Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Izdota ukraiņu dzejnieka Serhija Žadana dzejas izlase

Izdevniecība Orbīta klajā laidusi Nobela prēmijai nominētā ukraiņu rakstnieka Serhija Žadana dzejas izlasi Harkivas Dinamo. Grāmatā apkopoti teksti no 10 dzejas krājumiem, kas tapuši laikā no 2001. līdz 2021. gadam un ko latviski atdzejojuši Ingmāra Balode, Jānis Elsbergs, Māra Poļakova un Māris Salējs, infrormēja izdevniecībā.

Serhijs Žadans (dz. 1974) ir šobrīd pasaulē zināmākais ukraiņu rakstnieks, kas saņēmis daudzas Ukrainas un starptautiskas literatūras balvas, tostarp prestižā vācu grāmattirgotāju Miera balva (Friedenspreis des Deutschen Buchhandels). Polijas zinātņu akadēmijas locekļi, 2022. gadā piesakot viņu Nobela prēmijai literatūrā, pauda atziņu, ka brīvā Ukraina runā un domā Žadana vārdiem.

Žadans dzimis Luhanskas apgabala Starobiļskā, bet vēlāk pārcēlies uz Harkivu. Žadans ir rakstnieks, dzejnieks, esejists, tulkotājs un sabiedriskais aktīvists, kā arī mūziķis ska grupā Жадан і Собаки (Žadans un suņi). Viņš sarakstījis vienpadsmit dzejas krājumus, kā arī piecus romānus, no kuriem viens pārtapis pilnmetrāžas spēlfilmā. Viņa darbi tulkoti 20 valodās. Latviski izdoti trīs viņa romāni – Mezopotāmija (2019), Džezs pār Donbasu (latviski izdots 2016) un Internāts (2022), taču Žadana dzeja latviski izdota pirmoreiz.

Serhijs ir ne vien talantīgs rakstnieks un spilgts sava laika atainotājs, bet arī pats, koncertējot daudzviet pasaulē ar savu grupu, aktīvi iesaistās līdzekļu vākšanā Ukrainas aizsardzībai.

Ukraiņu dzejnieks, tulkotājs un literatūrzinātnieks Ostaps Slivinskis Orbītas izdotās dzejas izlases pēcvārda esejā ar nosaukumu Serhijs Žadans: ukraiņu literatūras jaunā pareizrakstība min: "Serhijs Žadans par karu nesāka rakstīt ne 2022., ne 2014. gadā, kad Krievija pirmoreiz uzbruka Ukrainai. Balādes par karu un atjaunotni klajā nāca jau tālajā 2001. gadā, lai gan tajā karš vēl (nenovēršami) bija metafora un abstrakcija. (..) Laikam gan tieši tā ir dzejnieka misija, it īpaši grūtos laikos: atstāt rūpīgu liecību par to, kas citādi būtu bez pēdām zudis, fiksēt vārdus un adreses tiem, kuri nebūs ierakstīti oficiālā "varoņu" reģistrā."

Dzejnieku un mākslinieku grupas Orbīta dalībnieks Sergejs Timofejevs stāsta: "Ar Serhiju Žadanu es iepazinos Ļvivas grāmatu svētkos 2007. gadā. Jau toreiz viņš savā valstī bija īsta dzejas zvaigzne – jaunieši gāja viņam klāt un lūdza atļauju kopā nofotografēties. Viņa dzeja jau tolaik tika uztverta kā jauna parādība Ukrainas literatūrā. Žadana dzejā jaudīga enerģētika un dienvidniecisks, gandrīz balkānisks liriskums iet rokrokā ar milzīgu ieguldīto darbu sava laikmeta apjaušanā. Jau toreiz Orbīta ar prieku publicēja viņa dzeju almanahā Orbīta 5 (2009) un uzaicinājām viņu uz Dzejas dienu pasākumu Ziemeļi-Dienvidi 2010. gadā Jaunajā Rīgas teātrī.

Harkivas Dinamo atvēršana paredzēta 6. aprīlī grāmatnīcā-bārā Bolderāja.

Grāmatas redaktore: Māra Poļakova. Korektore: Ildze Jurkāne. Sērijas redaktors: Aleksandrs Zapoļs. Dizaina autors: Tom Mrazauskas. Grāmata izdota ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Sērijā Orbītas bibliotēka tiek izdoti mūsdienu dzejnieku un prozaiķu darbi. Līdz šim sērijā izdotie darbi: Arvja Vigula dzejoļu krājums Grāmata, Kirila Kobrina eseju izlase Vēsture. Work in Progress, Andra Kupriša stāstu krājums Berlīne, Kikōnes dzejas krājums Jūs kavējaties, Anda Surgunta dzejas krājums Skaistākā no aizmiršanās hipotēzēm, Semjona Haņina krājums Ne tā, Elvīras Blomas dzejas krājums Izdzēstie attēli, Laura Veipa Interesantās dienas, Andreja Seņ-Seņkova dzejas krājums Papīra krūtis, Viļa Kasima Lizergīnblūzs, Leonīda Dobičina romāns Enpils, Andra Kalnozola romāns Kalendārs mani sauc, Ričarda Brotigana romāns Foreļu cope Amerikā, Roberta Valzera Laupītājs, Arkādija Dragomoščenko Elēģijas, Elīnas Bākules-Veiras dzejas krājums Tas ods meklē mani kopš 1981. gada, Marijas Luīzes Meļķes dzejas un zibprozas krājums Nerealizēto potenciālu klubs, Gunta Bereļa darbs …rakstīt…, Danilo Kiša stāstu krājums Mirušo enciklopēdija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja