Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Ilze Zveja, Aigars Grauba, Andrejs Ēķis. Sapņu komanda 1935. Laika stāsti

Apgādā _Zvaigzne ABC _klajā nākusi grāmata Sapņu komanda 1935. Laika stāsti, informēja izdevniecības pārstāve Vineta Tropiņa.

Tālajā 1935. gadā jaunās Latvijas valsts vārds skaļi izskanēja visas Eiropas mērogā, īpaši sporta cienītāju aprindās. Mūsu basketbola izlase kļuva par 1. Eiropas meistarsacīkšu basketbolā uzvarētāju. 2012. gada nogalē uz Latvijas kinoteātru ekrāniem iznāca Aigara Graubas un Andreja Ēķa spēlfilma Sapņu komanda 1935, bet gadu vēlāk – Latvijas valsts 95. dzimšanas dienā – to ieraudzīja arī desmitiem tūkstošu televīzijas skatītāju. Mākslas filmā atainots ceļš uz šo izcilo panākumu, kādu mūsu basketbolistiem pēc tam vairs nav izdevies atkārtot.

2. decembrī notika Ilzes Zvejas, Aigara Graubas, Andreja Ēķa grāmatas Sapņu komanda 1935. Laika stāsti atvēršanas svētki, kuros piedalījās filmas veidotāji, aktieri, filmas atbalstītāji. Goda viesi bija Jānis Sproģis, kurš kādreiz ir spēlējis pie Valdemāra Baumaņa, Rudīte Jurciņa ("sapņu komandas" basketbolista Rūdolfa Jurciņa meita) un Ansis Bazons, kura ģimene līdz musdienām ir saglabājusi unikālu vēstures liecību – "sapņu komandas" basketbolista Andreja Krisona brāļa Vernera Krisona apgleznoto porcelāna šķīvi, darinātu 2. Eiropas meistarsacīkstēm basketbolā. Prezentācijā paralēli uz ekrāna rādītajiem filmas kadriem, aktieri lasīja fragmentus no grāmatas.

Viens no filmas veidotājiem un grāmatas autoriem Aigars Grauba atzīst, ka "gatavojoties filmai tiek savākti milzum daudz materiāli – intervijas, fotogrāfijas, dokumenti un citas laikmetu raksturojošas lietas un atmiņas. Taču, filmējot filmu, daudz kas paliek "aiz kadra"." Tāpēc radās grāmata, kurā ir gan filmas scenārijs, kas atgādina par notikumu secību uz ekrāna, gan stāsti par dzīvi Latvijā 20. gadsimta 20. – 30. gados, kas palīdz daudz ko uzzināt par šo laiku. Piemēram, kuras bija iecienītākās kafejnīcas, ko uzskatīja par īstajiem sportistiem, kāda bija iztikšana pilsētā ar aptuveni 200 latu lieliem ikmēneša ienākumiem un, protams, par "sapņu komandas" basketbolistu likteņiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja