Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Izdotas Zigmunda Skujiņa 21. gadsimta dienasgrāmatas

Trešdien, 8. jūnijā, Rakstniecības un mūzikas muzeja (RMM) kultūras telpā Tintnīca tika atklāta Zigmunda Skujiņa grāmata Iznomātā valstība, kurā apkopotas rakstnieka 21. gadsimta dienasgrāmatas

Pasākumā Zigmunda Skujiņa meita Inga muzejam pasniedza dāvinājumu – Gunāra Zemgala gleznu, lugas Sveiks, mīļais Blaumani! manuskriptu un vērtīgas grāmatas, kā arī tēva fotogrāfijas un personīgās lietas, tai skaitā Imanta Ziedoņa dāvināto marmora olu, "Vārdošanas" bloknotu, dūraiņus un lietussargu. 

"2020. gads iesākās ar ierobežojumiem un aizliegumiem. Ziņas reducējās uz saslimušo un mirušo skaitu. Es biju salikusi manuskriptu – tēva 21. gadsimta dienasgrāmatas, tas ir laiks "pēc Valdas". Steidzami gribējās savest kārtībā tēva mantojumu, jo katra diena ikvienam no mums varēja izrādīties pēdējā… Šogad nolēmu nelielā skaitā eksemplāru viņa dienasgrāmatās rakstīto saglabāt un izdot par spīti tam, ka 2021. gada sākumā esmu uz lapiņas uzrakstījusi - tēva piezīmes netiks publiskotas, vismaz tā iesaka tie, kas tās nupat izlasījuši… Sev par attaisnojumu izvēlos viņa citātu: Svarīgi, lai mēs apzināmies, ka mums ir tiesības skatīties uz lietām ar savām acīm, diskutēt un brīvi izteikt savus uzskatus. Tagad vismaz viedokļi ir dažādi, un tas rosina dzīvību," par grāmatas tapšanu saka rakstnieka meita Inga Skujiņa. 

Skujiņa piezīmju sakopojums un grāmata Iznomātā valstība ir loģisks turpinājums februārī, īsi pirms Burti lido, domas skan - apjomā un saturā ļoti bagātai Zigmunda Skujiņa sarakstei ar vairāk nekā 50 kultūras cilvēkiem Latvijā un ārzemēs. Abas grāmatas tapušas pateicoties Skujiņa ģimenes, draugu un talanta cienītāju finansiālam atbalstam un jau pašlaik nelielās tirāžas dēļ uzskatāmas par bibliogrāfiskiem retumiem. Grāmatu maketus veidojusi Inese Gura.  

Grāmata Iznomātā valstība, kuras redaktore ir Skujiņa ģimenes uzticības persona Anita Mellupe, ir interesanta ar to, ka tajā runā cilvēks, kurš savā dzīvē izticis bez viedtālruņa, kurš īsti nesaprata, kas ir "sociālie tīkli", kurš itin kā stāvēja atstatus no sabiedrības, kas, sasniedzot augstu temperatūru, vārījās un burbuļoja visā pasaulē. Rakstnieku konsultēja viņa sestais prāts un pieredze. Viņš piedzīvojis četru sistēmu nomaiņu – autoritārismu, fašismu, komunismu un autoritāru demokrātiju. Viņa diplomātijas un politkorektuma nenolīdzinātie spriedumi un konstatācijas bieži vien lidojuši pa priekšu smagnēji gausai oficiālai reakcijai, izraisot dusmas un klaigāšanu, tomēr pēc laika izrādoties pašsaprotami. 

Rakstnieka Zigmunda Skujiņa dzīves loks nu ir noslēdzies pie Dzegužkalna, viņa bērnības zemē, tāpēc viņa meita Inga Skujiņa pasākumā RMM pasniedza Gunāra Zemgala filmas Tauriņdeja uzņemšanas laikā 1971. gadā gleznotu tēva portretu, kā arī lugas Sveiks, mīļais Blaumani! manuskriptu un fotogrāfijas. Tāpat muzeja krājumos nonāks vairākas vērtīgas grāmatas ar Skujiņa ierakstiem, kā arī 2001. gada galda pāršķiramais kalendārs un romāns Miesas krāsas domino ar ierakstu meitai un znotam, kā arī "Vārdošanas" bloknots - valodniecības rēbusi un dīvainības, sinonīmi, vietvārdi un darinājumi. Arī vairākas rakstnieka personīgās lietas – dūraiņi un lietussargs. Dūraiņi ir kāda no sirdsdāvanām, ko rakstnieks saņēma no lasītājiem, bet lietussargs 1976. gadā iegādāts Londonā, ciemojoties pie rakstnieka Gunara Janovska. 

"Rakstniecības un mūzikas muzejam, komplektējot kolekcijas, vienmēr bijusi ļoti nozīmīga tieša sadarbība ar latviešu rakstniekiem un mūziķiem. Zigmunda Skujiņa kolekcija veidojusies pakāpeniski, pastāvīgi sadarbojoties ar rakstnieku daudzu gadu garumā. Tā glabā gan autora personīgos dokumentus, fotogrāfijas, sarakstes, darbu manuskriptu, gan dažādas piezīmes, un pavisam nedaudz piemiņas lietas. Šodien mūsu pasākumu telpā Tintnīcā, atklājot grāmatu, kurā lasāmas Zigmunda Skujiņa sarakstes ar domubiedriem un lasītājiem, esam pagodināti pieņemt dāvinājumu no rakstnieka meitas Ingas Skujiņas. Tajā ietilpstošie priekšmeti ne tikai liecina par pašu autoru, bet arī parāda viņa attiecības ar citiem rakstniekiem, iedvesmotājiem un laikabiedriem," uzsver RMM direktore Iveta Ruskule. 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja