lielisks vēstījums par sievietēm un viņu iekšējo pasauli.

Teita Teilora režisētā filma Kalpone (The Help) jau ir tikusi gan pie Zelta Globusa nominācijā par labāko otrā plāna lomu, gan pie ASV Aktieru ģildes balvām (par labāko aktieru sastāvu un labāko otrā plāna lomu Oktāvijai Spenserai). Oktāvijas Spenseras dzirkstošā Minnija tiešām pelnījusi apbalvojumus, bet tikpat spilgtas ir arī pārējās Ketrīnas Stoketas (Kathryn Stockett) romānā Kalpone (The Help) darbojošās personas.

Daudzie tulkojumi un ekranizācija skaidri norāda - šī grāmata ir par mūžīgām vērtībām. Par sieviešu attiecībām - draudzību, naidu, greizsirdību, sāncensību, pašaizliedzību, mīlestību. Par draudzenēm, par mātēm un meitām, par sāncensēm. Par dziļi slēptām un atklāti izrādītām bailēm. Par cerībām un vilšanos, par sadzīves sīkumiem, kas var kalpot par katalizatoru neparedzamu notikumu lavīnai. Par tiem, kam uzticam savus bērnus, un par bērniem, kuri paļaujas uz tiem, kas viņus ikdienā samīļo, baro un māca. Par dzīvi, kāda tā ir, ja vēlamies uz to paskatīties “no malas”, un varbūt ieraudzīt arī sevi vai savas draudzenes un tuvinieces kādā no romāna varonēm ir vieglāk tieši tāpēc, ka iztirzātās situācijas un notikumi ir tik tāli - divdesmitā gadsimta sešdesmito gadu ASV Dienvidu štati, vide, kurā baltie un melnie pilsoņi dzīvo divas paralēlas dzīves, kas krustojas tikai dažreiz.

Skītere atgriežas mājās no koledžas un atklāj, ka viņas auklīte, tumšādainā Konstantīne, ir prom. Neviens nepaskaidro, kas īsti noticis, un šis zaudējums maina Skīteres dzīvi. Pūlēdamās noskaidrot, kas atgadījies viņas prombūtnes laikā, dažādu apstākļu sakritības dēļ jaunā sieviete sāk projektu, kas satricina pilsētiņas klusos ūdeņus. Gan augstāko aprindu kundzes - biedīgi naidīgā Hillija, bikli padevīgā nejēga mis Līfolte, neiederīgā Sīlija un citas, gan viņu kalpones - sirsnīgā Eibilīna, karstgalve Minnija, nelaimīgā Jūle Meja, brīžiem, pašas to nezinot, piedalās kādas īpašas grāmatas tapšanā.

Ketrina Stoketa šo romānu rakstījusi, atminoties savu auklīti Dēmetriju, kura uzmundrināja un iedrošināja, rosināja mīlēt dzīvi un sevi pašu. Himna sieviešu attiecībām - labām un sliktām, šī grāmata uzrunās ikvienu sievieti. Pat tās, kas uzskata, ka sieviešu draudzība nepastāv un attiecības veidojamas vienīgi ar pretējo dzimumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākta Lielās ģildes nama pārbūve

VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) vadībā SIA Rere meistari sākusi Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) mājvietas Lielās ģildes nama Amatu ielā, Rīgā, pārbūvi, kuras izmaksas sasniegs ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja